logo

trugen jacn
01 Şubat 2015

DOĞU TÜRKİSTAN DAVASININ MÜCAHİD VE BAYRAKTARLARINDAN, MEHMET CANTÜRK KAYSERİ’DE VEFAT ETTİ.

             Merhum Mehmet Cantürk ‘nın Son Günlerindeki bir resmi

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Doğu Türkistan davasının Çilekeş ve Cefakar Mücahidi,bu kutsal Davanın yıllarca Bayraktarlığını şerefle yürüten Mehmet Cantürk Hoca 01 Şubat(Pazar)günü sabaha karşı vefat Kayseri’de vefat etti.
Merhum Mehmet Cantürk Hoca,05 Nisan 1922’da Doğu Türkistan ‘nın Yarkent Şehrinde Merhum Hacı Kasım Cantürk ile Merhume Hacı Fatma Hanımın en büyük evladı olarak dünya’ya geldi. İlk öğrenimini Yarkent Yenişehir’in bitişiğindeki Çiğvan mahallesinde tamamladı.Daha sonra Yarkent’teki Çiğvan ve Hanlık Medreselerinde dini bilimler tahsil etti.Hocalarının tavsiyesi üzerine o tarihlerde daha kapatılmayan Kaşgar’daki Hanlık Medresede eğitimini sürdürdü.  Karahanlı-Türk İslam Devleti’nin merkezi Azizane Kaşgar’ın en önemli Bilim yuvalarından olan Saciye Medreselerinin devamı ve 2.Buhara olarak anılan Kaşgar’daki Hanlık Medrese’de kapatıldığı 1958 yılına kadar zamanın önemli din bilginlerinden ilim tahsil etti. Meşhur şair Yazar ve dini Alim Ahmet Ziyai ile  birlikte ilim tahsil etmiştir. Yüksek zekası ve üstün  kabiliyeti ile Farsça ve Arapça dillerini bu Medreselerde öğrendi ve bu dillerde şiirler yazabilecek dereve’oe mükemmel şekilde kendini yetiştirdi. 1958’de başlayan Müslüman Uygurları Sindirme ve Yok etme kampanyasında baskı,zulüm ve Çin’in hakaret ve aşağılamalarına maruz kaldı. Kendi köyünde tarımla uğraşmasına ancak,izin verildi.

