logo

trugen jacn
27 Ocak 2015

ÇİN, GELECEK 3 YILDA 50 BİN UYGUR GENCİNİ DAHA ÇİN’E KÖLE “MOBİL İŞÇİ” OLARAK GÖNDERECEK.

8c89a58fc8a9137d701c37

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı uygulamakta olduğu assimilayon ve demografik soykırım’ın en önemli ayaklarından biri, işsiz ve aşsız bıraktıkları Uygur gençlerini “Düşük Ücretle Çalıştırılan Köle İşçilik Sisteminin bir türü olan “ Mobil İşçi” uygulamasıdır.Çin yönetimi bu yıldan başlayarak bu uygulamayı daha da güçlendirerek sürdüreceğini açıkladı.
Hür Asya Radyosu İnternet Haberlerine göre, Sözde Uygur Özerk Bölgesi Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı  bir açıklama yaptı ve Çin İşgal Yönetimi’nin bu yıl merkezi Çin’in endüstri bölgelerine transfer edeceği ucuz Uygur işçi sayısını en az 15 bin kişi’ye,önümüzdeki 3 yıl yılda ise,bu sayıyı en az 50 bin kişi’ye çıkaracaklarını bildirdi.
Hatırlanacağı üzere ; 05 Temmuz 2009’daki Urumçi olayları Çin’in Guangdong şehrinde  bir sanayi bölgesindeki Üretim tesislerinde çalıştırılan Uygur İşçiler ile Çinli patron ve çalışanlar  arasında baş gösteren anlaşmazlık ve tartışmaların etnik  çatışmalara dönüşmesi üzerine meydana gelmişti.  Çin işgal yönetimi bu olaydan sonra Mobil İşçi transferine 2014’e kadan ara vermiş ve Çin’deki  bu tür Uygur Mobil İşçi sayısı de 7 bin seviyesine kadar gerilemişti. Ancak geçen yıl Çin yönetimi Uygur işçi transferini yeniden başlatmıştı.
Çin işgal yönetiminin bu uygulamaları Uygur Teşkilatları’nca “Etnik Assimilasyonun bir parçası ” olarak tanımlanmakta ve  ve sürekli  ve şiddetle kınanmaktadır.
Uzmanlar,yeniden hız verilen bu uygulamanın geçen yıl Doğu Türkistan genelinde bir biri ardı sıra meydana gelen etnik içerikli şiddet olaylarının hızını kesmek ve ortadan kaldırmak için alındığını belirtiyorlar.Ayrıca,Çin’in bu tür aldatma,kandırma ve göz boyama temelli  ve demografik asimilasyon uygulamalarının bölgede tansiyonu düşürmeye yetmeyeceğini,İşgal yönetimi eğer bölgede huzur ve barış istiyorsa,bunun hak,hukuk ve adalete dayalı  etnik ayırımcılık ve kayırmalardan uzak insani ve eşit   uygulamalar yapması ile  bunu sağlayabileceğini ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1938 Kez Görüntülendi.