logo

trugen jacn
07 Mayıs 2015

İŞGALCI ÇİN’İN MÜSLÜMAN UYGURLARA İÇKİ VE SİGARA DAYATMASI, DÜNYA MEDYASINDA

uYGUR-dUA

Hamit Göktürk /  Uygur Haber ve Araştırma Merkez (UYHAM)
Çin işgalindeki Doğu Türkistan’ın Hoten ili Laskuy İlçesi Aktaş Kenti Yönetiminin 29 Nisan tarihli bir genelge ile kentte mevcut 60 civarındaki Lokanta ve dükkanlarda içki satışını zorunlu hale getirmesi ve uymayanların dükkanlarını kapatmak ile tehdit etmesi uluslar arası toplumun dikkatini çekti ve dünyanın önde gelen medya organlarında bu uygulama ile ilgili bir çok haber ve yorum yayınlanmışı bulunuyor.
Haberin teyidi ve ayrıntıları için Aktaş Kenti ÇKP. Genel Sekreteri’ne ulaşan Özgür Asya Radyosu Muhabirine konuşan Kent Sekreteri haddını aşarak ve çok ileri giderek “ Hoten ve ilçesi Laskuy ve civarında yaşayan Uygurların en az % 85’nın “Aşırı Dinci = Asabi dini duygular Taşıyan” insanlardan oluştuğunu iddia etti. Çin kuklası Uygur asıllı Kent KP.Sekreteri Lokanta ve dükkanlarda zorunlu olarak 5 çeşit İçki ve sigara satışı uygulamasının bölge halkındaki aşırı dini duyguların zayıflatılmasına yönelik bir tedbir olduğunu “ açıklama edepsizliğinde bulunmaktan çekinmedi.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre ,haber İngilizce olarak yayınlandıktan sonra sosyal medya ve uluslar arası medya’da dikkat çekti ve büyük yankı buldu.
ABD.’nin önde gelen medya Kuruluşlarından “The Washington Post”’ gazetesinde işgalci Çin’in bu yeni uygulaması “ Çin İslam dinini zayıflatmak İçin Müslüman Uygur dükkan Sahiplerine içki ve sigara satışını Zorunlu Hale Getirdi” başlığı altında haber yaptı.Heber’de ise, Çin’in Uygur bölgesinde yürürlüğe koyduğu yeni baskı politikaları yüzünden bir biri ardı sıra olaylar patlak verdiğini ve protesto ve tepki eylemlerinin şiddetlendiğini belirtti. Çin işgal yönetiminin bu olayları bastırmak için “Sert Darbeler Vurmak” adı ile askeri operasyonlar yürüttüğünü ve Müslüman Uygurları sert ve acımasız şekilde bastırdığını hatırlattı.Diğen yandan ise,Çin’in Müslüman Uygurların dini inanaçlarını kat kat yürürlüğe koyduğu tedbirlerle yasakladığını ,İçki ve Sigara İçmemeyi dahı Aşırı Radikalızm olarak suçladığını ve dükkan sahipleri içki ve sigara satışını mecburi hale getirdiğini de belirtti.
Gazete, zorunlu içki ve sigara satışının uygulanmasında bu maddelerin satış yerlerinde her kesin kolay görebileceği özel bir yerde teşhir edilmesini emrettiğini ,buna uymayanlarını cezalandırmakla tehdit ettiğini belirterek şöyle sürdürdü,” Çin yönetimi Uygurları “ Terörizm-Aşırı Radikalizim”le suçluyor.Ancak Müslüman Uygurlar dini inançlarına aykırı bu uygulamalara karşı kendi dini inançları ile milli kimlikleri ile özgün kültür ve medeniyetini koruma için Çin’e barışçıl yollarla tepki göstermektedir. Uygurlar bu yola zorla itilmektedirler.”diye yazmıştır.
The Washington Post gazetesi haber-yorumunda Avustralya merkezli Latruppe Üniversitesi Çin uzmanı ve Araştırmacısı James Lallybond’un şu sözlerine dez yer vemiştir. “ Çinli öneticileri işgal altında bulundurduğu Uygur bölgesinde “ Dini Radikalizmi Halletme” uygulamasında aynen karanlıkta Yolunu şaşırmış bir insana benzemektedir. Bu Çinli Yöneticilerin Müslümanlar Uygurları dinlemeden ve onları anlamadan sakal ve bıyıklarını kesmeye, Müslüman Uygur Hanımların baş örtülerini atmaya ve onları içki ve esigara içmeye zorlamaktadır. Bu tür Uygulamalar bölgede sorunları halletmek için değil, ortamı daha çok germeye ve krizi tırmandırmaya hizmet edecektir. Bu durum ise, Uygurları daha da yalnızlığa itecektir. Onların kendilerini “Toplum tarafından istenilmeyen ve beğenilmeyen kişiler olarak hissetmeleri ruh haletini doğuracaktır.”
Gazete haber yorumuna şunları da ilave ediyor, “Aktaş köyündeki bu zorunlu İçki ve Sigara Satışı genelgesine kentte bulunan 60 civarındaki Lokanta ve dükkanın büyük oranda uyduğu söyleniyor.Buna karşılık her hangi bir tepkisel protesto veya olayın meydana geldiği yolunda da haberlere de rastlanmıyor.Ama aynı şekilde Müslüman Uygurlar ile aynı dini inancı paylaşan Çinli Müslümanların yaşadığı Doğu Türkistan’a komşu Çinghay eyalatinin Şining şehrinde bir pastanenin ürettiği pasta mamullerinde domuz yağı kullanmadınının açığa çıkması üzerine Tungan(Çinli)Müslümanların birden ayaklanarak bunu yapan dükkanlara saldırdıklarını ve bu dükkanları tahrip ettiklerini hatırlatarak iki bölge (Çin ve Uygur Müslüman bölgeleri) arasındaki farklı uygulamalara dikkat çekmektedir.”

          İşgalcı Çin’in bu yeni genelgesi sosyal medya’nın önemli bir platfomu olan Twitter’de de geniş şekilde yer aldı ve geniş yankı bulduğu görüldü. Bazı Twitter kullanıcıları “Komünist Çinliler Uygurların vatanı olan Doğu Türkistan’i işgal etti.Bununla yetinmiyorlar ve burada yaşayan Müslüman Uygurları kendilerine benzetmeye çalışıyorlar.” Sözöleri ile düşüncelerini ifade etti.Bir diğeri kullanıcının ise şöyle bir tweet attığı görüldü, “ Doğu Türkistan’da yaşayan bu mazlum insanların tek günahları Çinli olmamalarıdır.Müzlüman Uygur oldukları için Çinliler bunlara böyle etnik temelli uygulamalar yapmakta baskı ve zulüm uygulamaktadır.”
Bir diğeri ise “İçki ve sigara kullanılmamasının insan sağlığını korumada çok önemli bir etken olduğu açıktır. Ancak,Çin yönetiminin böyle olumlu bir uygulamayı değiştirmek istemesi çok anormal ve hayret uyandırıcı” tesbitinde bulunmuştur.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2391 Kez Görüntülendi.