logo

trugen jacn
15 Mayıs 2015

BÜYÜK TÜRK DÜŞÜNÜR VE DEVLET ADAMI YUSUF HASHACİP DOĞUMUNUN 1000.YILINDA KIRGİZİSTAN’DA ANILIYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Büyük Türk düşünürü ve  Karahanlı  Hakanlık Sarayının Baş Danışmanı(Hashacip)  ve devlet adamı, Türklerin ilk siyasetnamesi  ve felsefi eseri olan Kutadgubilik’in yazarı Balasagunlu Yusuf Has Hacip  doğumunun 1000.yılında  Kırgızistan ’da  törenelerle anılacak.

KABAR Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre ; Anma etkinlikleri düzenleneceğini   Kırgizistan  Cumhurbaşkanlığı  Milliyetler, Dini İşler Politika ve Sivil Toplumla İlişkiler Bölümü Başkanı Mira Karıbayeva başkent Bişkek’te düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Mira Karıbayeva,  Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’ın  “ Balasagunlu Cusup(Yusuf Has Hacip)’ın doğumun   1000. yıldönümünü  Anılması ”  hakkındaki  Devlet Başkanlığı  kararnamesini imzaladığı de bildirdi.

          Büyük Türk düşünürü ve Karahanlı devlet adamı Balasagunlu Yusuf Has Hacip, 11.yüzyılın başlarında bugünkü Kırgizistan sınırları içindeki Balasagun şehrinde doğmuştur. Daha sonra Karahanlıların başkenti Kaşgar’a giderek buradaki medreselerde devrin en önemli alimlerinden ders almış ve ilmi yeteneğinin yanında idarecilik alanında de temayüz etmiş ve Karahanlı  Sarayı’nda  Başdanışmanlığına kadar yükselmiştir. Balasagunlu Yusuf Has Hacip, bütün Türk boylarının  tarihinde olduğu   kadar Kırgız Türklerinin tarihinde de büyük önem taşımaktadır.  Türk tarihinin altın çağı ve Türk rönesansı (Doğu Müslüman Rönesansı) döneminin büyük düşünürü, Karahanlı  İmparatorluğu’ nun ( Kağanlığı’nın) seçkin düşünürü ve  devlet adamı Balasagın’lu Yusuf Has Hacip , Türk dünyasınının ilk Siyasetnamesi olarak bilinen   felsefi eseri Kutudgubilik’te devlet idaresi ,yönetim şekli ile toplum ve devlet   yönetimi  ile bunun   pratiği,   kültür ve medeniyetin geliştirilmesi maddi  değerlerin yanında  manevi öğelerin de geliştirilmesi vebenzeri devlet idaresi ile ilgili konularda  yeni fikirler ortaya koymuştur. Ayrıca, Hukuk ve felsefe ve eğitimin  gelişmesine  büyük katkı sağlamıştır.

Kırgızistan’da Büyük Düşünür Balasagın’ın 1000. Yıldönümü Kutlanacak

          Anma etkinliklerinde  Kırgizistan’ın Balasagun kentin’de da doğan Has Hacip’in    Türk felsefesi , Hukuk ve devlet yönetimi  ile  Türk düşünce hayatına yaptığı katkılar ve  büyük tarihsel rolü Kırgizistan ve Türkistan (Orta Asya) bölgesinde onun Türklerin ortak değerleri noktasında bilim adamlarının hazırladığı bildirilerin okunması ve tartışılması  ile onun hakkındaki yeni bilgi ve görüşlerin ortaya konulması bekleniyor.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1982 Kez Görüntülendi.