logo

trugen jacn
17 Nisan 2015
Genel

MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE “ UNUTUL(MAY)AN VATAN : DOĞU TÜRKİSTAN “ KONFERANSI YAPILDI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

16 Nisan 2015 Pereşembe günü Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsündeki İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Kültürünü Araştırmaları Kulübü tarafından ” UNUTUL(MAY) AN VATAN: DOĞU TÜRKİSTAN ” konulu bir konferans gerçekleştirildi.
12-14 saatleri arasında yapılan Konferans Türk Kültürünü Araştırmaları Kulubü Başkanı Veli Akın’ın açış konuşması ile başladı.Başkan Akın Doğu Türkistan’ın geçmişi ve günümüzdeki dramitik durumu hakkında bilgiler verdikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Mazlum ve mağdur Türk İslam diyarları ve bu topraklarda yaşayak zorunda kalan Kardeşlerimizin sorunları ile ilgilenmek ve onların dertleri ile dertlenmek Müslüman Türk gençleri olarak bizlerin dini ve milli bir görevimizdir. sevdamız,Atalarımızın yaşadığı ve kültür ve medeniyetimizin teşekkül ettiği ve yayıldığı topraklar. Doğu Türkistan Bizim sevdamız. Ok duyarlı olmamız gereken bir konu.Konferans davetimize icabet eden Hamit Göktürk ve Abdurrahim Kaşgarlı Beylere çok teşekkür ederiz.”şeklinde konuştu ve kendilerini sahneye davet etti.

Sahne-Marmara
Konferansta ilk sözü alan Hamit Göktürk ,Doğu Türkistan Türklerinin içte ve dışta çok sıkıntılı oldukları ve İşgalcı Çin’in Uygur Türklerine karşı baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarının zirve yaptığı bu günlerde Ülkemizin güzide Bilim yuvalarından olan Marmara Üniversitesinde böyle bir Konferansın düzenlenmesini çok önemli .buluyoruz. 1998’de Doğu Türkistan davasının sembol simalarından merhum Berat Amcamız ile birlikte birlikte yine bu salonda Doğu Türkistan’ı anlatmıştık.Kendisini rahmetle anıyorum . Özellikle kıymetli zamanlarını ayırarak Konferansı izleyen ve mazlum Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin dertlerini paylaşan duyarlı öğretmen adayları genç öğrenci Kardeşlerime teşekkür ediyorum.” Sözleri ile konferansa başladı.

Murm.-1
Doğu Türkistan’ın coğrafi yeri ve tarihi geçmişinden anekdotlar sunan Göktürk,Çin’in de Türkler kadar uzun bir tarihi geçmişe sahip bir medeniyet olduğunu belirtti.Çin’in “Komşuların Yok Etme” temeli üzerine oluşturduğu temel politikalarından örnekler sundu.Günümüzda büyük bir soykırım yaşandığını örnekleri ile anlattı.2015 yılının ilk 3 ayı içerisinde Doğu Türkistan’da meydana gelen karşılık hareketleri ile uluslar arası düzeyda bu ülke hakkındaki gelişmeler hakkında bilgiler verildi.
Konferansın ikincisi Konuşmacısı Eğitimci Abdurrahim Kaşgarlı sözlerini şöyle sürdürdü ; “ Ben yaklaşık 20 yıl önce şimdi isizin devam ettiğiniz Atatürk Eğitim Fakültesi’nden mezun oldum.Halen Sancaktepe 75.yıl İlköğretim Okulu Müdürü olarak görev yapıyorum. Türk Milli eğitimine öğretmen olarak hizmet ederken,ana vatanım Doğu Türkistan’ın ve esir halkımın dert ve istiraplarını elimden geldiğince böyle Konferanslara katılarak halkımızın bilgisine sunmaya çalışıyorum. Öğrencilerime anlatmaya çalışoyorum.Bilinmeyen bir Ülkenin ve meçhul bir sorunun davasının olması mümkün değildir.Önce Doğu Türkistan’ı ve burada yaşayan Kardeşlerimizin dindaşlarımızın durumlarını kamu oyuna duyuracağız.Günümüzde bilgi teknolojisi çok gelişti.Sosyal medya artık gündelik hayatın bir parçası oldu. Biz öncelikle Doğu Türkistan’da Çin işgalinde yaşayan Kardeşlerimizin hak ve hukunu ve evrensel kabul edilen inisanı haklarına kavuşturulması için çaba harcamamız gerekir,diye düşünüyorum.Diğer haklar ve özgürlükler bu haklara sahip olduktan sonra kendiliğinden gelecektir.Uluslar arası normlar ve kaideler burada çok önemlidir.Duyarlığınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum”sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Marm.-2
Yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı konferans sahnede karşılıklı hediyelerin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

Etiketler: »
Share
1274 Kez Görüntülendi.

BENZER HABERLER