logo

trugen jacn
18 Mayıs 2015

UZMANLAR : ÇİN’İN AMACI DOĞU TÜRKİSTAN’I ÇİNLİLEŞTİRMEK. ANCAK,BU MÜMKÜN DEĞİL

xoten-baziri-uyhgur-weziyiti.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da geçen hafta yürürlüğe koyduğu yeni göç ve nüfus yerleştirme   ve yer değişitirme uygulaması uluslar arası toplum’da geniş yankı buldu. Bilim adamları ve uzmanlar İşgalci Çin’in bu uygulamalarının esas amacının bölge’ye daha afazla etnik Çinli göçmen yerleştirmek ve bu suretle de demografik assimilasyonu bir an önce gerçekleştirmek olduğunu belirttiler. İkinci aşama olarak de dünyayı kandırmak amacı ile ilan ettiği sözde Uygur Özrek Bölgesi adını ortadan kaldırmak olduğunu  ifade ediyorlar.
Özgür Asya Radyosu muhabirine Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki bu yeni  nüfus politikasını değerlendiren Japonya’daki Çin İşleri Uzmanı Bayan Yuki şöyle konuştu , “ Çin’in bu yeni göç ve nüfus reform uygulamaları bölgenin tarihi ve asıl sakinlari olan Müslüman Uygurlara karşı uygulanmakta olan assimile politikasını çabuklaştırmaktan başka bir şey değildir. Uygurları bu yolla daha da azınlık durumuna düşürerek yok etmekten ibaret ve ileriye dönük sinsi bir plandır. Çin ileride Doğu Türkistan’da Çinli nüfusu arttırdıktan sonra sıra Sözde Uygur Özerk bölgesi adını değiştirecektir. Çünkü bölgede etnik Çinlilerin sayısı Uygurları geçtikten sonra bu “Uygur Özerk Bölgesi” adını uygulamadan kaldıracaktır. Daha sonra ise,Doğu Türkistan’ı birkaç parçaya bölerek direkt olarak Çin’e tabi topraklar haline getirecektir. Çünkü, bu politika Çin’in tarihten beri yürütegeldiği sinsi ve bir aldatma politikasıdır. Çinliler, işgal ettikleri topraklarda yaşayan ve azınlık olarak tanımladığı milletleri “ önce bölerek parçalara ayırır ve daha sonra bu küçük parçaları birer birer yutarak yok eder” olarak açıklanan geleneksel bir Çin politikasıdır.

           Fransa’nın Fransız Haber Ajansı(APF) Fransa’nın Sesi radyosu başta bir çok medya kuruluşunda da bu uygulamalar ile ilgili haber ve yorumlar ve programlar yayınlındığı bildiriliyor.
APF.Ajansına  konuşan Avustralya Latrube Üniversitesi öğretim üyesi ve Çin’deki Azınlık Milletler Uzmanı Prof.Dr.James Leopold ise, İşgalcı Çin’in bu yeni uygulamasını şöyle değerlerlendirdi, “ Çin’in yeni nüfus ve göç uygulaması ve bu politikada uygulamaya koyduğu reformların tamamı, sadece Çinli göçmenler içindir. Merkezi Çin’de yaşayan fakir ve işsiz etnik Çinlileri Doğu Türkistan’a göç etmelerini teşvik etmek ve ilham vermektir. Bu uygulamanının Uygurlara hiçbir yararı bulunmamaktadır. Çin bu niyetini hiçbir zaman açıkça dillendirmese de bu politikanın esas amacı etnik Han Çinlilerini Doğu Türkistan’in güney vilayetlerine yanı Müslüman Uygurların yoğun olduğu bölgelere yerleştirerek bu vilayetleri de Çinli göçmenlerle doldurmaktır. Ancak, Çin yönetiminin bu demografik assimilasyon metodunu kullanarak bölgeyi Çinlileştirmesinin başarılı olması mümükün görülmemektedir.Çünkü, Çinli göçmenlerin Hoten ve civarı gibi Müslüman Uygurların ekseriyeti teşkil ettiği ve dini ve milli duygularının çok güçlü olduğu gelenek ve göreneklerin bire bir yaşandığı bölgelerde Uygurlarla bir arada ve onlara karışarak yaşamaları mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2414 Kez Görüntülendi.