logo

trugen jacn
01 Nisan 2015

DÜNYA UYGUR KURULTAYI : İŞGALCİ ÇİN’İN SAKAL’I 6 YIL HAPİSLE CEZALANDIRMASI TAMAMEN SİYASİDİR .

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalci Çin’in Kaşgar’ın Şamalbağ bölgesinden 38 yaşındaki Mehmet Emin adlı bir Uygur erkeğin “sakal uzatıp huzursuzluk çıkardığı” gerekçesiyle 6 yıl hapis ve 2 yıl siyasi haklarından mahrumiyet cezasına mahkum etmesi ve  karısının ise “peçe takıp burka giydiği” gerekçesiyle 2.5 yıl hapisle cezalandırmasının  yankıları uluslar arası düzeyde sürüyor.
İşgalcı Çin’in bu akıl almaz ve insanlık dışı Cezalandırmasına karşı uluslar arası İnsan hakları örgütleri ve medya organları bu kararı kınadılar ve sert tepki gösterdiler. Bazı medya organlarının ise,İşgalcı Çin’in bu uygulaması ile dalga geçtiği ve mizah konusu yaptığı görüldü.

mekit-kolliktip-sot.jpg
Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Sözüsü Dilşat Reşit Çin’in Sakalı cezalandırması ile ilgili olarak özel bir açıklama yaptı. Sözcü Raşit İşgalcı Çin’in bu hukuksuz cezalandırmasını en sert şekilde kınadığını bildirdi ve şunları söyledi ; “ İşgalci Çin’in son sakal cezası hukuki değil,tamamen siyası bir karardır.Çin işgal yönetimi kendi koyduğu hukuk dışı yasalardan faydalanarak Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerini kendi kimliklerinden cebir ve şiddet yolu kullanarak uzaklaştırmaya çalıştığının çok açık ve net bir kanıtıdır.” Şeklinde konuşutu.

خىتاي ھۆكۈمىتىنىڭ ساقال قويغان بىر ئۇيغۇرنى قاماققا ئېلىشى چەتئەل ئاخباراتلىرىدا مۇنازىرە قوزغىدى
Almanya Devlet Radyo-Tv.Kurumu’nun internet sitesinde yer alan bir haber analizde şu ifadelere yer verildi,” Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara karşı uyguladığı bu ceza anlamsız ve aynı zamanda gülünçtür.”


Makalede Marksist Liderler Karl Mars ve Fredrich Engles’in sakallı resimleri ile Doğu Türkistan’da sakalı için cezalandırılan Uygurun resimlerini yan yana koyarak karşılaştırdı. Çin’i Komünist Partisi yönettiğini hatırlattı Çinli Komünist Yöneticilerin ilham aldıkları Komünist Liderlerin de sakallı olduklarını belirtti ve Müslüman Uygur’a verilene cezanın kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Kaynak : rfa.org  ve Ajanslar
.

Etiketler: » » » »
Share
1811 Kez Görüntülendi.