logo

trugen jacn
25 Haziran 2015

İŞGALCI ÇİN’İN ORUÇ YASAĞI MEDYA’DA GÜNDEMDE OLMAYA DEVAM EDİYOR.

dubam1Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan’daki Baskı,zulüm,işkence,katliam ve insanlık dışı uygulamalarında Alman Faşizmi ile Hitler Nazizmini kat kat geçen İşgalcı Komünist Çin’in geçen ramazan’da icra ettiği Oruç yasağı ile Ramazan ayına özgü ibadetlere koyduğu engeller Ülkemizde ve dünya medyasında tartışılmaya devam ediyor.
Devlet kanalı olan TRT Kurumuna na bağlı Tv. ve radyoları başta olmak üzere bütün özel televizyon kanalları ve radyolar konuya yeterli olmasalar de geçmişe göre daha duyarlı davrandıkları gözleniyor.
Devletimizin resmi Anadolu Ajansının basın bültenlerinde konuya sık sık yer veremesi ise, minnet ve şükranla karşılanıyor.
Ülkemizin önde gelen muhafazakar basın organlarından Vahdet,Yeni Akit,Ortadoğu,Star ve Yeni Şafak gazeteleri konuyu sürekli gündemde tutmaya devam ediyor.

Vahdet-2

     Özellikle Vahdet gazetesinin gösterdiği duyarlılık, takdir,minnet ve sevinçle karşılanıyor. Uyghurnet.org haber sitemizde yer alan,  doğru ve güvenilir kaynaklara dayandırılan yeni haber ve yazıları  gazete ve internet sahifelerine taşıyor ve hemen hemen her gün Doğu Türkistan ve çin zulmününün ayrıntılarına yer   veriyor.
Yayınlandığı tarihten beri İslam dünyası ve özellikle Doğu Türkistan’a özel önem atfeden ve duyarlılık gösteren ve 3 dilde yayın yapan Dünya Bülteni internet Haber Gazetesi de konuya ilk gündeki ilgi ve duyarlığını devam ettirmekte ve bu tutum, mazlum Doğu Türkistanlıların dua ve takdir duyguları ile karşılanıyor.

05.7.2015

         Mililiyetçi-Muhafazakar onlarca haber siteleri ile Medya gurupları ile birlerce idealist gençler  Doğu Türkistan’daki Çin vahşetini ve ramazan Uygulamalarını sürekli günedemde tutmaya çalışıyor.Halisenlivechillah(Allah rızası için) sosyal medya’da örgütlenen vefa  ve fedakarlık abidesi yüzlerce gurup,hazırladıkları logolar,filimler,can alıcı ve dikkat çekici resimler ve imza kampanyaları ile  kardeş,dindaş,kandaş  ve ırkdaş olmanın gereğini yerine getirmeye çalışıyor. Gerçekten insanları duygulandıran bu Mücahid genç kardeşlerimiz  göz  yaşartıcı  fedakarlık ve  örnekleri ile  cesur  atılımlara ve girişimlere imzalar atıyorlar.
Ülkemizin diğer medya kuruluşları de (Çin’in Türkiye’deki uzantı ve kiralık kalem ve Mankurtları hariç) batı kaynaklı haber ve yorumlara geniş yer vermekte ve konuyu gündeme getiriyor. Batı kaynaklı ve Çin tezlerini destekleyici ve onların gözünden veren ve yorumlayan haber ve yorumlara konuyu araştırıp incelemeden sayfalarına ve haber bültenlerine taşımaları ise,medya kural ve etikleri yönünden bir eksiklik ve hata olarak kabul ediliyor.
Türk medyasının en büyük eksikliği, geniş ekonomik imkanlara sahip olduğu bilinen medya organlarımız ve Haber Ajanslarımızın Doğu Türkistan’a bir temsilci göndererek durumu gazetecilik kurallarına uygun şekilde  yerinde gözlemleyerek  ve  tesbit edememesi ve bunu   kamu oyuna duyurma ve iletememesi,  en büyük bir eksiklik olarak kabul görüyor.
İşgalcı Çin’in kutsal ramazan ayında Doğu Türkistan’da uyguladığı oruç yasağı ve ibadet engel ve kısıtlamaları dünya medyasında de gündeme gelmeyi sürdürüyor,
Katar merkezli Elcezire Tv.kanalı özel programlar ile Doğu Türkistan’daki ramazan yasaklarını dünya kamu oyuna ve özellikle Arap ve İslam dünyasının dikkatine sunuyor.

Mazlum-Der Afiş
Batı medyası ise,olaya insan hakları, özgürlükler  ve evrensel değerler açısından ve özellikle ülkelerinin Çin politikası perspektifienden yaklaşıyor.Çin’i insan hakları ve evrensel değerler noktasında köşeye sıkıştırmak ve baskı amacı ile konuyu ele aldığı açıkça görülüyor.
Ancak, amaçlar, sebepler ve gerekçeler ne olursa olsun,dünyanın hiç br rejiminde görülmeyen ve uygulanmayan İşgalcı Faşist Çin’in bu paranoyak ve insanlık dışı assimilasyon ve soykırım uygulamalarına tepki gösterilmesi bir insanlık görevi olarak kabul ve takdir topluyor.
ABD’nın önde gelen medya kuruluşu The New York Temis,Wall Strek Journal,İngiltere merkezli BBC yayın kuruluşu ile The Telgraph gazeteleri konu ilgili haber ve yorumlara sıkça yer veriyor.Bu haber ve yorumlar binlerce okuyucusu tarafından sosyal medya ortamında paylaşılıyor ve kendi sitelerinde  de yer veriyor.
Özgür Asya Radyosu internek sitesin’de yer alan bir yorumda ise,şu entersan satırlar yer alıyor,” Ben bir Hristiyan dini mensubuyum. Ancak,Çin’in işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlara karşı Müslümanların kutsal ramazan ayında yaptığı baskı ve zulümleri okuyunca çok rahatsız oldum ve çok de üzüldüm. Yer küresinde yaşayan hiçbir insan,  sebep ne olursa olsun,dini inaçlarını özgürce yaşayabilmeli ve onun gereklerini serbestçe yerine getirebilmelidir,diye düşünüyorum.”


Uluslar arası insan hakları ve Hukuk kuruluşları ise,Çin’in uyguladığı bu tür sınır tanımayan insanlık dışı uygulamalarının bölge’de daha fazla istikrarsızlık,huzursuzluk ve çatışmalara yol açağını belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
3652 Kez Görüntülendi.