logo

trugen jacn
23 Mart 2015

İŞGALCİ ÇİN’İN, PURÇAKÇI FEDAİ’LERİNİ HALA YAKALAYAMADIĞI BİLDİRİLİYOR.

China Soldaten in Xinjiang

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
9 Mart tarihinde Hoten vilayetine bağlı Karakaş İlçesinin Purçakçı Kenti Cuma Pazarın’nda işgal güçleri ile Uygur Fedailer arasında meydana gelen çatışmalarda kaçarak izlerini kaybettiren 3 Fedai’nın aradan 10 gün geçmesine rağmen yakalanamadığı bilidiriliyor.
Hür Asya Radyosu’nda yer alan bilgilere göre ; adı geçen radyonun  Muhabirleri Kaçan Fedailer ile ilgili bilgi almak ve edindikleri haberleri de teyit etmek amacı ile olay bölgesine telefonla ulaştığı bildiriliyor. Elde edilen bilgilere göre 3 Fedai daha yakalanamamış olup,İşgal güçlerinin operasyonlarının aralıksız sürdürüldüğü ifade ediliyor. Ayrıca,olayı gerçekleştiren Fedai’lerin bir kısmı Hoten’e bağlı Navağ(Narbağ= Anarbağ)bir bölümünün ise,Karakaş İlçesinin Manglay kentinden olduğu belirtiliyor. Daha önceki yıllarda meydana gelen benzer  olayların faili olarak arandıkları açıklanan bu Fedailer,  tam anlaşılamayan sebeple  Purçakçı Kentindeki Şerbet Aşevi’nde buluşmuşlardır. Bunları takip eden İşgal güçleri yakalamak için üzerilerine saldırırken, aralarında çatışma çıkmıştır.Çıkan çatışmalarda bir Çin işgal polisi öldürülmüş ve 2 Fedai ise,şehit edilmişti. 2 Fedai olay mahallinde esir alınmış ve 3 fedai ise,kaçmıştı.
Çin işgal yönetimi olayın yurt içinde  ve dışında duyulmaması ve etki yaratmaması endişesi ile resmi olarak gizlemiş ve sansür uygulamıştı. Ancak,kaçan Fedai’leri yakalamak için Karkaş ve civarında operasyonlar düzenleyen İşgal Güçleri sonunda bu olayı açıklamak zorunda kalmıştı.


Doğu Türkistan halkının Fedai adını verdikleri Direniş Timlerinin son yıllarda Hoten ve bağlı ilçe ve köylerinde   İşgal güçlerine karşı gerçekleştirdikleri eylemler şöyle  ;

NARBAĞ(NAVAĞ) POLİS MERKEZİ’NE BASKIN OLAYI  

 Olay, 18 Eylul 2011’de meydana gelmiştir.

Sayısı belirtilmeyen Fedai’ler gurubu Narbağ Polis Merkezi’ne gece baskını yapmış ve Merkezin Bayrak direğindeki İşgal’ın simgesi Çin bayrağını indirerek yerine Doğu Türkistan’ın Ay yıldızlı gökbayrağını çekmiştir. Bu olayı bahane eden işgal yönetimi  daha sonra Cami önlerine  ve bir süre sonra Mihraba Çin bayrağı asılmasını mecburi hale getirmiştir.Bu şekilde Müslüman Uygurların kutsallarına saldırmış ve inançlarına hakaret ve aşağılamak  suretiyle  bunun  intikamını almak istemiştir.

HOTEN/MANGLAY’DA BİR POLİS KONTROL NOKTASINA SALDIRI DÜZENLENMESİ OLAYI 

 2014  yılının Mayıs ayında gerçekleştirilmiştir.

Hoten Vilayetini Bağlı Manglay Kentinde, stratejik bir konuma sahip ana ve bir çok tali yolların  kavşak noktasında bulunan bir Polis Kontrol Noktasına Saldırı düzenlenmiştir. Fedailer Manglay Yol ayırımındaki bu Polis Kontrol Noktasına gece baskını düzenlemiştir. Bölge halkına yaptıkları baskı ve zulümleri ile ünlenen,insanların başka bölgelere gitmesini engelleyen ve  araçlarını bağlayan bu Kontrol Noktasının soba Borusu deliğinden içeriye yanıcı maddeler atılmıştır.Daha sonra bu yanıcı maddeler ateşe verilmiştir. Çıkan çatışma ve  yangında toplam 5 İşgal polisi ölmüştür.          Burçakçı’daki çatışmalarda şehit edilen esir alınan va kaçan toplam 7 Fedai’nin bu olaylarla ilgisi olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.

Etiketler: » » »
Share
1491 Kez Görüntülendi.