logo

trugen jacn
30 Nisan 2015

ELCEZİRE MUHABİRİ CANDIN : DOĞU TÜRKİSTAN’DA EN TEHLİKELİ GÜNLERİMİ YAŞADIM.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
3 Mayıs’ta Dünya Basın Özgürlüğü  Günü etkinlikleri çerçevesinde ABD.Dış İşleri Bakanlığınca “Çin’de Basın Özgürlüğü” konulu bir toplantı düzenlendiği bildirildi.
27 Nisan’da ABD.’nin başkenti Washington’da Harry Truman binasında yapılan toplantının açılış konuşması da ABD.Dış İşleri Bakan Yardımcı Tom Malienovsky tarafından yapıldı. Bakan Yardımcısı konuşmasında “Çinli gazeteciler Ülkemizde ve dünyanın diğer bir çok yerinde hiç bir engelle karşılaşmadan serbest olarak mesleklerini icra edebiliyorlar ve elde ettikleri her türlü haber ve bilgileri serbestçe ülkelerine aktarabiliyor. Buna karşılık ABD.başta bir çok ülkenin medya mensupları Çin’de mesleklerini icra etme noktasında büyük engel ve yasaklamalarla karşılaşmakatadır. Günümüzde bu engel ve yasaklar daha da artmış bulunmaktadır. Biz bugün bu toplantı’da Çin’de görev yapan medya kuruluşlarının temsilcilerini davet ettik.Onlar Çin’in bu kısıtlama,engelleme ve yasaklamaları hakkında ilk ağızdan bizleri bilgilendireceklerdir.Çin’in bir an önce basın özgürlüğünün önündeki bu engellemeleri kalrınması gerekir. ”şeklinde konuştu.
Özgür Asya Radyosu internet Sitesinde bu toplantı ile ilgili  yer alan bilgilere göre bu Toplantı’ya “Elcezire- Atlantık  ve The Washington Post “ gibi önde gelen medya kuruluşlarının Çin’deki Temsilcileri katılarak Çin’deki basın özgürlüğü konusundaki bilgi ve görüşlerini aktardılar.
Bunların içinde en dikkat çekici konuşmayı yapan gazeteci ise,Elcezire’nin Pekin muhabiri Melissa Candın oldu. Onun Çin’deki izlenemleri toplantı’ya damgasını vurdu ve çok dikkat çekici bulundu. O konuşmasında şunları söyledi, “ Ben Elcezire medya gurubunun temsilcisi olarak Doğu Türkistan’in Urumçi,Kaşgar ve Hoten şehirlerinde bulundum.Burada geçirdiğim 2 haftalık süre Çin’de bulunduğum 2 yıllık meslek hayatımının en tehlikeli günleri idi. Belki de hayatımın en kötü ve en sıkıntılı günlerini oluşturdu.Sıkıntılar ve baskılar daha Pekin Hava alanında uçağa binerken başladı.Pasaportumun ilk sayfası ile Vize kısmının fotokopileri alındı.Urumçi’ye geldikten ve Kaşgar ve Hoten’de bulunduğumuz günlerde Otel,sokak,Lokanta veya başka nerede olursak olalım,Sivil Polisler tarafından sürekli izlendik ve gözetim altında tutulduk.Özellikle bizimle görüşen,konuşan veya bizim sorularımızı cevaplandıran kişilerin yanı Müslüman Uygurların ne kadar büyük tehlike ile karşı karşıya kaldığını ve ileride daha da kalabileceğini bizzat hissettik ve şahit olduk.Bu Masum Uygurların gözlerindeki  endişe ile yüzlerindeki korkunç sıkıntılar bize her şeyi açıkça ifade etmekte idi.Onların kendilerini zorlayarak sorularımıza verdiği cevaplar kalplerinin derinliklerindeki sözler değildi.Belki kendini savunma psikolojisi içinde sarfedilen ihtiyat belirtisi sözler idi.Biz kameraman ve diğer elemanlarımız ile birlikte raportaj yaparken,Çekim ve konuşmalar çok yakından izleniyor ve dinleniyordu. 4 gizli polis bizi bir gölge gibi her yerde peşimizde idi ve bütün hareketlerimizi kontrol ediyorlardı.”şeklinde konuştu.

        Toplantı’ya katılan diğer Medya organlarının Çin Temsilcileri Çin’deki çalışmaları ve medya’ya konulan kısıtlama ve engellemeler ile ilgili düşüncelerini  dile getirdiler.

Etiketler: » » » » » »

Share
1751 Kez Görüntülendi.