logo

trugen jacn
12 Temmuz 2015

İŞGALCI ÇİN BU KEZ, Dr.TOHTI’Nİ ÇİNLİ AVUKATINI TUTUKLADI.

Dr.Tohtı MahkemeUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Aylardan beri devam eden Çin borsalarındaki kriz ve Hisse senetlerinin aniden değer kaybetmesi Çin’de ekonomik ve sosyal ve siyasi gerginliklere yol açtığı ve Çin toplumunu patlama noktasına doğru sürüklediği blidirilıyor.
Çin’de sahip oldukları Hisse seneteelerinin aniden düşmesini protesto için sokağa inmek için örgütlenmekte olan hisse senedi sahipleri ile onlarla birlikte demokrasi ve insan hakları değerelerini  savunma’da öne çıkan yüzlerece Avukat topluca tutuklanarak hapsedildikleri bildiriliyor.
Tutuklanan bu Avukatların içinde,Pekin’de yaşayan ve Çin’in önde gelen Avukatlarından olduğu bildirilen Le Fapg Ping’in  de bulunduğu açıklandı.
BBC yayın kuruluşunun Çine internet sitesinde yer alan bir haber’de 10 Temmuz akşamı başlayan ve 11 Temmuz akşamına kadar  devam eden Avukatların toplu tutuklanmasında Dr.İlham Tohtı’nın Avukatı Le Fang Ping’de de içinde bulunuduğu 13 avukatın Pekin’de gözaltına alındığı ve bilinmeyen bir yere götürüldüğü bildirilmiştir.
Uygurların vicdani olarak  bilinen Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı geçen yılın 15 Ocak günü Pekin’deki evinde 70 yaşındaki Annesi Nasiphan Hanım ile birlikite tutuklanmış ve uzun bir süre kendisinden haber alınamamıştı.Aylar sonra Çin işgal  yönetimi kendisinin Urumçi Hapishanesin’de bulunduğunu açıklamıştı.Özgürlükçü,demokrasi değerlerine bağlı ve cesur bir hukuk adamı olarak tanına Le Fang Ping,birkaç yıldır,Dr.Tohti’nin avukatı idi.Dr.TOhtı’nın savunmak için birkaç kez Urumçi’ye gitmiş ve cesur çıkışları ile dikkatı çekmişti.Yabancı basına Dr.Tohtı’nın durumu ile ilgili konuştuğu ve bilgi verdiği için Çin işgal Polisince birkaç kez gözalıtına alınarak sorgulanmış ve her seferinde serbest bırakılımıştı.
Son Avukatların tutuklama furyasında Dr.Le’nın tutuklanmış olması dikkatı çekiyor ve ne ile suçlandığı ise hala bilinmiyor.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1297 Kez Görüntülendi.