logo

trugen jacn
12 Şubat 2015

ENDONEZYA’DA 4 UYGUR İŞİD ÜYESİ OLDUĞU İDDİASI İLE TUTUKLANDI.

Uygur İŞİD

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Endonezya’da 4 Uygur’un “Terör şüphelisi ve Örgütü Üyesi” olduğu iddiası Polisçe tutuklandığı bildiriliyor.
İngiliz yayın Kuruluşu BBC.’nin Çince haber sitesinde yer alan bir habere göre bu ülkenin Celebas bölgesinde 7 kişinin “Terör örgütü Üyesi ve şüphelisi “ olarak tutuklandığı bunlardan 4 kişinin ise, Doğu Türkistanlı Uygur Türkü olduğu açıklandı.Haberde bir araçta yapılan aramalarda tutuklanan bu kişileri ait olduğu sanılan İŞİD örgütüne ait çok sayıda dökümanın de ele geçirildiği belirtildi.
Ancak,tutuklanan Uygur ve diğer şüphelilerin kimlikleri ve diğer kanıtlar ile bu Uygurların bu ülkeye ne zaman ve nasıl geldikleri konusunda bilgi verilmedi.

       Resmi Çin medyası ise ,Endonezya’da tutuklanan bu 4 UYgur’un geçen yılın Mart ayında Tayland sınırındaki Yunnen Eyaletinin merkezi Kunming Tren garı  intihar saldırısı şüphelileri olduğunu de iddia  etti.

Geçen yılın Eylül ayı’nın başlarında de bu ülke’de 4 Uygur genci terör şüphelisi olduğu gerekçesi ile tutuklanmıştı. Bunun üzerine Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, Endonezya Hükümetine çağrıda bulunarak, tutuklu Uygurların Çin’e iade edilmemesini istemiş ve Kardeş Endonezya yönetimi’nden Zalim’den yana değil, Mazlumdan yana bir tavır ve davranış beklediklerini açıklamıştı.
BBC.Çince bölümünün çalışanları etnik Çinlilerden oluştuğu için Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri ile ilgili haber ve yorumlarında Çin yanlısı tavır takındığı çoktandır,biliniyor. Bu durum dafalarca şikayet konusu olmasına rağmen, BBC. Çin yanlısı ve olumsuz bu tutumundan bir türlü vaz vaz geçmiş değil. Ayrıca,BBC.Çince bölümü 2009’da İşgalcı Çin’in Urumçi soykırımını yapmasına neden olan Guangdung olaylarında da taraflı ve Çin yanlısı yayın yapmıştı. Bu bölge’de “ Ucuz işçi olarak çalıştırılmak üzere getirilen Uygur gençlerin Çinli Kızları taciz ettiği” yalanını yaymıştı.
Ayrıca, BBC Gazze ve Filistin olaylarında Müslümanlara karşı ve İsrail yanlısı yayın yaptığı için Londra’da protesto edilmişti.
Uzmarlar,BBC. Çince yayınlarının güvenilir olmadığını,Uygur Türklerine ve Müslümanlara karşı önyargılı, yanlı haber ve yorumlarına itibar edilmemesi konusunda birleşiyorlar.

KAYNAK  :    BBC. Çince Haber Sitesi  ( 据报印尼逮捕了涉嫌伊斯兰国的维吾尔人)

Etiketler: » » »
Share
1106 Kez Görüntülendi.