logo

trugen jacn
29 Mart 2015

İŞGALCİ ÇİN’DEN AKIL ALMAZ CEZA ;SAKAL BIRAKAN UYGUR’A 6 YIL HAPİS

Çin basını, Sincan bölgesinde bir Uygur’un sakal uzatıp huzursuzluk çıkardığı gerekçesiyle 6 yıl hapse mahkum edildiğini bildirdi.

Çin'de Sakal Uzatan Uygur'a Altı Yıl Hapis Cezası Verildi,

Sadi KAYMAZ / PEKİN- DHA.

         China Youth Daily gazetesi, bölgenin güneyindeki Kaşgar’da görülen davada Kaşgar’ın Şamalbağ bölgesinden 38 yaşındaki Mehmet Emin adlı  bir Uygur erkeğin “sakal uzatıp huzursuzluk çıkardığı” gerekçesiyle 6 yıl hapis ve 2 yıl siyasi haklarından mahrumiyet cezasına mahkum edilmiştir. karısının ise “peçe takıp burka giydiği” gerekçesiyle 2.5 yıl hapse çarptırıldığını  kaydetti.

    Şamalbağ Bölgesi ÇKP.Sekreteri 王怀亮- Vang Huai liang konu ile ilgili demecinde ;  ” Ülkemizde serbest  giyinme özgürlüğü vardır. Ancak,bu özgürlük  yasalarla sınırlandırılmıştır.bölgemizde bizim ikna ve rehberliğimiz  sonucunda 100’den fazla Uygur kadın tesettür ve peçelerini atmıştırdedi.

    Bölge ÇKP.’nın bir diğer yetkilisi 赵元培-JiaoYuen Pei  ise “. Çin’de uygulanan bu    tesettür yasağı Fransa başta bir çok Avrupa ülkesinde de yürürlüktedir.” iddiasında bulundu.

KARISI PEÇEYLE YÜZÜNÜ KAPATMAYA BAŞLADI

Gazetenin haberinde, “2010 yılında erkek sakal bırakmaya, karısı da peçeyle yüzünü kapatmaya başladı” denirken, çok sayıda uyarının ardından yargılanan çiftin “huzur bozmak ve anlaşmazlık çıkarmak” suçundan ceza aldıkları belirtildi.

MUĞLAK SUÇ TANIMIYLA HAPİS CEZASI

Çin mahkemeleri, bahsi geçen muğlak ve geniş kapsamlı suç tanımına dayanarak sanıklar hakkında hapis cezasına hükmedebiliyor.

SAKAL UZATMA KARŞITI KAMPANYA

Hong Kong merkezli South China Morning gazetesine göre, Uygur bölgesinde yetkililer tarafından son bir yılda sakal uzatılmasına karşı kampanyalar düzenleniyor. Kampanyalar çerçevesinde kadınlara başlarını örtmeme ve peçe takmama tavsiyeleri yapılıyor.

KAYNAK  : http://www.sondakika.com/haber/haber-cin-de-sakal-uzatan-uygur-a-alti-yil-hapis-cezasi-7133036/

      -Çin Gençleri Gazetesi

中国官媒“中国青年网”报道

Etiketler: » » »
Share
2323 Kez Görüntülendi.