logo

trugen jacn
27 Mart 2015

İŞGALCİ ÇİN, HOTEN’DE 60 YAŞINDAKİ UYGUR KADINI ZİNCİRLEYEREK YARGILADI.

قاراقاشتا پەرزەنتىنى يەر ئاستى مەكتەپكە بەرگەن 60 ياشلىق ئايال قاتارلىق 25 كىشى سوتلانغان

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin işgal yönetimi, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlara baskı,korku ve tehdit ve sindirmek amacı ile  toplu açık hava mahkemeler düzenlemeyi sürdürüyor.
Hür Asya radyosu intrnet sitesinde yer alan habere göre Çin işgal yönetimi 14 Mart’ta Hoten Vilayetine bağlı Karakaş ilçesinin Karasay kentin’de 15 bin kişinin zorla iştirak ettirildiği bir açık hava Mahkemesi gerçekleştirdiği bildiriliyor.Bu sözde Mahkeme’de çocuklarını,torunlarını yer altı(yerastı) Medreselere öğrenim için gönderen Veliler ile bu Medreselerde Müslüman Çocuklara eğitim veren   Müderrisler ve bu medreselere yer tahsis edenlerden  olmak üzere, toplam 25 kişiyi yargılayarak çeşitli cezalara çarptırdığı bildirildi. Yargılanan bu Uygurların yaşları 17- 60 yaşları arasında olup, içlerinde 60 yaşındaki bir yaşlı hanımın ellerine ve ayaklarına ağır zincir kelepçe ve prangalar takıldığı dikkati çekiyor.


Hür Asya Radyosu Muhabirlerinin toplu Mahkemeyi teyit ve doğrulamak için olay bölgesi resmi yetkilerinden aldığı bilgiler şöyle ;
Karsay Polis Merkezi Nobetçisi : 14 Mart’ta Karasay’da toplu Mahkeme yapıldığı doğru. Bu konuda daha yetkili kişinin Amir’in (Socang’in)telefonunu vereyim.Ondan bilgi alabilirsiniz.
Karasay Polis Merkezi Amiri Hoca Muhammed Abdullah : Ben Mahkeme’nin başlangıcında yoktum. Devam ederken gittim.Bunlar yer astı(Yer altı) Dini Okullarda ders alanlar,Ders verenler,Cocuklarını gönderenler ve evini tahsis edenlerden toplam 25 kişi idi. Mahkeme sanıkların 4 kişilik guruplar halinde yargılanması ile başlamış. Ben ilk etapta  yargılanan 4 öğrenciyi görmedim. Diğerlerini gördüm.Bunlar Mahkeme sonucunda Aşkara Tutup Turuş = Açık şekilde Gözlem Altında Tutulma cezasına çarptırıldılar.Bu cezalandırma şekli yeni bir uygulama.Bu konuda tam bir bilgimiz yoktur.
Sanık olarak yargılanan 25 kişiden 6 kişi Karasay merkezden,Aral kentinden 6 kişi Aznabazar(Cuma Pazarı)’dan 2 kişi olmak üzere 17 kişidir.Ayrıca 8 kişi ise,Koçi kentinden kişilerdir.Bunlar 6 kişi kadınlardan oluşuyor.45 yaşındaki bir kadın ders vermiş.60 yaşındaki bir yaşlı kadın ise,Torununu bu okula getirmiş.Diğerleri ise,ebeveyinler ve evini Yer altı Okuluna tahsis edenler.Kadınların de diğer sanıklar gibi elleri arkadan kelepçeli ve ayaklarında ağır zincirnler bulunmakta idi.
Mahkeme 10,oo’da başladı ve 11,3o’da sona erdi.
Mahkeme’nin 2.devresi toplanan 15 birn kişi’ye Karakaş İlçesi ÇKP.Siyasi-Kanun Komitesi Başkanı Hasancan Abdulhamit’in konuşması ile başladı. Yerel Komünist Partisi Sekreteri, Adliye ,Emniyet Müdürlüğü ve diğer birimlerden gelen Yetkililerin ikaz ve tehdit içeren konuşmaları ile sürdü. Bu konuşmalan esnasında Sanıklar elleri kelepçeli ve ayakları zincirli olarak sahnede bekletildiler.
Bunlar “Devletin Güvenliğini Tehdit Etmek”le yargılandılar ve Süresiz ve Açık Gözetim altında bulundurma cezasına hükmedildiler.Bunların her hangi bir şiddet olayı ile bağlantısı yoktur.Sadece yasa dışı dini Okul dolayisiyle cezalandırılmışlardır.” Şeklinde konuştu.
NOT : Aşkara Tutup Turuş Cezası = Süresiz Açık Gözetim Altında Tutma Cezası, savaş esnasında savaş esirlerine uygulanan bir cezalandırma şeklidir. Bu ceza yönteminin ucu açık (barış yapılana kadar süren )bir cezadır.  Esirler esir kampı gibi yerlerde, ağır işlerde  uzun süreli olarak çalıştırılırlar.Bunların yorgunluk,gıdasızlık ve bakımsızlıktan yavaş yavaş hastalanarak ölmeleri  amaçlanıyor. İşgalci  Çin bunu ilk kez Hoten/Karakaş’ta  uygulamaktadır. Bu cezanın süresi yoktur. Çinli işgalciler Müslüman Uygur Türklerini düşman ve emirlerine uymayanları ise, savaş esiri olarak görmektedir. Bu cezalandırma,Çin Özel Silahlı Jandarma Birlikleri’nce(Korallık Mahsus Kısımlar) infaz edilmektedir.

Etiketler: » » »
Share
2324 Kez Görüntülendi.