logo

trugen jacn

KAYSERİ KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ 2 DOĞU TÜRKİSTANLI UYGUR SANATÇIYI ÖDÜLLENDİRDİ

Alim GERÇEL - YouTube

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Türkiye’mizin kadim  ilim ve  kültür kentlerinden  Kayseri’de  kurulu  Kayseri  Kültür ve Turizm Derneği Cumhuriyetimizin 100. yılı  münasebetiyle  2 Doğu Türkistanlı Uygur   Türkü Sanatçı’ye    Türk dünyası ve Kayseri kültürüne katkıları  için  Teşekkür belgesi  takdim ederek ödüllendirdi.

Doğu Türkistanlı Şaire-Yazar ve aktivist Nurala Göktürk ile yine Kayseri’ye yerleşen  bir Yarkentli Uygur Türkü ailenin Kayseri doğumlu  evladı  Eğitimci  bestekar ve müzik sanatçısı   Abdullah Köse’ye  Kayseri   ve Türk dünyası kültür  hayatına yaptığı hizmetler ve yaptığı  katkıları için kendilerine birer Teşekkür Belgesi  takdim ederek ödüllendirdi.

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Sayın Alim Gerçel(İnş.Müh.) imzası ile verilen teşekkür Belgesi’nin içeriği şöyle ;

”  Türkiye Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100.yılında Kayseri ve  Türk Kültürüne yaptığınız katkı ve değerli hizmetlerinize Teşekkür ederiz”

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanlığınca Teşekkür Belgesi ile ödüllendirilen Doğu Türkistanlı Uygur Sanatçılar Şunlar :

8 Nurala Göktürk - YouTube

Nurala Göktürk 

1957 yılında Doğu Türkistan’ın Yarkent şehrinde doğdu.1961 yılında ailesi ile birlikte Afganistan’a daha sonra T.C.devletimizce başkent Kabil’den  uçakla  alınarak  Ankaraya getirildi. Daha sonra Kayseri  Kadir Has Kültür Merkezi (Eski Kayseri Fuarı) yanında bulunan  ve devletimizce  yaptırılan Türkistanevlerine yerleştirildi.  Nurala Göktürk öğrenimini  bu kentte tamamladıktan sonra Eşinin Doğu Türkistan Vakfı’ndaki  görevi dolayisiyle  başlaması sebebiyle 1993 yılında istanbul’a göç etti.  Hamit Göktürk ile evli olup,biri erkek 4 çocuk sahibidir.

Bir şunu diyen bir yazı 'C* 100 Sayın: Nurala GÖ–KTÜRK Türkiye Cumhuriyetimizin Kuruluşunun; 100. Yılında Türk Kültürü Çerçevesinde Kayseri Kültürüne Katkı ve Hizmetlerinize Teşekkürlerimizle... 29 Ekim 2023 İnş. Müh. Âlim GERÇEL Kültür Turizm Derneği 120 Başkanı' görseli olabilir

Eserleri :  Doğu Türkistan yemeklerini anlatan ” Doğu Türkistan Uygur Yemek Kültürü” adlı bir Gastronomi kitabı ile  4 şiir  kitabı,  Türkçeye Tercüme ettiği  biri şiir  2 eser ve en son  Uygur Türklerinin Afganistan’a ve oradan da Türkiye’ye olan göçlerini  konu alan belgesel nitelikte  “Tanrı Dağlarından Erciyes’in  Eteklerine Göç Hikayeleri ” adı ile yazdığı bir kitabı bulunmaktadır.

Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir

Yayınlanan Kitapları

  1.  Gök Bayrak Sevdası-1 (1997)
  2. Gök Bayrak Sevdası- 2 (2000)
  3. Ben Türkistan Kızıyım  (2002)
  4. Doğu Türkistan Geleneksel Uygur Mutfak Kültürü(2005
  5. Gözyaşlarıyla Islanan Topraklar  (Soyungül Canişef’un hatıraları Türkçe çevirisi)
  6. Hicran Derdi Ahmet İgemberdi İcadi’nın Uygurca Şiirlerinin  Türkçe çevirisi
  7. Gök Bayrağın Gözyaşı (Şiirler toplama-2021)
  8.  Tanrı Dağlarından Erciyes’in Eteklerine Göç Hikayeleri  2023

Ayrıca,  Çeşitli Üniversite ve  STK.larının daveti üzerine Doğu Türkistan hakkında çeşitli etkinlere konuşmacı olarak katılmaktadır.

