logo

trugen jacn
14 Ocak 2015

TÜRKİYE DOĞU TÜRKİSTAN İÇİN NELER YAPMALI..?

TÜRKİYE NE YAPMALI?

  Gülsen SUFRACI

Türk Cumhuriyetlerinin arasında insanlığın unutulduğu,Müslümanlara tahayyül edilemeyecek zulmün yapıldığı,her türlü asimilasyon politikaların izlendiği,potansiyel suçlu olarak yaşanıldığı,hiç bir hüviyete ve hürriyete sahip olunmadığı,etnik ayrımcılığın en acımasız şekilde yapıldığı ve dünyada bütün bunlar yaşanırken üç maymunun oynandığı ülke hiç şüphesiz Doğu Türkistan oldu.

Çin Hukümeti, Uygur Türklerinin Çinlilere entegre olmaları ve aşırıcı eylemleri önlemek için Müslümanların dini yaşamlarına kısıtlama getirerek ibadet hayatlarını bir çok alanda yasaklamıştı.Nitekim 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Müslümanların İslamı sembolize eden kılık-kıyafetin giyilmesi de yasaklar içine dahil edildi.

Güzelliğinizi farkedin!

Aslında Çin hukümetinin bu yaptırımları yıllardır vardı.Fakat dünya medyası yansıtmadığı ve birçok ülkenin de umursamadığı için bu gerçekler görmezden gelindi.Mesela; Ağustos 2014’te yapılan spor müsabakaları sırasında, sakallı erkeklerin ve başörtülü kadınların halk otobüslerine binmeleri yasaklanmıştı.

Kadınların kamu alanlarında saçlarını ve yüzlerini örtmeleri yasaklanarak, polisler tarafından durdurulup onlara eğitim videoları izletilmesinin yanısıra reklam panolarında ‘Güzellik Projesi’ başlığı altında “Bırakın saçlarınız omuzlarınıza dökülsün, güzel yüzünüz ortaya çıksın. Eski ve modası geçmiş alışkanlıkları bir kenara bırakın.” gibi mesajlarla kadınlara başlarının açmaları için psikolojik baskı yapılıyordu.

Türkiye’nin eksik politikası

Herşeyden önce Doğu Türkistan sorunu uluslararası hukuk sorunudur.Fakat Çin, bu konuda Doğu Türkistan’ın kendi iç sorunun olduğunu söyleyip dış ülkelerin buna müdahil ve belirleyici olmasına müsade etmiyor.Bu sebeple dünya kamuoyunda yaşanılanların yeterince ses getirmemesi Çin’in bölgeyi medyaya kapalı tutma çabasıdır.  Türkiye meseleye duygusal bakıyor ve duygusal olarak ele alıyor.Yani insani açıdan hak ihlalinin,yapılan zulümlerin ve birçok şeyin farkında olup üzülmesine rağmen ne yazık ki siyasi alanda elle tutulur bir Doğu Türkistan Politikası geliştiremiyor.Ve yine Doğu Türkistan’ın kaderi Çin’in eline bırakılıyor.

Ne yapmalı ?

Bu yüzden Türkiye meseleye uzun vadeli bir politika izlemeli ve Doğu Türkistan sorununu iç sorun olmaktan çıkarıp Uluslararası insan hakları savunucu platformlara ve STK’lara sunmalı ve dünya kamuoyunun dikkatinin çekmeye çalışmalıdır. Ayrıca Urumçi’de başkonsolosluk açarak bu durumun takibatını sağlamalıdır.

Öte yandan Türkiye’deki STK’lar bu konuyu medya aracılığıyla iç kamuoyuna taşımalı veya bu alanda çalışmalar yapacak STK’lar kurulmalı ve entelektüel kesimde durumun ciddiyetine farkındalık uyandırmalıdır.

Bundan önce kaleme aldığımız yazıda da belirttiğimiz gibi Doğu Türkistan gerçeği kabul edilmeli ve en kısa zamanda çözüm yolları aranmalıdır. Bu konuda Türkiye üzerine düşene görevinin farkında olup Filistin,Suriye,Irak ve Mısır için gösterdiği alakayı Doğu Türkistan içinde göstermelidir.

gulsensufraci@hotmail.com

https://twitter.com/gulsensufraci

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1482 Kez Görüntülendi.