logo

trugen jacn

PROF.DR.HOCAYEV : ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI 18.YÜZYILDA BAŞLADI,ÇKP.DEVAM ETTİRİYOR

Profesör Ablakhat Khojayev: Katliam Qian Long ve Zhou Zongtang ile başladı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Geçtiğimiz yıl ABD.başta 9 batılı demokratik ülkeler Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki ağır insan hakları ihlallerini  “İnsanlığa Karşı İşlenen Suç- Etnik Soykırım cinayet”  olarak tanımladı. Bu açıklamalara karşılık Çin yönetimi kendilerinin  ” Uygurlara yönelik hiç bir zaman soykırım yapmadıklarını aksine onları fakirlikten kurtarılıp daha iyi  ve huzurlu bir hayata kavuşmaları için  çaba gösterdiklerini”  iddia etti.

Ayrıca kendisini Uygurlara karşı soykırım ve insanlığa karşı cinayet  işlemekle  suçladığı ABD ve diğer batılı ülkelere karşı  Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüleri defalarca ABD, Almanya, Kanada ve diğer ülkeleri Kızılderililere, Yahudilere ve diğerlerine karşı  geçmişte soykırım ve vahşet işlediğini iddia ederek kendisinin 21.yüzyıldaki bu insanlık dışı  cinayetlerinin üstünü örtmeye çalıştı.  meye çağırdılar. Ayrıca, Çin Dışişleri Bakanlığı da özellikle  Amerika Birleşik Devletleri’nin tarihte Kızılderililere yönelik katliamları hakkında bir rapor yayınladı.

Peki, şu anda Uygurları katleden ve soykırım uygulayan  Çin, Doğu Türkistan’ı işgal ve sömürgeleştirmesi  esnasında  Uygur ve diğer Türk halklarına  yaptığı acımasız ve vahşi soykırım cinayetleri hakkında   neler söyleyebilecek ?

Günümüzde Çin’i idare eden ÇKP Diktatörlüğü  ile  Doğu Türkistan’ı 18.yüzyılda işgal eden Mançu İmparatorluğu’nun  geçmişte   Doğu Türkistan’da  yaşayan Uygur, Kazak, Kırgiz  Türkleri ile  bu ülkenin yerli halkı olan  Moğol, diğer halkların katledilmesinin tarihi hakkında neler  diyebiliriz  ?

Qianlong İmparatoru

PROF.DR.HOCAYEV : ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI 18.YÜZYILDA BAŞLADI,ÇKP.DEVAM ETTİRİYOR

Özbekistan  Bilimler Akademisi öğretim üyesi  Doğu Türkistanlı Uygur Türkü  Tarihçi ve Stratejist Prof. Dr. Abdulahat Hocayev  Çin’in  Doğu Türkistan’daki soykırım cinayetlerinin bu ülkeye yönelik ilk Mançur-Çin işgali sırasında  Çin imparatoru Çian Lung’un emri ile Çin işgal  Ordusu  Komutanı General  Zhou Zongtang tarafından gerçekleştirildiğini  belirterek : ” Ancak, Çin’in  bu acımasız vahşeti günümüzde Çin’e hakim olan ÇKP Diktatörü Şi  Jing Ping tarafından şiddetinin arttırılarak  devam ettirildiğini açıkladı.

Özgür Asya radyosu muhabiri  Ümitvar’ın  Çin’in yukarıdaki iddiaları ile ilgili sorularını cevaplandıran  Prof. Hocayev  şunları söyledi :  ” Doğu Türkistan Çin Mançur İmparatorluğu   tarafından 1759’da ilk kez saldırıya uğramış ve yıllarca devam eden  kanlı  savaşlardan sonra  işgalini tamamlayabilmiştir. Benim doktora tezimin konusu ” Çing Sülalesinin Doğu Türkistan Halkı ile Cungarları  Bastırma ve Boyun Eğdirme Stratejisi Tarihi” üzerinedir.Bu Doktora tezim Moskova’da Rusça olarak da basılmıştır. Ben bu eserimi Çin imparatoru Çien Lung’in Fermanları  ile onun  devlet adamları ile Doğu Türkistan hakkında yaptığı  müzakerelerinin notlarını de kapsayan 13 bin sayfadan oluşan Çin devlet arşivlerini   inceleyerek  hazırladım.

Doğu Türkistan’a yönelik ilk Mançur- Çin imparatoru Çien Lung Doğu Türkistan’in işgali ile ilgili olarak yayınladığı Fermanında   şunları  yazıyor : “Benim Atalarım Doğu Türkistan’ı boyun eğdirmek için çok çabalar sarfetti. Ama  Türkler karşısında sürekli yenilerek başarısız oldular. Ben şimdi bu ülkenin işgali için başka yol ve yöntemler kullanarak halledeceğim.  Doğu Türkistan’da mevcut Oyrat ve Yarkent Saidiye Hanlığı arasına fitne sokarak onları birbirlerine düşürereceğim. Aralarında bir birleri ile çatışmasından yararlanarak  onları güçsüz bırakarak bu ülkenin işgalini  gerçekleştireceğim.

B:ütün bunlardan yola çıkarak  Doğu Türkistan’in işgalı 1759’da Mançur Çin İşgalcıları tarafından büyük katliamlar yapılarak gerçekleştirildi. Günümüzde Çin’e hakim olan ÇKP yönetimi bu soykırım cinayetlerinin şiddetini bir kaç kat  daha arttırarak devam ettirmektedir.” sözleri ile değerlendirdi.

Prof.Dr.Abdulahat Hocayev Kimdir ?

Abdulahat Hocayev  1940 yılında Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrinde doğdu. İlk,.orta ve Lise öğrenimini ülkesinde tamamladı.1955’de   ailesi ile birlikte Özbekistan’a göç etti.  Yüksek öğrenimini Özbekistan’da tamamladı.  Llisansüstü öğrenimini Moskova’da  tamamladı. Halen  Özbekistan  Bilimler Akademisi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı, tarih bilimleri doktoru ve  profesörü olarak görev yapıyor.  50 yıldan fazla bir süredir Moskova ve Taşkent’te Uygur Türkleri ile Türkistan( Orta Asya) tarihini araştırıyor. Şimdiye kadar  Özbekçe, Uygurca ve Rus dillerinde  20’den fazla  kitabı yayınlandı. Ayrıca  Uygur Türkleri ve Türkistan tarihi üzerine yazdığı  yüzlerce makalesi bulunuyor.

Share
6004 Kez Görüntülendi.

BENZER HABERLER