logo

trugen jacn
17 Ocak 2015

İMAG’DAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE DOĞU TÜRKİSTAN UYARISI..!

   Tayland’a Mülteci olarak sığınan Uygur Türklerinin Türkiye’ye gönderilmesi ile ilgili BM. Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Tayland Krallığı’na, İMAG (İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu)başkanlığında 27 sivil toplum kuruluşunun desteği ve imzası ile 13.01.2015 tarihinde Sirkeci Büyük Postane önünde basın açıklaması yapılarak, talepleri içerin dilekçe gönderilmiştir.

imagtan_bmye_uyari_h22534

Geçtiğimiz Mart ayında, Çin Halk Cumhuriyetindeki zorlu yaşam koşullarından ve baskılardan kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 400 kadar Uygur Türk’ü, Tayland’da yakalanarak gözaltına alınmıştı. O zamandan beri Tayland’ın iki ayrı bölgesindeki 6 ayrı kamptaki cezaevlerinde tutulan Uygur Türkleri’nin çileli bekleyişi sürüyor.

Çin makamları, sığınmacı Uygur Türkleri’nin iade edilmesini Tayland makamlarından talep etmektedir. Bugüne kadarki baskıcı uygulamaları ve insan hakları konusundaki kötü şöhreti tüm dünya tarafından bilinen Çin’in iade talebi Tayland tarafından kabul edildiği takdirde, sığınmacı Uygur Türkler’i idam edilme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Sözleşme uyarınca, hayatı ve özgürlüğü tehlike altında olan hiçbir sığınmacının iade edilmemesi benimsenmiştir. Yine aynı sözleşmeler uyarınca, sığınmacıların yerleşmek üzere bir başka ülkeye gitmeyi istemek hakları güvence altına alınmıştır.

Uygur Türkleri’nin Çin’e iade edildikleri takdirde idam edilmeleri söz konusu iken, üstelik Türkiye makamlarının da sığınmacıları kabul edeceğini bildirmesine rağmen, Tayland’ın, iade kararı vermesi halinde bir insanlık suçu işlemiş olacağı tartışmasızdır.

Uygur Türkleri’nin yanında olduğumuzu göstermek ve yaşadıkları zulmün ortadan kaldırılmasını talep etmek üzere, hazırlamış olduğumuz dilekçelerimizi Tayland Krallığı Büyükelçiliği’ne, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Masasına ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderiyoruz.

İlgililerin bu zulme kayıtsız kalmamalarını ve Uygur Türkleri’nin bir an once özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyoruz.

UNUTULMASIN Kİ, UYGUR TÜRKLERİ YALNIZ DEĞİLDİR.

 

AÇIKLAMAYA DESTEK VEREN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

1-İSTANBUL MİLLİYETÇİ AVUKATLAR GRUBU

2- 2023 LİDER ÜLKE TÜRKİYE PLATFORMU

3- AYDINLAR OCAĞI

4- MİLLİ MEFKURE BİRLİĞİ

5- MİLLİYETÇİ HEKİMLER DERNEĞİ

6- TÜRK EĞİTİM-SEN İSTANBUL ŞUBESİ

7- TÜRK HUKUK ENSTİTÜSÜ İSTANBUL ŞUBESİ

8- TURAN ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ

9- TÜRKİYE KAMU-SEN İSTANBUL ŞUBESİ

10-TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI VAKFI

11- TÜRK KAMU ÇALIŞANLARI VAKFI GEBZE ŞUBESİ

12- TÜRKAV İSTANBUL ŞUBESİ

13- AHİ KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMA DERNEĞİ

14- ÜMRANİYE TÜRK OCAĞI

15- ÜLKÜ OCAKLARI EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI

16- İSTANBUL TÜRK EMEKLİ SENDİKASI

17- BİRLEŞİK EMEKLİLER DERNEĞİ

18- İSTANBUL MUHTARLAR EĞİTİM DERNEĞİ

19- ANADOLU AYDINLAR OCAĞI

20- KADIKÖY TÜRK OCAĞI

21- MEVLANA KÜLTÜR DERNEĞİ

22-ULUDAĞ GRUBU

23- ALPEREN OCAKLARI İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI

24- TÜRK SAĞLIK SEN.

25- YESEVİ OCAKLARI KÜLTÜR DERNEĞİ

26- ALLI TURNA KADIN DERNEĞİ

27- GÖKÇENLER İYİLİK HAREKETİ

Etiketler: » » » »
Share
1157 Kez Görüntülendi.