logo

trugen jacn

ÇİN’İN SOYKIRIMINI DUYURMAK İSTEYEN 81 YAŞINDAKİ KAŞGARLI MAHMUT DEDE YARALANDI

Türkiye’de yaşayan  bir gurup Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri,  İşgalci Çin’in ülkelerinde yaşayan Müslüman Türklere yönelik baskı, zulüm ve soykırım uygulamaları hakkında  halkımızı  bilgilendirmek  ve Kardeşlerinin    seslerini duyurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma namazı kıldığı Eyüpsultan Camii önüne geldi.  Meydanda Gökbayrak açmak istediler. Polis ekipleri guruba orantısız  güç kullanarak  sert  müdahalede bulundu. 81 yaşındaki   Kaşgarlı Mahmut Tohti   Dede bir Memurun  orantısız ve acımasız   müdahalesine  maruz kaldı.  Doğu Türkistan’in Gökbayrağını taşıyan Mahmut Tohti Dede  çıkan arbedede kaşından  ve parmağından yaralandı.  Bir  Memurun  Türk Polisine asla yakışmayan  acımasız sert tavrı  tepkilere sebep oldu. Sosyal medya üzerinden yüzlerce kişi bu talihsiz  arbede ve yaralama olayını kınayan paylaşımlar  yaparak protesto etti.

Doğu Türkistanlılar bu  talihsiz olayı ” Yatning yandan – Tukkanning Candan öter. = Elin (İşgalci Çin’in) yaptığı zulüm yandan = Kardeşin yaptığı ise  candan geçer ”  Uygur ata sözü ile  değerlendirdiler.

Doğu Türkistan bayrağı nedeniyle arbede çıktı: 81 yaşındaki Uygur Türkü yaralandı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in Doğu Türkistan’da dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği soykırımından kaçıp Türkiye’ye gelen Müslüman Uygurlar, cuma namazı çıkışı Eyüpsultan Camii önünde seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak istedi. Ancak elinde Doğu Türkistan bayrağı olan Uygurlara polisin müdahalesi sert oldu. Polisin ‘Doğu Türkistan bayrağını kaldırılması’ isteğini reddedilmesi üzerine arbede yaşandı. Çıkan arbedede yıllardır çocuklarının akıbetini öğrenemeyen 81 yaşındaki Maumut Tohti Amin, düşerek yaralandı. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması sonrası büyük tepki geldi.

Çin’in soykırım ve cinayetlerinden kaçan Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin çoğunun ailesi yıllardır toplama kamplarında. Ailelerinden hiçbir haber alınamayan Uygur Türkleri, yakınları için cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istemek üzere Eyüpsultan’a geldi. Ancak elinde Doğu Türkistan bayrağı taşıyan Uygurlara polisin müdahalesi sert oldu. Polislerle yaşanan arbede sırasında bayrağı kaldırmak istemeyen 81 yaşındaki Mahmut Tohti Amin yere düşerek kaşı açıldı.

Bir 1 kişi, sakal ve gözlük görseli olabilir

2016’dan beri Çin’deki yakınlarıyla irtibat kuramayan Türkiye’de yaşayan Uygurlar, aileleriyle görüşmelerine yardım etmesini istemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma namazını kılacağı Eyüpsultan Camii’nde toplandı. Erdoğan’ın gelişi öncesinde, polisler ve Uygur topluluğu arasında “Doğu Türkistan bayrağı açılması” nedeniyle arbede yaşandı. Polisler, elinde Doğu Türkistan bayrağı bulunan bir Uygur’a bayrağı kapatmasını söyledi. Polislerle yaşanan arbede sırasında bayrağı kaldırmak istemeyen 81 yaşındaki Mahmut Tohti Amin yere düşerek kaşı açıldı.

“POLİS ‘DOĞU TÜRKİSTAN BAYRAĞI’NA İZİN YOK’ DEDİ”

Yaşadıklarını anlatan Amin “Doğu Türkistan’da yaşayan 5 evladım, 15 torunum ve onların da daha görmek nasip olmamış çocukları var. 2016’dan beri seslerini duyamadım” dedi. Serbestiyet’e konuşan Amin “Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak ve bizlere yardım etmesini istemek için gitmiştik. Polisler ‘Doğu Türkistan bayrağına izin yok’ dediler. Çok üzüldüm.

Birden çıkan itiş kakışta yıkıldım, yere düştüm. Elim çok acıyor muhtemelen parmağım kırıldı. Kaşım açıldı. Zaten yüreğimiz yanıyor. Ben 31 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Cumhurbaşkanımızdan yardım istemek için gittim, bunlar oldu. Camiye bile sokmak istemediler. Bunlar yaşanmamalıydı” ifadesini kullandı.

Bir 2 kişi ve şunu diyen bir yazı 'Muhammed Emin Yıldırım @m_eminyildirim@ Hem mazlum hem beli bükülmüş ve bizlere rahmet vesilesi olan bir dede... En yakın zamanda o mübarek elini öpmeye geleceğim... Mevlâ sizin ahınızı yerde bırakmasın... Translate Tweet Tweet your reply' görseli olabilir

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ

Yaşananlara ait görüntülerin sosyal medyada yayılması sonrası büyük tepki geldi. Sosyal medyada binlerce kullanıcı, polisin müdahalesinin ve Doğu Türkistan bayrağına izin verilmemesinin kabul edilebilir bir durum olmadığı ifadelerini kullandı.

MAHMUT TOHTİ DEDE  ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNE DE GİTMİŞTİ

Öte yandan Mahmut Tohti Amin’in daha öncede İstanbul’daki Çin konsolosluğu önünde yapılan eylemlere katıldığı ve burada da sesini duyurmaya çalıştığı öğrenildi. Buradaki eylemlerde de elindeki Doğu Türkistan Bayrağını tutan  Kaşgarlı 81’lik  Mahmut Tohti  kayıp olan evlatlarının akıbetini soruyor.

Kaynak : karar.com  23.07.2022

Share
3302 Kez Görüntülendi.