logo

trugen jacn
23 Nisan 2015

PAKİSTAN,UYGUR VAKFI BAŞKANINI SERBEST BIRAKTI,ANCAK YURT DIŞI YASAĞI SÜRÜYOR..!

Hamit Göktürk/ Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ı işgal altında bulunduran Çin’in  Lideri Xi’nin 20 Nisan’da başlayan ve 2 gün süren Pakistan ziyareti öncesinde bu ülke’de yaşayan Uygur Türklerine karşı  “Sürek Avı”  başlatılmış ve Uygur Ömer Vakfı Başkanı Ömer Uygur gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürülmüştü. Ayrıca Rawelpindi’de yaşayan 6 Müslüman Uygur “Terör örgütü Üyesi” olmakla suçlanarak tutuklanmıştı.
Çin Lideri Xi’nın Pakistan’dan ayrılmasından sonra gözlem altında tutulan Uygur Ömer Vakfı Başkanı Ömer Uygur’un serbest bırakıldığı, kendisine göz altı süresince manevi taciz uygulandığı ve yurt dışı yasağının  sürdürüldüğü  bildiriliyor.


Kendisi serbest kaldıktan sonra Özgür Asya Radyosunun sorularını cevaplandıran Uygur Vakfı Başkanı Ömer Uygur  şöyle konuştu ; “ Çin Lideri’nin Pakistan ziyareti Pakistan kamu oyunda büyük yankı buldu. Ben bu durumdan yararlanarak Uygurların dramatik durumunu kamu oyuna duyurmak için bir basın toplantısı yapmak istedim ve bunun hazırlıklarına giriştim.Toplantı’nın hazırlıkları ile meşgul iken,19 Nisan günü Polis beni evimde göz altına alarak sorguladı. Pakistan’ı ziyaret edecek Çin Lideri’nın ziyareti esnasında veya sonrasında “Bu değerli Misafiri Rencide Edecek” hiçbir eyleme izin veremeyeklerini ve basın toplantısını yapamayacağımı bu konudaki talimatların ise “En Üst Düzey makamlardan” geldiğini  bildirdiler. Bana  3 yıl önce yurt dışı yasağı konulmuştu ,ancak bu yasağı Pakistan Mahkemesinin yönetim aleyhine bozdu. Mahkeme kararına rağmen yönetim bu yasağı devam ettiriyor.  Bu durum ise yasaları çiğnemektir. Ben Pakistan makamlarına bir kez daha başvuruda bulundum.Niçin bu yasağı devam ettirdiklerini sordum.Onların cevabını bekliyorum.”dedi.


Müslüman Pakistan halkı bize arka çıktı ve  bizi korudu,
Uygur Vakfı yetkililerinden Abdulkayyum Uygur ise şunları ifade etti. “ Çin’den ne zaman bir resmi ziyaretçi gelirse,Pakistan yönetimi burada yaşayan Uygurları yasalara aykırı olarak günler öncesinden takip etmeye ve gözetim altında bulundurmaya  ve tacize başlarlar.Bu kez daha fazla baskı uyguladılar.Uygurların oturduğu mahalle ve sokaklar günler öncesinden resmi ve sivil polislerce gözetim altına alındı. Günlük yaşamları engellendi. Bu kez mahallemizdeki Pakistanlı Komşularımız Polislere itiraz ettiler ve tepki gösterdiler. Uygurlara arka çıkarak bizi korumaya çalıştılar. Pakistanlı Kardeşlerimizin sert tepkisi ile karşılaşan Polisler olayaların büyümesinden çekinmiş olacaklar ki, sert tutumlarını değiştirmek zorunda kaldılar. Pakistanlı Müslüman Komşularımız ve Kardeşlerimize bunun için minnet ve şükranlarımı sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

