logo

trugen jacn
19 Mart 2015

İŞGALCİ ÇİN’DEN YENİ BİR ZULÜM DAHA ; UYGURLARA ZORLA BAĞLILIK YEMİNİ ETTİRMEK. .!

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Doğu Türkistan’daki işgalcı Çin yönetimi,Tienenmin sarayındaki ÇKP.kadrolarının kendi aralarındaki para,güç ve iktidar mücadelesini kamufle etmek ve Çin kamu oyunun oyalamak amacı ile Müslüman Uygur Türklerine karşı akıl almaz yeni baskı ve zulüm örnekleri uygulamaktadırlar.
Mart ayından itibaren özellikle Müslüman Uygur Türklerinin çoğunluğunu oluşturan Güney bölgelerinde yeni bir baskı ve zulüm örneğini icra etmeye başladığı bildiriliyor.
17 Mart’ta “Çin Vatandaşları isimli bir Çin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Mart ayı “Vatandaşlara Ahlak ve Erdem Kazandırma Ayı “ olarak ilan edilmiştir.Bu aydan başlayarak ilk etapta “Ben Çin Vatandaşıyım ! = Men Cunggu Pukrası !” sloganı ile Müslüman Uygurların İşgalcı,baskıcı ve soykırımcı Çin yönetimine “bağlılık Yemini” etmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Bu yeni zulüm uygulamasına göre bütün Çin vatandaşı Uygurlar (Devlet memurlar,öğrenciler,işçiler ve toplumun bütün katmanlarına mensup insanlar ) için özel yemin etme töreninde “Çin Bayrağı ve Devlet Arması’nın önüne Devlet marşı de söyleyerek, Kendilerinin Vatandaşlık Borçlarını Yerine Getireceklerine dair ” yemin ettiriliyor.
Bu yeni uygulama’da pilot bölge olarak işgal karşıtı hareketlerin en çok meydana geldiği yerlerden , Aksu’nun Avat(Abat) ilçesi ile  Çin sınırındaki Gaziyane Kumul’un bazı uzak dağ köylerinde uygulamaya başladığı bildiriliyor.Bu uygulamanın daha sonra tedricen bütün Doğu Türkistan’a  yaydırılacağı ifade ediliyor.
Aksu Vilayeti resmi internet sitesine göre ; Bu Zorla Yemen Ettirme kampanyası “Devlet Gelişim ve Reform İşleri Komitesi” ile “Ana Çocuk Sağlığını koruma Merkezi” tarafından birlikte düzenlendiği ve bunun esas amacının “Radikalizme Karşı Koymak olduğu” ifade ediliyor.
Uzmanlar,Nisan/2009’da Kaşgar’ın Pamir eteklerindeki Gaziler ve Kahramanlarla dolu  şirin ilçesi Barın’de meydana gelen Milli Halk Ayaklanması öncesinde da bu tür Zorla Yemin Ettirme uygulaması düzenlendiğini bildiriyorlar. 16 Mart’ta Kaşgar’ın Barın’a komşu Avat(Abat)İlçesinde 300’den fazla kişinini katılımı ile “ Çin’e Sadık Kalacaklarına Dair”  zorla yemin ettirildiği ancak, bu zorla yemin’den  20 gün sonra Barın’da günlerce devam eden büyük bir Halk Ayaklanması meydana geldiğine dikkati çekiyorlar.


Gözlemciler,Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı uygulamaya konulan “ Çin’e Zorla Yemin Ettirme”, “Kollektif şekilde Çince  Yarım Elma Oyunu Oynatma” ve “Radikalizme Karşı Koyma” vebenzeri uygulamalarına Çin’in işgalindeki  diğer azınlık bölgeleri ile Müslüman Çinlilerin çoğunlukta yaşadığı “Ningxia Hui Özerk Bölgesi”’de rastlanmadığını belirtiyorlar.

Etiketler: » » »
Share
2070 Kez Görüntülendi.