logo

trugen jacn
01 Mart 2015

TOKYO CAMİİ İMAM HATİBİ ALAS : KIZIL ÇİN AJANLARININ CAMİ’MİZDE CASUSLUK YAPMA GİRİŞİMLERİNİ DERHAL ÖNLEDİK..!

Tokyo Camii İmam Hatibi M.Raşit ALas resmi ile ilgili görsel sonucu

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki tarihi Tokyo Camii’nin İmam Hatibi ve İslam Kültür Merkezi’nin Direktörü Muhammed Raşit Alas,Tokyo’daki Çin Büyükelçiliğinde çalışan Çinli 2 kadın diplomatın Kuran-i Kerim öğrenmek  öğrenmek istediklerini,Cami’de dini öğrenim görmekte olan UYgurlarla birlikte Kursa devam etmek istediklerini ancak,kendilerinin bunu derhal nazikça reddettiklerini bildirdi.
Tokyo Camii İmam-Hatibi ve İslam Kültür Merkezi’nin Türk Direktörü Alas, bu açıklamayı ABD.merkezli Hür Asya Radoyusunun bu ülke’deki Muhabiri Dr.Kutluk Hacı Kadiri’ye yaptı.
Adı geçen radyonun internet sitesinde yer alan haberlere göre.Çin’in Tokyo Büyükelçiliğinde görevli 2 kadın diplomatın kendilerine müracaat ederek kendilerinin Müslüman olduklarını ve Kuran-İkerim öğrenmek ve dini bilgilerini gelişitirmek istediklerini bildirdiklerini ifade etti.Kendilerinin bu diplomatların asıl amaçlarını tahmin ettiklerini,bunların amacının Kuran-i Kerim ve ya dini bilgilerini geliştirmek değil, Cami’ye Kuran-İ kerim  ve dini bilgiler öğrenmek için gelen Müslüman Uygurların kız erkek çocukları hakkında bilgi toplamak olduğunu,bunun ise tamamen bir Casusluk olayı olarak tanımlanabileceğini belirtti. Ayrıca Çinli kadın diplomatların kendilerine çekinmeden Cami’de öğrenim almakta olan Uygur öğrenciler ile birlikte derse katılmak istediklerini özellikle belirttiklerini de açıkladı. Çinli dipolamatların bu taleplerindeki esas gayelerinin Tokyo’da yaşayan ve sayıları binlerle ifade edilen Uygur Muhacirler arasına sızarak bilgi toplamak ve bu Uygurlar hakkında casusluk yapmak olduğunun farkında olduklarını de bildirdi.İmam Alas,Çinli diplomatların bu taleplerini nezaketle reddettiklerini Allah’in evi olan  bu mübarek mekanda Çinli Casusların yerini olamayacağını ve bundan sonra de bu tür yüzsüz tekliflere itibar edilmeyeceğini belirtti.


Kursa devam eden kız öğrencilere Kuran-i Kerim derslerinin bir Hafize Öğretmen Hanım’in,  Erkek öğrencilere ise Mustafa Bey adında bir erkek  öğretmenin ders verdiğini de sözlerine ekledi.

İmam Muhammed Atlas’in bildirdiğine göre,Müslüman Uygurlar bütün dini ibadet ve gereklerini  bu cami’de yapmakta, düğün,cenaze,Hatim ve Mevlüt gibi sosyal aktivitelerini de burada  icra etmektedirler. Ayrıca bu yılın ocak ayının başlarında 250 kişinin katılıdığı yemekli bir Hatim ve mevlüt etkinliği düzenlenmiş ve Doğu Türkistan şehitlerine dua edilmiştir.
05 Temmuz 2009 Urumçi Katliamından sonra de en büyük bir etkinlik bu camii’de gerçekleştirilmiş ve Uygur aktivist Dr.Turmuhammed Haşım burada uzun bir konuşma yaparak Müslümanlara olaylar hakkında geniş açıklamalar yapmıştı.
DUK.Kurultayı’nın Japonya Temsilcisi Dr.Turhammed Çinli kadın Diplomatlarının Tokyo Cami’sinde casusluk girişimleri ile ilgili olarak görüşlerini şöyle ifade etti,” Çin’in Japonya’da bu tür casusluk faaliyetleri sürekli gündemde.Bu faaliyetlerini biz de Uygur Toplumu ve Teşkilatları olarak çok iyi bir şekilde takip etmekteyiz.Camii’de geçen Ramazan ayında özel bir konferans icra edildi.Tokyo Camii biz Uygur Müslümanları için çok önemlidir.Çin’in burayı bir şekilde kontrole çalışacakları bilinmekte.Elbette bizler de gerekli tedbirileri alacağız, Japon yönetimine olayı duyurduk.Çin’in bu tür fesatlarına ve casusluk faaliyetlerine izin vermeyeceğiz.”şeklinde konuştu.
Bu olay,geçen yıl New York times gazetesinde yayınlanan bir makaledeki şu satırların ne kadar gerçek olduğunu hatırlatmakta.” Çin,yalnız Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların değil,Diaspora’da örneğin ABD.AB.Ülkeleri,Türkiye Japonya veya dünyanını her hangi bir ülkesinde yaşayan Uygurların yatak odalarını daha gözetlemk ve ne konuşulduğunu duymak  ve bilmek istemektedir.”

       Tokyo Camii 20.yüzyılın başlarında Bolşevik devriminden kaçarak bu Ülkeye iltica eden Kazanlı  Tatar Türkleri tarafından inşa edilmiştir. 1938 yılında bu ülkeye gelen Doğu Türkistan İslam Cumuhuriyeti Genel Kurmay Başkanı General Mahmut Muhiti’ bir süre bu cami’nın Misafirhanisinde kalmış ve Japonya’daki çalışmalarını burada sürdürmüştür. General Muhiti’nin vefatından sonra burada kalmaya devam eden ve 12 Nisan 1937’de Kaşgar’dan birlikte ayrıldığı mücadele ve kader arkadaşı ve Dini-Siyasi işler danışmanı Muhammed Emin İslamı  1950’lı yıllara kadarJaponya’da kalarak  bu cami’de imam Hatip olarak görev yapmıştır. Bu sebeple Tokyo Camisinin Uygur Türkleri mücadele tarihinde çok önemli yeri bulunmaktadır.

Etiketler: » » »
Share
2414 Kez Görüntülendi.