logo

trugen jacn
09 Mart 2015

ANKARA’DA LİSELİ KIZLAR, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE ÇİN’i PROTESTO ETTİLER.

turkiye-ayallar-bayrimi-namayish-xitay-2.jpg

Hamit Göktürk /Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayisiyle Ankara’da İmam Hatip Liseli bir gurup kız öğrenci,Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde bir bir protesto eylemi gerçekleştirdiler.
Protestocu kızlar, İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’daki hak ve hukuk ihlallari ile Müslüman Uygur Hanım ve Kızlara karşı uyguladığı baskı ve zulüm politikalarını pankart ve sloganlarla protesto ettiler.
Hür Asya Radyosu internet haberlerinde yer alan bilgilere göre, 8 Mart Pazar günü ellerinde Al ve gökbayraklar ve Doğu Türkistan bayrağı basılı tjşörtler giyen İmam Hatip Lesesi öğrenciler “Müslüman Uygur Hanım-Kızların Tesettür yasağına Son !” “Doğu Türkistan’a Özgürlük !” ve ” Hepimiz Rabia Kadır’iz ! “ yazılı pankartlar taşıyarak Çin Büyükelçiliği önüne geldiler ve burada bir basın açıklaması yaparak Çin’e tepki gösterdiler.
Protestocu gurup adına basın açıklaması yapan Buse Giritlioğlu şunları söyledi ; “ Bizler 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebeti ile dert,istirap ve sorunlarını uluslar arası topluma anlatamayan Doğu Türkistan’da Çin esareti altında yaşayan Müslüman Uygur Harım ve kızlar adına burada toplanmış bulunuyoruz.İşgalci Çin,Doğu Türkistan’da Uygur Hanım ve Kızlarımızın dini ibadetlerini yerine getirmelerini ve dinimizin hükümlerine Uygun tesettürlü kıyafet giymelerini Yasaklamış bulunmaktadır.Onlar Çin’in bu insan haklarına aykırı uygulamalarını protesto edemiyorlar ve  tepkilerini de ifade edemiyorlar.Biz burada Doğu Türkistan’daki bu mazlum ve mağdur  bu kardeşlerimizin sesi olmaya çalışmaktayız.  Biz Doğu Türkistan’daki Hanımlarımızın ve Kızlarımızın de bizler ve diğer hür insanlar ve toplumlar gibi hür ve bağımsız olarak yaşamalarını arzu ediyoruz.” Dedi.
Protesto Öğrenciler adına  konuşan Cansu Çelik ise şöyle konuştu, “ Uygurların Anası,Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir şu anda aramızda bulunmamaktadır. Ancak,burada bizler ve bütün Türk Hanım ve Kızları birer Rabia Kadir’iz. Biz Çin’in Uygur Kardeşlerimize yaptığı baskı zulüm ve soykırıma karşı koymaya ve bu uğurda ne yapılması gerekiyor ise,onu yapmaya hazırız. İşgalcı Çin’e çağrıda bulunuyoruz :  Doğu Türkistan’da baskı ve zulme özellikle Hanım ve Kızlara karşı uyguladığı soykırım  uygulamasına derhal son ver..! ” Şeklinde konuştu.


8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayisiyle, Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve etnik soykırım uygulamalarını protesto amacı ile Çin Büyükelçiliği önünde düzenlenen bu protesto eylemine Ankara’daki çeşitli  Okullarda öğrenim gören yaklaşık 150 kız öğrenci iştirak etti.

Etiketler: » » » »
Share
1495 Kez Görüntülendi.