PAKİSTAN- ÇİN İLİŞKİLERİNDE DOĞU TÜRKİSTAN TEMEL SORUN
Pakistan – Çin münasebetlerinde Doğu Türkistan ve Mülüman Uygurlar konusu ana gündem maddesini oluşturmaktadır.Uygur Türklerinin tarihten beri  Hint yarımadası müslümanları ile yakın ticari,dini ve kültürel ilişkiler içinde bulunduğu biliniyor.Pakistan İngiliz sömürgesi iken,Pakistan ve Hindistan bağımsızlık hareketlerinde İngilizlerin takibinden kaçan onlarca Müslüman Doğu Türkistan’a sığınmış ve bu ülkede hüsnü kabul görmüştü. Bunlardan Dr.Abdulaziz (merhum Abduşşekur Turan’ın Babası” 1932’daki Doğu Türkistan bağımsızlık hareketlerinde merhum Mehmet Emin Buğra’nın danışmanı olarak çalışmıştı.Daha sonra Çinliler Dr.Abdulaziz Beyi katletmişti.
Ayrıca,Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra ülkelerini terk etmek zorunda kalan bir çok devlet adamı ve komutanlan Pakistan’a iltica etmiş ve bu ülke’de hayatalarını devam ettirmişlerdi.Bunlardan biri de bu Devletin Dış İşleri Bakanı Kasım can Hacıdır.Kendisi  bu ülkede vefat etmiştir. O,Bombay şehrinde Ankara’ya cektiği “Gökbayrak’tan Albayrağa Selam” cümleleri ile başlayan telgrafı çekmiş ve Doğu Türkistan’da yeni bir Türk devletinin kurulduğunu müjdelemiştir,
Türkistan coğrafyasındaki (Doğu ve Batı Türkistan) işgal ve istilalardan kaçan yüzlerce kişi bu ülke’ye sığınmıştır.Azam Haşimi adında bir Özbek Türkü “Karaçı’de “ Tercüman “ adlı  Çağatay Türkçesi ile bir dergi çıkarmıştır.Ayrıca,Karaçı Radyosunda 1960’lı yıllara kadar Özbek ve Uygur Türkçesi ile yayınlar yapılmıştır.


Çin’de 1980’yı yıllarda başlayan  “Dışa Açılım”dan sonra yüzlerce Doğu Türkistanlı genç Pakistann’a tahsil için gelmiş ve Pakistan’daki Çeşitli dini Medreseler  ile Üniversitelerde öğrenim görmüştür.Daha sonraki yıllarda ise Çin’in talebi ile bu öğrenim faaliyet durdurulmuştur.
Doğu Türkistan’dan yarım asır sonra ilk hac kafilesi 1984’de Pakistan üzerinden, Kaşgar-Taşkurgan ve Gilgit güzergahı üzerinden tekrar başlamıştır.Pakistan’in o yıllardaki devlet başakanı General Ziya-ul Hak Uygur hacı adaylarını kendi özel misafiri olarak ilan etmiştir. Bu hacı adaylarını bir yıl süre ( 1984’de hacca yetişemedikleri için) ile Pakistan’da misafir ederek ağırlamıştır. 1985’de yaklaşık 2 bir 600 hacı adayını Suudi Arabistan’a yolcu etmiştir.


Pakistan’ın Doğu Türkistan sınırındaki Gilgit şehrinde kalabalık bir Uygur topluluğu yaşamaktadır.Bunlar Pakistan yönetimi tarafından sürekli  takip edilmekte ve hiç bir sosyal ve kültürel veya siyasi  faaliyetlere Çin’i üzmemek  adına   izin vermemektedir.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi;  Pakistan’ın İşgalci Çin’in talebi ile devlet onurunu çiğneyerek haksız ve hukuksuz bir şekilde tutukladığı UYgur Ömer Vakfı Başkanı Ömer UYgur Bey’e geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.Ayrıca tutuklanan diğer Uygur Türkü Kardeşlerimizin de bir an önce hürriyetlerine kavuşmasını Cenabi Allah’tan niyaz ediyoruz. da (UYHAM)

Etiketler: » » » » »
Share
1810 Kez Görüntülendi.