Türkiye gazetesi  TDAV Tarih Dergisi başta bir çok yayın  organlarında  çeşitli konularda yazıları yayınlanmıştır. Ayrıca, çeşitli yerli ve yabancı Tv.larda Uygur yemek kültürü hakkında uygulamalı olarak  programlar yapmıştır. Doğu Türkistanlı Araştırmacı Yazar ve aktivist Hamit Göktürk ile evli olup 1’i erkek 4 çocuk sahibi olup halen İstanbul’da yaşamaktadır.

Can Ukacan Türkistan - SingleFotoğraf açıklaması yok.Abdullah Köse

Doğu Türkistanlı bir Uygur Türkü ailenin oğlu olarak Kayseri’de doğdu. Küçük yaşlarda iken bağlama ile tanıştı. İlk müzik eğitimini Kayseri BŞB.Konservatuarı THM. bölümüne 4 yıl  devam ederek tamamladı. Daha sonra  girdiği İstanbul – Marmara Ün. Atatürk Eğitim Fakültesi müzik eğitimi bölümünü Lisans  derecesi ile tamamladı.  Türk Musikisi Devlet Konservaturı’nda ” Uygur Türklerinde Müzik İncelemesi” tezi ile Uygur Türkleri müziği alanında Türkiye’de yapılan ilk tez çalışması ile  Yüksek Lisansını tamamladı.  1991 yılında ilk kişisel kanserini veren Sanatçı Yrd.Doç.Rahmi Oruç Güvenç  ile TÜMATA  Türk Dünyası Müzikleri repertuarı ile müzikle tedavi  etme çalışmalarında bulundu.TÜMATA Gurubu ile yurt  içi  ve yurt dışında   verilen bir çok konserlerde yer aldı.1994 yılında Doğu Türkistan Uylgur Müziği repertuvarından oluşan ilk müzik albümünü çıkardı.Kayseri BŞB. Konservaturında TMM.Koru Şefliği görevini yürüttü.

Doğu Türkistan Uygur Türkleri müziği ile Türk dünyası müziklerini araştırmak, kayıt altına alarak yayınlamak amacı ile özel  Müzik Stüdyosunu kurdu ve Türk dünyası Müzikleri konusunda arşiv çalışmalarında da bulundu. Kayıt altına aldığı Türk dünyası müziklerinin yayınlanmasına da  öncülük etti.

Türk Dünyası Müzik Sanatçıları ile ortak projeler hazırlandı. Aranjörlük ve yönetmenlik de yapan Sanatçı Köse  “Uygur Halk Müziği Enstrümental Albümü ” başta olmak üzere Türk dünyası Türk dünyası Müziklerinden oluşan albümler de yaptı.  TRT başta olmak üzere çeşitli Televizyon kanalları ve radyoların daveti üzerine Uygur müziği progmlarına imza attı ve büyük beğeni topladı.

Uygur Türkü Eğitimci ve Müzik Sanatçısı Abdullah Köse Müzik çalışmalarının yanında Eğitimci ve Araştırmacı olarak  çalışmalarını sürdürmektedir. Ana yurdu Doğu Türkistan’ı hiç unutmayan Sanatçımız ülkesinde yaşayan soydaşlarının temel insanı haklarına sahip olarak yaşamaları için  de  her platforma çalışmalarını sürdürmektedir. Evli ve 3 çocuk sahibi olan Abdullah Köse halen Müzik öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Yayınladığı Müzik Eserlerinden  Örnekler (Albümler)

Abdullah Köse - Eastern Türkistan Folk Müzik (CD)

Gülçimen - Abdullah Köse / Kam Müzik

Kam Müzik - Üyelerimiz

KAYSERİ KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ

Kayseri’nin önden gelen Kanaat önderlerinden Av. Nevzat Türkten  ve bir gurup aydın arkadaşı tarafından 1960 yılında kurulmuştur. Kayseri’de kültür ve sosyal alanda kurulmuş   ilk ve ve uzun yıllardır Kayseri’nin sosyal ve kültür hayatında önemli faaliyetlere imza atmıştır.  Ülkemizin   en eski  ve  yıllardır, yayınını sürdüren Kültür Dergisi Erciyes başta olmak üzere bir çok yayını bulunmaktadır.  Kayseri Kültür  Derneği ismi ile uzun yıllar Cumhuriyet Mahallesindeki Belediye İş Hanında  faaliyetlerini sürdüren Dernek son yıllarda günün şartları gereği  adını Kayseri Kültür ve Turizm derneği  adını almıştır.  Günümüzde İnşaat Mühendisi ve  Sahabiye Mahallesi Muhtarlığını de yürüten kültür ve gönül adamı  Alim Gerçel .Derneğin başkanlığını  sürdürmektedir.

Share
312 Kez Görüntülendi.