logo

trugen jacn
28 Mayıs 2015

HOTEN ‘DE ÇATIŞMA : LAYKA KÖYÜ’NÜN ÇİNLİ BAŞKANI WANG ÖLDÜRÜLDÜ

Hoten-Layka

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’da günden güne artan baskı,zulum,dini ve milli değerlere saldırı,aşağılama,yasaklama ve hakaretlerine karşı Müslüman Uygur Türklerinin tepkileri günden güne artmakta ve bir biri ardı sıra ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanan çatışma habereleri gelmeye devam ediyor.
Sosyal medya’ya yansıyan ve ulaşılan bilgilere göre en son çatışma haberi Doğu Türkistan’in önemli kültür,ekonomik ve dini merkezlerinden olan Hoten vilayetinden geldi. Hoten şehrine yakın Layka Köyü’ne İşgalcı Çin’in dayatma ile başa geçirdiği etnik Çinli göçmen Başkanı’na bıçaklı bir saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. , İşgalcı Çin’in etnik ayırımcılık uygulaması neticesinde nüfusunun tamamının Müslüman Uygurların yaşadığı Layka köyüne tek kelime Uygurca bilmeyen Wang soyadını taşıyan Şövenist ve faşist kafalı bir Çinli’yi Başkan Yardımcısı olarak atadı. Faşsit kafalı Çinli Müslüman Uygurların dini ibadetlerine ve Milli değerlerini yasaklayan icraatlar yapmaya başladı.Bunun üzerine Müslüman Uygurlar ile İşgalçı Çinililerin bu köye zorla yerleştirdiği azınlık durumundaki etnik göçmen Çinlilere arasında anlaşmazlıklar baş gösterdi.Daha sonra bu anlaşmazlık sürtüşme ve çatışmaya dönüştü.15 Mayıs günü saat 17,oo sıralarında evine yemek için elinde telefonla Bürosundan evine doğru giderken bir Uygur Fedai’nin bıçaklı saldırışa maruz kaldığı ve olay mahallinde hayatını kaybettiği belirtildi.
ABD.merkezli Özgür Asya radyosu muhabirleri olayı doğrulamak daha ayrınıtılı bilgi almak için Layka Emniyet Biriminde görevli iki polis memuru ile Su ve Elektrik İdaresi Şubesinin Nöbetçi Memuru ile konuştu. Görevliler Kayyum Abdullah adlı 20 yaşındaki Uygur Fedai’nin olaydan sonra kaçtığını anacak,aynı gece 24.oo sıralarında canlı olarak ele geçirildiğini birdirdi.Polis memurları Layka Köyün’de sokağa çıkma yasağı ile sıkıyönetimin(Harbi Halet)’ın devam ettiğini açıkladı.Su ve Eliktirk idaresi Nöbetçi Memuru ise, “ Şimdi Layka Köyünde Memurlara ve Köy sakinleri halkta da hiç rahat ve huzur yoktur.” Dedi.
Layka Köyü Polis Merkezi Amiri Abdulhalim’in ise,Muhabirlerin telefonla igörüşme talebini reddettiği bildirildi.
Uzmanlar Layka Köyünün Hoten şehrine 15 Km.mesafede ve kalabalık bir yerleşim yeri olduğunu,Köy Başkanlığı makamında bulunan bir etnik Çinli’nin öldürülmesinin Çin işgal yönetiminin zirveye çıkan baskı ve assimilasyon siyasetine karşı en son bir karşı koyma ve tepki olduğunu bildiriyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2864 Kez Görüntülendi.