logo

trugen jacn

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ’NDEN SUUDİ ARABISTAN’A ÇAĞRI :UYGURLARI ÇİN’E İADE ETMEYİN!

Suudi Arabistan'da iki Uygur tehlikede

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü(Amnesty İnternational)  Suudi Arabistan yönetimine çağrıda bulunarak  Türkiye’den Umre ve hac yapmak için Suudi Arabistan’a giden  ve yaklaşık 2 yıldır bu ülkede tutuklu bulunan  Doğu Türkistanlı Hamdullah Weli ile Nurmuhammed Ruzi’nin  Çin’e teselim edilmemesi çağrısında bulunduğu açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü 23 Mart’ta Suudi Arabistan’a yolladığı bir mektupla  şimdiye kadar sebepsiz  olarak  Cidde’de  tutuklu bu Doğu Türkistanlı 2 Uygur Türkü tutuklunun  geçtiğimiz 16 Mart günü ani bir kararla başkent Riyad’a  nakledilmesinin onların Çin’e iade edilebileceği yolundaki endişeleri arttırdığını belirterek  bunların  Çin’e iade etmemesi için Acil Eylem Kodu ile  çağrıda bulunarak : ” Suudi yetkililerin bu tutuklu  iki Uygur’u Çin’e iade etme planlarını  en azından askıya almalarını talep ediyoruz.”  denildi.

İki Uygur Çin'e İade Edilmek Üzereİki Uygur Çin'e İade Edilmek Üzere

Dışişleri Bakanlığı'na acil çağrı! Uygur Türkü Çin'e teslim edilebilir

 

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Lin Maalov  konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu insanlar Çin’e gönderilirlerse hapse atılabilirler ve  işkenceye   de  uğrayabilirler. görebilirler. Bu insani nedenlerle Suudi yetkililerinden , onları Çin’e iade etme planlarını iptal etmelerini ve  onları derhal hapishaneden serbest bırakmalarını istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan Uygur Türklerini Çin'in baskısıyla gözaltına aldı

Türkiye’de  oturma belgesi ile yasal olarak  ikamet eden Hamdullah Weli ve Nurmuhammed Rozi 2020 yılında umre yapmak amacı ile gittiği suudi Arabistan’ın Cidde kentinde sebepsiz yere gözaltına alınmış  t ve o tarihten beri tutuklu bulunuyorlar.

Share
6888 Kez Görüntülendi.