logo

trugen jacn
28 Aralık 2014

DOÇ.Dr.EKREM : DOĞU TÜRKİSTAN HEM TÜRK DÜNYASI’NIN HEM DE İSLAM ALEMİNİN EN DOĞUDAKİ SINIRIDIR”

Ocakbaşı Sohbetleri'nde Doğu Türkistan Konuşuldu

Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı Sohbetleri’nde bu hafta Çin zulmü altındaki Doğu Türkistan meselesi konuşuldu. Konuşmacı kendisi de bir Uygur Türk’ü olan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Erkin Ekrem’di.
Programın açış konuşmasını Türk Ocakları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yunus Koç yaptı. Koç, Doğu Türkistan meselesini özetleyen bir konuşma yaptı ve konuşmacı Doç. Dr. Erkin Ekrem’i tanıtarak kürsüye davet etti.
“DOĞU TÜRKİSTAN TARİH BOYUNCA BÜYÜK GÜÇLERİN MÜCADELE ALANI OLMUŞTUR”
Doç. Dr. Erkin Ekrem, konuşmasına Doğu Türkistan’ın kültürel, tarihi ve stratejik zenginliğini özetleyerek başladı. Tarih boyunca bölgenin stratejik bir önem taşıdığını ifade eden Ekrem, “Doğu Türkistan tarih boyunca büyük güçlerin mücadele alanı olmuştur” dedi. Çin’in yükselen gücünden bahseden Ekrem, bu gelişmeye rağmen bu gelişmelerin nimetlerinin hiçbir zaman Doğu Türkistan ile paylaşılmadığını ifade etti. Doğu Türkistan’da özellikle Çin tarafından yapılan ciddi bir dini baskı olduğunu söyleyen Ekrem, camilerde zorla Çin bayrakları asıldığını, halkın büyük bir kısmına camiye gitme yasağı getirildiğini ve dini vecibelerin kısıtlandığını anlattı.
“DOĞU TÜRKİSTAN’DA KUR’AN OKUMAK SUÇTUR”
Doğu Türkistan’daki dini baskıları örneklendiren Ekrem, Kur’an okumanın, hadis kitapları okumanın ya da dini neşriyat okumanın Çin devletince suç sayıldığını ifade etti. Aydınlara yönelik de baskılar olduğunu belirten Ekrem, örnek olarak yazıları ve düşüncelerinden dolayı Çin tarafından tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan Uygur akademisyen İlham Tohti’yi verdi. Son dönemlerde her türlü harekete Çin’in sert tepki verdiğini ifade eden Ekrem, pek çok insanın uzun süre göz altılarda tutulduğunu ve suçsuz yere hapse atılma hatta sürekli yapılan idamlar olduğunu belirtti. Şiddetin hem Uygurlar arasında hem de Çinliler arasında yaygınlaştığını ifade eden Ekrem, gelecekte çok daha kötü durumlar yaşanabileceğini belirtti. Doğu Türkistan’da Uygurların çaresiz durumda olduğunu bir kısmının yurt dışına kaçtığını bir kısmının da Doğu Türkistan’da baskı altında büyük zorluklar çektiklerini belirtti. Çin’in Doğu Türkistan hakkındaki politikalarını anlatan Ekrem, uluslar arası alanda da Çin’in Uygurlara baskı kurduğunu belirtti. Tayland’taki Uygurların durumunu da kısaca özetleyen Ekrem, durumun çok kötü olduğunu ifade etti.
“DOĞU TÜRKİSTAN ÇİN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR STRATEJİK BÖLGEDİR”
Doç. Dr. Erkin Ekrem Doğu Türkistan’ın tarihini jeo stratejik açılardan anlattı. Hunlar döneminden başlayarak bölgedeki çekişmeleri ve savaşları anlatan Ekrem Doğu Türkistan’da kurulan cumhuriyetleri de tarihi olarak değerlendirdi. Bunun tarih boyunca Doğu Türkistan’ın ne kadar önemli bir bölge olduğunu gösterdiğini belirten Ekrem, Çin’in bugün Doğu Türkistan üzerinde ekonomik pek çok çıkarının olduğunu ifade ederek bunu örneklendirdi. Doğu Türkistan’da Çin’in büyük yatırımlar yaptığını havaalanları, enerji hatları vb. pek çok çalışma yapıldığı ifade ettikten sonra bu durumdaki bir bölgeden Çin’in vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyledi.
“DOĞU TÜRKİSTAN HEM TÜRK DÜNYASI’NIN HEM DE İSLAM ALEMİNİN EN DOĞUDAKİ SINIRIDIR”
Doğu Türkistan meselesinin hem Türk Dünyası hem de İslam alemi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Ekrem, bölgenin hem Türk Dünyası’nın hem de İslam aleminin en doğudaki sınırı olduğunu ve bu yüzden üzerinde çok durulması gerektiğini ifade etti. Doğu Türkistan’la sadece Türk Dünyası’nın değil bütün İslam aleminin ilgilenmesi gerektiğini ifade eden Ekrem, günümüz konjonktürünün Uygurların lehine olduğunu ama hem yurt dışındaki Uygur kadrolarının zaman zaman yetersiz kaldığını hem de Türk-İslam aleminin yeterli ilgiyi ve çabayı göstermediğini ifade etti.
Jeostrateji açısından pek çok değerlendirmede bulunan Ekrem, daha sonra kendisine sorulan sorulara cevap verdi. Soruların ardından Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de söz aldı.
“DOĞU TÜRKİSTAN’IN İSTİKLALİNİ GÖRMEK EN BÜYÜK ARZUMUZDUR”
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz yaptığı konuşmada önce konuşmacı Doç. Dr. Erkin Ekrem’e teşekkür etti. Ardından Türk Ocakları’nın Türk Dünyası misyonu hakkında bilgi verdi. Türk Ocakları’nın kurucularının Türk Dünyası’nın çeşitli yerlerinden gelmiş Türkçüler olduğunu belirttikten sonra Öz şöyle devam etti: “Doğu Türkistan’dan Kırım’a Irak Türkmenleri’nden Balkanlara kadar bütün Türk Dünyası ve İslam aleminin meseleleriyle ilgilenmek Türk Ocakları’nın boynunun borcudur, bunun için elimizden geleni yapıyoruz.” Doğu Türkistan için umudun her zaman var olacağını ifade eden Öz, Doğu Türkistan ve bütün Türk-İslam aleminde kan ve gözyaşının bitmesini istediklerini ifade etti. “Doğu Türkistan’ın İstiklalini görmek en büyük arzumuzdur” diyen Genel Başkan Öz, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

KAYNAK  : Türk Ocakları Genel Merkezi,Kurumsal Sitesi

Etiketler: » » » »
Share
2608 Kez Görüntülendi.