logo

trugen jacn
04 Mayıs 2015

ÇAĞIMIZIN KÜRŞAD’I RUZİ NAZAR

    Ruzi Nazar’ın ülkesi Sovyet işgali altındaydı, onu ABD işbirlikçiliğle Ülkesine ihanetle suçlayan sol çevreler,şunu bilsin ki o hiç bir zaman Türkistan’a ihanet etmemiş,Türkistanın Sovyet-Rus emperyalizminden bağımsızlığı için savaşmıştır.


Yücel TANAY
Ruzi Nazar,Sovyetler Birliği ve Orta Asya üzerine geniş bilgi birikimine sahipti, 1990’lı yıllarda Turgut Özal ve Süleyman Demirel’e Orta Asya konusunda danışmanlık yapmıştı.
98 yaşında hayatını kaybeden Nazar, 1917 yılında Özbekistanın Fergana Vadisi’nde Margilan şehrinde doğmuş, Taşkent Üniversitesi’nde ekonomi ve kimya okumuştu. Almanya 1941’de Sovyetler’e saldırınca askere alındı ve Ukrayna Cephesi’ne gönderildi.  Burada hayatının akışını değiştiren bir şey oldu:Ukrayna milliyetçileriyle tanıştı. Ukrayna’daki Rus nefreti o derecede idi ki; Naziler Sovyetler’deki etnik grupları Rus milliyetçiliğine karşı kendi saflarında örgütleme siyasetine başlamışlardı.Ruzi, Kızıl Ordu üniformasını çıkardı, Wehrmacht üniformasını giydi; artık Türkistan Lejyonu’nun bir subayı olmuştu.
Kendisiyle yapılan bir söyleşide “Ben hiç SS olmadım” demek ihtiyacını duydu; “Nazi de olmadım, Amerikalılar gibi onlarla da Ruslarla savaşmak için işbirliği yaptım.” , Savaş bittiğinde bir Alman kadınla evlenen Ruzi Nazar, Türkiye’ye yerleşme planları yaparken, Amerikalıların dikkatini çekti. Sovyetler Birliği ve Orta Asya üzerine geniş bilgisi, savaş sırasında edindiği deneyimler ve insan ilişkileri göz doldurucuydu. Yıllarca yurt dışında yaşadı. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde kendisini vatandaşlıktan çıkaran karar iptal edilerek memlekete davet edildi. Hollywood tarafından filmi yapılan Akıl Oyunları kitabının tanınmış yazarı Sylvia Nazar’ın babası olan Ruzi Nazar, Sovyetler Birliği’nin bölgedeki Türk halklarını kolonileştirdiğini’ düşünüyordu. Birliği bir ‘imparatorluk’ olarak tanımlıyor, hem dünya için bir tehdit olarak gördüğü komünizm ideolojisinin gerilemesi hem de boyunduruğu altında bulundurduğu Rus olmayan milletlerin, başta Türklerin, bağımsızlıklarını kazanması için çalışıyordu.
Kendiside Ruzi Nazar gibi Özbek kökenli olan Enver Altaylı Ruzi Nazar: CIA’nın Türk Casusu adlı kitabında Ruzi Nazarı şöyle anlatıyor:Yaşamını Sovyetler Birliğinin çöküşüne ve Türkistan mücadelesine adayan Ruzi Nazarın yaşamöyküsü… CIAda geçirdiği 40 yılın bilinmeyen yönleri…

“Ruzi Nazar Özbekistanlı bir Türk, Stalinin ordusunda Nazilere esir düşüyor, sonra CIA görevlisi. Türkiyede 11 yıl çalışıyor; 27 Mayıs darbesi, İnönü, Türkeş, Madanoğlu, MİT Müsteşarı Fuat Doğu gibi tanınmış isimler hakkında yazdıkları bu dönemden. Sonra İran devrimi, Afganistan, Sovyetlerin dağılması…
Enver Altaylının birçok bilinmeyeni gün ışığına çıkaran kitabı roman gibi akıcı, aynı zamanda akademik bir tez gibi özenli.”.

Almanya yenilince Amerikalılarla işbirliği yapan başkaları da vardı. Adolf Hitler’in Askeri İstihbarat Başkanı Reinhard Gehlen Orta ve Doğu Avrupa, Rusya, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslardaki bütün casusluk teşkilatıyla birlikte Amerikan saflarına geçti. CIA böyle kuruldu, Ruzi’nin CIA kariyeri de böyle başladı.
Türk milletinin başı sağolsun,Türk dünyası bu kahraman yiğit evladını asla unutmayacaktır.

Etiketler: » » » » » »
Share
2015 Kez Görüntülendi.