1960’lı yıllarda başlayan Çin-Sovyetler Birliği gerginliğinden doğan bazı imkanları kullanarak,kendisi,ailesi ve Yarkent’te yaşayan onlarca aileye bildiği Fars dili ile Afganistan’ın Pekin Büyükelçiliğine mektuplar yazarak Afganistan’a kabul edilmesini sağladı. 1961 yılında Doğu Türkistan’ın Tarihi sınır Karakolu Taşkurgan’dan başlayan ve 2 ay süren çok meşekkatlı ve zorlu göç yolculuğundan sanra Afganistan’ın Bedehşan eyelatinin merkezi Feyizabat’a ulaştı ve burada bir süre kaldı. Daha sonra Başkent Kabil’e gelerek yerleşti. Kısa süre sonra burada toplanan Doğu Türkistanlı Muhacirleri Cemaatın Önderleri Seyit Abdulveli Han Hoca(Efendigil) ve arkadaşları ile birlikte örgütleyerek Doğu Türkistan Muhacirler Cemiyetini birlikte kurdu ve Genel Sekreter ve Başkan Yardımcılığını yürüttü. Bu Cemiyet’ın girişimleri ve ortak çalışmaları ile Türkiye’de bulunan Liderlerimiz Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin ile temasa geçti. Merhum Liderlerimizin girişim ve çalışmaları neticesinde,Afganistan’dan 1965 ve 1967 yıllarında toplam 400 Doğu Türkistanlı’nın Türkiye’ye getirilip Kayseri’ye İskanlı göçmen olarak yerleştirilmelerini sağladı.
Kayseri’de 1975 yılında Doğu Türkistan Göçmenler Yardımlaşma Derneği’nin kurucularından oldu ve 12 Eylul 1980’de kapatılmasına kadar de Başkanlığını yaptı.
1989’da Kurulan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği kurucularından ve  başkanı oldu. Bu görevi 1994 yılına kadar yürüttü.
Aralık 1992’de İstanbul’da toplanan Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nın  toplanmasında Tertip Komitesi ve Kurultay Divan üyesi olarak görev aldı.
Doğu Türkistanlıların çocuklarının eğitimi başta olmak üzere bütün sorunlarının çözümü noktasında yardımcı oldu. Derdi ve işi olan birinin bu yöndeki talebini hiçbir zaman geri çevirmedi. Koşutu,didindi ve problemlerinin çözüme kavuşturulmasına yardımcı oldu. Merhum,hayatını kendi halkına adamıştır diye biliriz.
Kayseri Şehrinin Hunat Mahallesindeki mütevazi Saatçı dükkanında bir yandan saat tamirciliği ile uğraşırken,diğer yandan talep edenlere  Arapça,Farsça,Kelam ve Tefsir dersleri verdi. Onlarca belki de yüzlerce ilim adamı ve Araştırmacı ve öğretim üyelerinin yetişmelerine katkı verdi. ve sağladı. Bu yönü ile Kayseri’nin Doğu Türkistan’da yetişen ve Ders Veren son Üleması olmuştur.
Merhum Mehmet Cantürk Hocamız Mücahit olmasının yanında aynı zaman’da bir Gazi’dir de. 12 Eylül öncesi Türkistan mahallesine bilinçli olarak yerleştirilen devlet düşmanı Mao’cu Komünist çeteler ve eşkıyaların sürekli  hedefi haline geldi. Önce evine bir ihtar ve tehdit mektubu gönderildi.Daha sonra Aralık/1979’da saatçı Dükkanına tabanca ile giren kömünist Tetikçisi Katilin kurşunlarına hedef oldu. Elinden yaralandı. Ancak,Allah Taala’nın lütfu ile Tabanca tutukluluk yaptı ve tekrar ateş almadı. Katil ise,kaçtı.Daha sonra  bu saldırı olayı soruşturulmadı ve katil de yakalanmadı.
Merhum Cantürk Hoca,hayatı boyunca hakka,Türk Milletine ve Doğu Türkistanlı hemşehrilerine hizmet etmeyi sürdürdü.
Kayseri’nin Vefakar kadirbilir Ensar ruhlu halkından her zaman teltif ve hüsnü kabul gördü. Saatçılık mesleğini bıraktıktan sonra de Kadirsşinas dostları onu yalnız bırakmadı ve kendisine desteğini sürdürdü. Erciyes Üniversitesi Kütüphani’nde işe yerleşmelerini sağladılar.Bu sayede hayatının son yıllarını emekli maaşı ve sağlık sigortası ile sıkıntısız olarak geçirdi. Bu konuda yardımcı olan Erciyes Üniveresitesi Rektörü merhum Prodf.Dr.Nacı Kınacıoğlu’nu minnet ve rahmetle anmayı ve ondan sonraki Rektörümüz Prof.Dr.Mehmet Şahingöz’e minnet ve şükranlarımısı sunmayı bir borç telakki ediyorum.
Merhum Mehmet Cantürk Hocamız(Mehmet Karı Hacım) Doğu Türkistan bağımsızlık mücadelesinin sarsılmayan, usanmayan, bıkmayan,aksince her gün yenilenen büyük bir azim ve gayretle atılımlar yapan fedakar bir neferi, sonraki nesillere bir çok büyük değerler ve hasletler bırakan Tecrübeli önderi ve Yiğit bayraktarı idi.
Merhuma Allah Taala’dan sonsuz rahmet ve mağfiretini niyaz ederken,Kaderli ailesine,yakınlarına Vefakar kadirbilir Kayseri Halkına ve bütün Doğu Türkistanlılara Sabri cemil ve başsağlığı dilerim.
Ey Rahmeti  Bol ve Gücü  Namütenahi  Ulu Rabbım, Sen Doğu Türkistanı’ mızın Kurtuluşu için onlarca  Mesut Sabri Boykuzu, Mehmet Emin Buğra,İsa Yusuf Alptekin ve  Mehmet Cantürk gibi Önderlerimizin  yetişmelerini  nasip eyle..! Amin.

ÖNEMLİ NOT : Merhum Mehmet Cantürk Hocamızın Cenazesi 02 Şubat 2015 Pazartesi günü HUNAT CAMİ’sinde öğle namazını müteakip kılınacak Cenaze namazından sonra Asri Mezarlıktakı Aile Kabristanına( 3.Kapı’da) defnedilecektir.

Etiketler: » » » » »
Share
4098 Kez Görüntülendi.