logo

trugen jacn
19 Aralık 2014

AZİZ MİLLETİMİZE MÜRACAATNAME (ACİL VE ÖNEMLİ KAYDI İLE )

kAMP çCK.

Malumları olduğu üzere,Çin İşgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan haklarına aykırı politikalar yüzünden kendi ana vatanlarında yaşama imkanı bulamayan ve geleceklerinden ve can güvenliklerinden endişe eden Müslüman Uygur Türkleri çeşitli yollardan Vietnam,Laos,Kamboçya ve Myanmar üzerinden Tayland, Endonezya ve Malezya’ya gelmektedirler.
Bu ülkelerden,üçüncü bir ülkeye gidebilme imkanını bulanlar,amaçlarına ve selamete ulaşmakta,gidemeyenlerden ise, çoğu kadın,çocuk vee yaşlılardan oluşan 300 kişi ise, Tayland’daki Toplama kamplarında da çok elverişsiz şartlarda tutulmaktadırlar.

     Bu Kardeşlerimizden son aldığımız bilgilere göre,kampta kalan küçük Çocukların yetersiz beslenme ve bakımsızlıktan hastalandıkları,kimlikleri olmadığı için tedavi edilemedikleri,bu yüzden hayatlarını kaybetmeye başladıkları ifade edilmektedir.Hatta ölenlerin cesetlerinin verilmesi ve defnedilmesine çeşitli engeller çıkarıldığı yolunda çok üzücü bilgiler gelmektedir..
Ayrıca, Çin yönetimi’nin ilgili ülke Hükümetlerine bu mülteci Müslüman Uygurların kendilerine teslim edilmesini istedikleri ve bu ısrarlarını baskı ve tehdit boyutlarına vardırdıkları belirtilmekte. Çinili Diplomatların sık sık bu kampları ziyaret ederek, bu mazlum ve mağdur insanları geri götürmekle tehdit ettikleri yolunda haberler alınmaktadır.
Geçtiğimiz 25 Kasım’da Tayland’da 300 Mülteci’nin bulunduğu bir kamptan 20-35 yaşaları arasında değişen 21 gencin kelepçelenerek bilinmeyen bir yere götürüldükleri bilgisine ulaşılmıştır. Bu Kardeşlerimizin, geçmişte olduğu gibi, Çin’e iade edilirlerse,baskı,zulüm,işkencelere maruz kalabilecekeleri ve hatta idama mahkum edilmelerinden endişe duyulmaktadır.
2009’da aynı nedenlerle Kamboçya’ya sığınan 22 Uygur gencinin devrin Çin Devlet Başkan Yardımcısı olan (şimdiki Devlet Başkanı) Xi Jing Ping tarafından bu ülkeye sağlanan 1,2 Milyar $ kredi karşılığı teslim alındığı hafızalardadır. Aynı uçakta Uygur mültecileri bizzat Çin’e götüren Başkan Yrd.cısı Xi’nin kendi Vatandaşları olduğunu iddia ettiği tutuklu Uygur gençlerine ,insanlık onuruna ve Devlet adamlığı vasfına hiç yakışmayan tarzda kin ve nefretle küfrettiği ve Çince çok galiz bir hakaret olan “TAMADI … “ diye küfürler savurduğu bir yolcu tarafından medya’ya yansıtılmıştır.
Hükümetimizin bu konudaki duyarlı ve sorunun halline yönelik çalışmalarını memnuniyetle ve yakinen izlemekteyiz.
Sayın Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Tayland’daki bu Kamplarda bulunan 300 Kardeşimizin Türkiye’mize getirilmek üzere ilgili devletten istendiği yolundaki müjdeli demeci dertlı yüreklerimize derman olmuş ve yanan kalplerimize su serpmiştir.
Ancak,bir ay geçmesine rağmen,bu Kardeşelerimizin kurtarılması konusunda hiçbir gelişme olmamıştır.
Bugün sabah saatlerinde Ajanslara düşen bir habere göre, Çin Başbakanı Le Ke Çiang’in Tayland’ı ziyaret için Bankkong’a geldiği bildirilmektedir. Çin Başbakanı’nın bu ziyaretinin ekonomik çıkarlar sağlama karşılığında sırf bu mültecileri geri almak olduğu açıktır. Büyük çoğunluğunu yaşlı, kadın ve çocukların oluşturduğu 300 Uygur’un iade edilmesinden büyük korku ve tedirginlik duyulmaktadır
Bu kardeşlerimizin Çin’e iade edilmeleri halinde yıllarca ve hatta ömür boyu sürecek hapis ve hatta idam ile cezalandırılmaları ihtimalı çok yüksektir.Geçen Ocak ayında iltica ettiği Vietnam’dan iade edilen 21 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Abdulahat Can’ın Çin hapishanesinde “BİLİNMEYEN NEDENLERLE”öldüğü açıklanmış ve ceset ailesine verilmeden ve gösterilmeden vefat ettiği Guangdong  şehri yakınlarında defnedilmiştir.
Bu Kardeşlerimizin hayatlarının kurtarılması ve 1940’lı yıllarda vuku bulan Boraltan Köprüsü faciasının tekerrür etmemesi için  Çin’e iadelerinin önüne geçilmesi  ivedi ve acil olarak önemli hale gelmiştir.
Bu mülteci Kardeşlerimizin yukarıda arz edilen sebep ve gerekçelerden dolayı Türkiye’ye alınmadan üzerilerindeki tehlike hiç bir zaman  geçmeyecektir.

    Doğu Türkistanlı bu Kardeşlerimizin ivedilikle ve öncelikle Türkiye’ye getirilmesine yönelik çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması  bunlar için hayatı bir mesele haline  gelmiştir.

        Aziz Milletimizin,Devletimizin ve Hükümetimizin bilgilerine saygı ile arz olunur.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ( UYHAM )

Etiketler: » » » »
Share
1900 Kez Görüntülendi.