logo

trugen jacn
24 Mart 2015

TAYLAND’DAKİ UYGURLARIN DURUŞMASI 27 MART’A ERTELENDİ:

Hamit Göktürk /Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Tayland’da göz altında tutulan ve aralarında biri dört aylık bebeğin de bulunduğu bir kısmı Türk vatandaşı de olan 17 Müslüman Uygur Türkü’nün duruşması bugün başkent Bang Kok’taki bir Mahkeme’de yapıldı.
BBC.’nın Çince internet sitesinde yer alan bilgilere göre çoğunun Teklemakan soyadını taşıyan aynı aileden olduğu belirtilen 17 kişinin yargılandığı mahkemeye ilgi yoğundu. Türkiye ve Çin’in Tayland Büyükelçiliği’nden yetkililer ile Uluslar arası İnsan hakları örgütleri Temsilcileri  ve uluslar arası basın duruşmayı izlediler.
Mahkeme’ye müdahil olarak katılan Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri tutuklu bu kişilerin Türk Vatandaşı olduklarını ve Türk Pasaportu ile yakalandıklarını ifade ederek, “ Bu insanlar bizim yanı Türkiye Cumhuriyeti’nini vatandaşlarıdır.Serbest bırakılmalarına karar verilirse biz bunları Türkiye’ye göndereceğiz.” İfadesini kullandığı belirtildi.

       

Reuters’in bildirdiğine göre ; Mahkeme’ye müdahil olan Çinli Yetkililer ise, bu tutukluların kendi vatandaşları olduklarını, Xinjiang bölgesinde yaşayan Uygurlar olduğunu iddia ettiler. Bunların Çin vatandaşları olduğunu kanıtlayan belgelerin mevcut olduğunu,ülkelerini yasal olmayan ve kaçak yollardan terk ederek Tayland’a giriş yaptıklarını ileri sürdüler. Bu nedenle bu 17 tutuklunun kendilerine teslim edilmesini talep ettikleri belirtildi.
Türk Yetkililer mahkeme çıkışı basına açıklamalarda bulundu ve bu tutukluların Türk Pasaportu taşıdıklarını ifade ederek, ”Büyükelçiliğimiz bunların durumunu sürekli izlemekte ve kendileri ile yakından ilgilenmektedir.Sınır ihlalınden dolayı tutuklu bulunan bu Vatandaşlarımıza Mahkeme tahliye kararı verdiği taktirde,derhal Türkiye’ye gönderileceklerdir.”şeklinde konuştu.
Çinli diplomatların medya’nın ısrarlı sorularını cevapsız bıraktığı ve bu konuda yorum yapmayı reddettiği açıklandı.
Mahkeme esnasında ve mahkemeden sonrasında bir birlerine zit görüşleri paylaşan iki ülke diplomatları arasında ufak çapta de olsa, bir diplomatik kriz meydana geldiği belirtiliyor.


Mahkemeyi izleyen Uluslar arası insan hakları Örgüleri Temsilcileri de bu insanların biri an önce serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirttiler.Tayland Makamlarının bu tutukluları Çin’e iade etmemesi gerektiğini, iade edilirse daha önce geri verilenler gibi can güvenliklerinin tahlike ile karaşı karşıya kalabileceklerini ve hatta idam edilebileceklerinin ihtimal dahilinde olduğu  ifade ettiler.
Mahkemenin tutuklu Uygurlar için Cuma günü tekrar toplanacağı ve büyük ihtimal ile son kararını vereceği  bildiriliyor.

Etiketler: » »
Share
1904 Kez Görüntülendi.