logo

trugen jacn
22 Mart 2015

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Prof.Dr. AYDIN : DOĞU TÜRKİSTAN’IN GÖK BAYRAĞI DA İSTİKLALINI KAZANMIŞ OLARAK MUTLAKA DALGALANACAKTIR..!

 Hamit Göktürk / Uygur  Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Atalarımızın Ergenekon’dan çıkışını  hatırlatan ve Türk Ergenekon Bayramı  Nevruz(Yenigün), ülkemizde ve bütün Türk dünyasında ve ülkemizde çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Kastamonu Üniversitesindeki Nevruz kutlamalarında  Doğu Türkistan   ve  günümüzdeki durumu  en üst akademik düzeyde gündeme getirildi ve kutlamalara  damgasını vurdu.

         Kastamonu Gazi Stadyomu’ndaki Nevruz etkinlerini bir konuşma ile açan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Seyit Aydın , “ İçimizde kanayan bir yara var. İnşallah içimizde uhde olarak bekleyen Doğu Türkistan Bayrağı (Ayyıldızlı Gökbayrak) da istiklalini kazanmış olarak burada mutlaka dalgalanacaktır. Türkistan bizim Sevdamızdır.” Sözleri törenlere damgasını vurdu.

YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu’nun Üniversitemizi teşrifleri münasebetiyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof.Dr. Aydın ““Nevruz-i Sultan”, “Sultan Nevruz”, “Mart Dokuzu”, “Navrız” gibi çeşitli isimlerle adlandırılan Nevruz, Balkanlardan Orta Asya’ya kadar çok geniş bir coğrafî mekân ve zaman seyri içinde farklı yörelerde farklı anlayış ve şekillerle binlerce yıldır coşkuyla hürriyetin, huzurun, sulhun, umudun ve saadetin timsali olarak kutlana gelmiştir. Ama artık Nevruz hudutların ötesinde olduğu gibi hudutlarımız içerisinde de resmi bir hüviyet kazanmaya başladı. Hatta Birlemiş Milletlerin 2010 yılında aldığı bir kararla 21 Mart gününü “Milletlerarası Nevruz Günü” kabul etmiş, Nevruz Bayramının milletlerarası mahiyeti teyid edilmiştir. Nevruz bizim bayramımızdır ve inşallah ilelebet bizim bayramımız olarak kutlanacaktır. Üniversitemizde Nevruz Bayramını 2013 yılında Eğitim Fakültemiz Türkçe Bölümü’nde eğitim gören Kırgızistan’dan gelen öğrencilerin katılımıyla fakülte bahçesinde kutlamıştık. 2014 yılında kutlamayı daha geniş tutmuştuk ve bu sene 33 farklı ülkeden öğrencimizle kutluyoruz. İnşallah seneye ve sonraki yıllarda daha da güzel bir şekilde Bayramımızı daha geniş katılımlarla kutlayacağız. Azerbaycan’dan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Türkmenistan’dan, Özbekistan’dan, Kırgızistan’dan, Kazakistan’dan ve Doğu Türkistan’dan gelen gençlerimiz bugünümüzün düzenlenmesinde başrol oynadılar. Onlara da özellikle teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Azerbaycan’ın ay yıldızlı bayraklarının yanında; Özbekistan’ın, Kırgızistan’ın, Kazakistan’ın Türkmenistan’ın güneşli bayraklarını da görüyoruz. Bunlar birbirlerini çok güzel bir şekilde tamamlıyorlar. 23 yıldır beraber yükselen bu bayraklar, inşallah her zaman söylediğimiz gibi beraberce yücelip yükseleceklerdir, arzumuz budur.

İçimizde kanayan bir yara var. İnşallah içimizde uhde olarak bekleyen Doğu Türkistan Bayrağı da istiklalini kazanmış olarak burada dalgalanacaktır. Türkistan bizim sevdamızdır.”

   Rektör Prof.Dr.Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü : ” Nevruz, Türk dünyasına ve İslam dünyasına ait bir değerimiz. Bu değeri bilmek, yaşamak ve yaşatmak lazım. Her zaman dediğimiz gibi dine aykırı olmayan, bizi biz yapan geleneklerimiz yaşatılmalıdır. Bu gelenekler kardeşliğimizi perçinler, heyecanımızı ve şevkimizi arttırır. Hepinizi sevgiyle selamlıyor, davetimizi teşrif ettiği için Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekilimize ve sizlere teşekkür ediyorum. Daha güzel, nice Nevruzlarda buluşmak dileği ile gününüz kutlu olsun, eğlenceniz bol olsun” dedi.
Daha sonra protokol üyelerinin Nevruz ateşini yakması ve ateşten atlanmaları  gerçekleştirildi. Renkli olarak pişirilen Yumurtalar tokuşturuldu.Daha sonra pişirilen Özbek Pilavı ikramından sonra Türk Dünyasının çeşitli yörelerine ait oyunlar ve folklor gösterileri ile kutlamalara devam edildi.

Kaynak : yenikastamonu.com/kposta3/index.asp?fuseaction=home.dsp_news&catid=8&cid=38985

Etiketler: » »
Share
2101 Kez Görüntülendi.