logo

trugen jacn
24 Mayıs 2015

DÜNYA BÜLTENİ GAZETESİ’NDE DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU MASAYA YATIRILDI.

Dubam-4

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Ülkemizin önde gelen    ve 3 dilde   dijital ortamda yayın yapan  internet gazetesi,Dünya Bülteni Araştırma Masası’nda mutat olarak yapılan yuvarlak masa toplantısında  bu kez  Doğu Türkistan  masaya yatırıldı ve sorunları ayrıntılı  olarak  tartışıldı.
Gazete’nin genel yayın yönetmeni Akif Emre’nın yönetiminde yapılan ve Moderatörlüğünü Aynur Erdoğan’ın yaptığı Yuvarlak masa toplantısı 23 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat 14-16,30 saatleri arasında gazetenin Beşiktaş Balmucu’daki Yönetim merkezinde gerçekleştirildi.
Yuvarlak masa toplantısına Ankara- Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi ve SDE  Stratejik Düşünce Enstitüsü,  strateji uzmanı Doç.Dr.Erkin Ekrem,İstanbul Üniversitesi Tarih bölümü öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Ali Ahmetbeyoğlu ile Uygur Haber ve Araştırma Merkezi Sorumlusu ve Uyghurnet Yayın Yönetmeni Hamit Göktürk katılarak Doğu Türkistan’ı çeşitli yönleri ve günümüzdeki mevcut durumunu masaya yatırdılar ve ayrıntılı olarak ele aldılar.

Doç.Dr.Erkin Ekrem Doğu Türkistan’ın tarih içindeki stratejik önemi ve günümüz dünyasında karşılaştığı durum ile Çin’in assimilasyon politikaları hakkında bilgiler verdi ve değerlendirmelerde bulundu. Doğu Türkistan’in 19.yüzyıldan itibaren küresel güçlerin ilgi alanı olduğunu ve günümüzde de bu öneminin artarak sürdüğünü örnekleri ile anlattı.

Yrdo.Doç.Dr.Ali Ahmetbeyoğlu ise, Doğu Türkistan Türk tarihindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verdi ve Doğu Türkistan’ın Türk Milleti için sadece bir toprak parçası değil,Türk Milletinin kültür-medeniyet,örf adet,gelenek ve göreneklerinin teşekkül ettiği ve medeniyetinin çıkış noktası olduğunu belirtti ve ilginç anekdotlarla bu görüşlerini paylaştı.
Uygurnet.org Haber Sitesinin yayın yönetmeni Hamit Göktürk ise,Doğu Türkistan’ın kaderinin Yalta Konferansı ile tersine döndüğünü Sovyet Rusya’nın de 19.yüzyılda Çarlık Rusyası’nın ihanetini sürdürdüğünü anlattı ve günümüzdeki güncel durumu hakkında bilgi verdi.  Doğu Türkistan davasının Türkiye ve diaspora’daki durumu ve  çalışmaları hakkında bilgiler sundu . Doğu Türkistan davasına Türkiye’de Filistin’in,Mısır’ın ve diğer Müslüman Toplumlar kadar ilgi gösterilmediğini,  adil olmayan bu  durumun üzüntü verici olduğunu ve en kısa zamanda düzeltilmesini umduğunu  de ifade etti
DUBAM’in bu yuvarlak masa toplantısı görüntülü olarak kayıt altına alındı ve ilerideki günlerde Dünya Bülteni internet gazetesinde(dunyabulteni.net) görsel ve metin olarak yayınlanacağı bildirildi.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2211 Kez Görüntülendi.