logo

trugen jacn
22 Şubat 2015

PAKİSTAN TALİBANI, ÇİN YÖNETİMİNİ MÜSLÜMAN UYGURLAR KONUSUNDA UYARDI..!

Çin: Taliban la uzalaşmaya destek veriyoruz

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Pakistan Taliban Örgütü’nün, Müslümanlar Uygurlara ,baskı,zulüm ve asimilasyon uygulayan Çin yönetimini uyararak bu insanlık dışı icraatlarına derhal son vermesi çağrısında bulundu ve Çin işgal yönetiminin bu baskılara son vermemesi halinde,Çin’in temel ekonomik çıkarlarının saldırıya uğrayabileceği uyarısında bulunduğu bildiriliyor.
Pakistan Taliban Örgütü Sözcüsü İhsanullah İHSAN,geçen Aralık ayında adı geçen örgütün yayın organı olan “İhyayi Hilafet” dergisinde yazdığı bir makalede Çin’i Uygur Müslümanlara karşı yaptığı insanlık dışı baskı ve assimilasyan uygulamalarına son vermesini aksi taktirde,Çin’in global çaptaki ekonomik çıkarlarının çok büyük zararlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
Taliban Sözcüsü İhsanullah ayrıca,Çin’nin “Azınlık Milletler”olarak tanımladığı Müslüman Uygurlar başta olmak üzere diğer Müslüman halklara karşı uygulamakta olduğu dini asimilasyon ve yasaklamaların şiddetini arttırdığını ifade ederek, ” Eğer Çin yönetimi Müslüman Kardeşlerimize karşı uyguladığı baskıları sonlandırmadığı takdirde, Mücahitlerin Çin’i hedefe alma ihtimalı pek uzak değildir.” İfadesini kullandı.
Pakistan Taliban Teşkilatı, Çin devlet Başkanı Xi’nin geçen Aralık ayında Pakistan’a yapacağı ziyaret öncesi bu sözleri  sarf etmişti.  Çin Lideri Xi’nin resmi ziyareti de Pakistan’daki iç politik çalkantılar ve krizler nedeniyle bu yıla ertelenmişti.
Pakistan Taliban örgütü’ne bağlı “Tahrik-i Taliban” ile bir diğer bağlı gurup olan “Caamaat-i Ahrar” ‘in Sözcüsü İhsanullah İhsan’in bu uyarısının Çin’in Afgan Yönetimi ile Afgan Taliban arasında ateşkes sağlanmasına yönelik ara buluculuğa soyunması arafesinde gündeme gelmesi, dikkat çekici bulunuyor.
Bilindiği gibi, bir süre önce Afgan Taliban Örgünü’nü temsilen bir heyet Çin’i ziyaret etmişti.Bu ziyaretin akabinde Çin din Dış İşleri Bakanı Wang Yi bir açıklama yaparak Afganistan yönetimi ile Afgan Taliban örgütü arasında arabulucu olabileceklerini belirtmişti.

       Pakistan Talibanı’na bağlı bu örgüt,ABD.yönetiminin “Terör Örgütleri “listesinde bulunuyor.

pakistan-taliban_1589043c

Etiketler: » » »
Share
1858 Kez Görüntülendi.