logo

trugen jacn
06 Haziran 2015

TAYLAND’DAN GELEREK KAYSERİ’YE YERLEŞEN BOYNU BÜKÜK UYGUR YETİMLER

Abdulbesir

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalindeki ana vatanları Doğu Türkistan’daki faşist Çin’in baskı,zulum,dini ve kültürel soykırım ve etnik assimilasyon uygulamaları yüzünden on binlerelerce Km.yol katederek Güneydoğu Asya ülkeleri yolu ile Türkiye’ye  mülteci olarak gelen ve Kayseri’ye yerleşen Uygur Türklerinin içinde 10’dan fazla yetim ve öksüz Uygur çocuğunun  bulunduğu ortaya çıktı.
Özgür Asya Radyosu Ankara Temsilicisi Erkin Tarım’ın bu çocuklaralarla ilgili yaptığı araştırmalar ve yayınladığı programda Anne ve Babaları hapiste olan ve himaye edecek yakınıları bulunmayan yaşları 8-12 yaşları arasında değişen kız ve erkek çocuklarının komşuları tarafından himaye edilerek bu zorlu göç yolculuğunda beraberlerinde Türkiye’yea kadar getirdikleri ve bunları kendi evlatlarından ayırmayarak himaye ettikleri belirtildi. Doğu Türkistan’ın Gulca,Urumçi,Hoten ve Kaşgar vediğer şehirlerinden olduğu tesbit edilen bu çocukların hamiliğini yaptıkları aileler tarafından şafkat ve merhamat ile davranıldıkları buna rağmen bu masum yavruların psikolojik travma ve moral düşüklüğü içinde görüldüğü bildirildi. Radyo Muhabiri Tarım,Uygur Çocuklarına dini bilgiler,Kuran-i Kerim Uygur Türkrçesi vebenzeri derslerin verildiği kursu ziyareti esnasında bazı çocukların çok düşünceli,neşesiz ve psikolojik travmalı halı muhabirin dikkatini çekti.Kurs öğretmeninden bunun sebenini soran muhabire bu çocukların anne ve babalarının Doğu Türkistan’da hapiste olduğu ve yakınları ve komşu  aileler tarafından himaye edilerek getirildiklerini ifaede etti. Hami  olan  ailelerin bu çocuklara ellerinden gelen   her türlü ilgi ve şafkatı göösteremelerine rağman,bunun yeterli derecede yararlı olmadığının gözlendiği belirtildi. Muhabir daha  sonra bu çocuklar ile konuştu.Konuşmalar esnasında en çok dikkatı çeken ise,  8 yaşında olan ve adının Abdulbesir olduğunu söyleyen bir Uygur Çocuk oldu.

Muhabir ile  konuşan Abdulbesir, kendi ana ve babası’nın Doğu Türkistan’da hapiste olduğunu,komşusu olan bir Teyze’nin(Apaş’in)kendisini himaye ettiğini ve birlikte Türkiye’ye kadar getirdiğini belirterek,” Doğu Türkistan’da iken, yıllardır Anne ve babamı göremiyordum.Şimdi ise onlardan çok çok uzaklardayım.Onları çok özlüyorum.”şeklindeki konuşması muhabiri ve yanındakileri duygulandırdı.

Kayseri Kurs
Kurs öğretmeni Osman Muallim, Abdulbasir gibi öksüz ve yetim 10 civarında kız ve erkek evladımız vardır. Bu çocuklarımıza elimizden gelen ilgi, şafkat ve ihtimamı göstermeye çalışıyoruz.Ancak,anne babalarından uzak olmaları onları çok üzüyor.Anne babalarının yerini  ve yokluğunu hiçbir şey telafi edemiyor. Şeklinde konuştu.
Kurs öğretmeni Osman Muallim,Kayseri’deki yaşantıları ve kurs faaliyetleri ile ilgili olarak şöyle konuştu,”” Devletimiz bizlere,ailelerimize ve bütün Çocuklarımıza her türlü destek ve yardımı yapıyor. Hamiyetperver Kayserili Kardeşlerimiz de bizlere karşı çok duyarlılar ve her türlü yardımı hala sürdüyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı olarak açtığımız Kurslarda takviye dersleri ile Türkçe dersleri veriyor ve çocuklarımızı en iyi şekilde eğitime hazırlamaya ve destek olmaya çalışıyoruz. Doğu Türkistan’da sahip olmadığımız Kuran-i Kerim ve hafızlik ve dini bilgiler eğitimi ile diğer eğitim hakkımızı devletimizin himaye ve gözetiminde burada özgürce kullanab iliyoruz. Şimdiye kadar bir öğrencimiz Hafızlığını tamamladı ve Hafizlıok beratını de kendisine vereceğiz. Kendi Vatanımızda sahip olamadığımız bir çok imkana burada sahip olduk ve kavuştuk. Devletimize ve hamiyetperver Kayseri halkına minnet ve şükranlarımız sonsuzdur.”  şeklinde konuştu.
10 civarındaki kimsesiz Uygur Çocukların Uygur Türkü aileler tarafından korunarak Türkiye’ye kadar getirmeleri,Doğu Türkistan Türkleri arasındaki dayanışma,yardımlaşma ve yetim ve öksüzleri koruma ve sahip çıkma duygusunun ne kadar yaygın ve güçlü  olduğunu gösteriyor. Kendi aileleri ve çocukları muhtaç ve mağdur durumda iken, bu mazlum çocuklara sahipi çıkmaları İşgalcı Çin’in bütün dini ve milli soykırım uygulamalarına rağmen,yüksek dini inançlarından ve değerlerden kaynaklanan sahiplenme duygusunu göstermesi bakımından çok önemli bulunuyor.
Diğer yandan Özgür Asya radyosunun bu konudaki programını dinleyen İstanbul ve Ankara’da yaşayan bazı duyarlı Uygur Türkü Aileler bu çocuklara sahip çıkma taleplerini Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’ne iletti. Aileler bu çocuklara koruyucu aile olmak istediklerini, bu yetim çocukları yanlarına alarak hayata atılmalarına kadar kendilerine sahip çıkmak istediklerini belirttiler.
Merkezi’miz yasal presedür ve yolları araştıracak ve  Uygun görülmeleri  halinde bu konuda kendilerine yardımcı olmaya çalışacaktır.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2083 Kez Görüntülendi.