logo

trugen jacn

BM GENEL SEKRETERİ : BM.GÖZLEMCİLERİ UYGUR BÖLGESİNE KESİNLİKLE GİDECEKLER !

BM Genel Sekreteri  Antonio Guterres. 18 Şubat’ta katıldığı Münih Güvenlik Konferansında yaptığı konuşmasında BM. İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bauchett Başkanlığında bir BM.Heyetinin   Uygurların insan hakları durumunu yerinde  bizzat incelemek için  Uygur bölgesini ziyaret edeceğinden kesinle emin olduğunu  açıkladı.

Münih Güvenlik Konferansı'nda "Ukrayna krizi" için "Felaket olur" uyarısı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Uygurlar ve bölgede yaşayan diğer Müslüman azınlıkların insan haklarını durumunu  ” Güvenilir – İnadırıcı  ve  Tarafsız” olarak  yerinde  incelemek için  Uygur bölgesini en kısa zamanda ve mutlaka ziyaret edeceğini  ve bunun gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

BM. Genel Sekreteri  her yıl Münih’te toplanan Münih Güvenlik Konferansında  yaptığı konuşmasında  BM.Gözlem Heyetinin Uygur Bölgesine yapacağı ziyaret aslında Çin’in yararına olacağını belirterek şunları ifade etti : ” Uluslararası toplum  Çin’in bölgede de yaşayan azınlık halklara karşı  hak ve hukuk ihlalleri yaptığı yolundaki iddiaları  BM.Gözlem Heyetinin düzenleyeceği raporla boşa çıkmış olacak ve bu geziden en çok yararlanacak olan Çin yönetimi olacaktır.  BM.İnsan Hakları  Yüksek Komiser’in ikna edici bir ziyaret yapması Çin’in çıkarına olacaktır. Biz bu ziyaretin gerçekleşmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Ancak, bu ziyaret gerçekleştirilemez  ve başarısız olur ise  BM.Yüksek Komiseri kendisine verilen yetki çerçevesinde   uygun kararı verecektir.” dedi.

BM.nin Uygur Raporunu Geciktirmesi Dikkat Çekici

BM. Genel Sekreteri A. Guterres, 18 Şubat’ta Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda Alman diplomat Büyükelçi Wolfgang Isinger’ın başkanlığında düzenlenen bir soru-cevap oturumunda  kendisine yöneltilen Uygur Türkleri ile ilgili soruları cevaplarken  çarpıcı açıklamalarda bulunduğu bildirildi. Guterres’in  bu sözleri, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Uygurların güncel insan hakları  durumuna ilişkin  hazırladığı bir raporun yayınlanmasını geciktirmekle suçlandığı bir dönemde yapmış olması dikkat çekici bulundu.

BM. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi sözcüsü geçtiğimiz günlerde  yaptığı açıklamasında  raporda son düzeltmelerin yapılmakta olduğunu  ve son şeklinin verildikten  sonra   hazır hale geleceğini bildirmiş ancak, raporun ne zaman açıklanacağını açıklamamıştı.

Uygur Raporunun  açıklanmasının geciktirilmesi bir çok tartışmaları beraberinde getirmiş  ve BM’lere yönelik eleştirilere de  sebep olmuştu.

Yeni BM Genel Sekreteri'nin ismi belli oldu

BM.Genel Sekreteri Kış Olimpiyatları Açılışında  Ziyaret Talebini Tekrarlamış 

BM.Genel Sektereri’nin sözcüsü yaptığı açıklamasında şunları söylediği bildirildi : ” Sayın, Guterres,  2022  Pekin Kış Olimpiyatları’nın açılış törenine katılmak için Pekin’e gittiğinde  BM. Heyetinin Uygur bölgesini ziyaret etmesi talebini  Çin lideri Xi Jinping ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’e iletmiş ve Çinli liderlerden BM.Heyetinin Uygur bölgesine ” Bağımsız ve İnanılır” bir ziyaret yapmasına izin vermelerini istemiştir.

BM.Sözcüsü : Genel Sekterin şu sözlerini de aktarmıştır :” Ben BM.Genel Sekreteri olarak  Çin Liderliğine  her şeyi açık ve net olarak  ifade ettim.Tekrarlayacağım da aynı sözlerdir : ” Uygur bölgesinde yaşayan etnik Müslüman azınlıkıların  haklarına kesin ve tam olarak saygı gösteriniz. Ancak, Çin yönetimi Siyasetin gereğine uygun  davranmalı  ve onun gereklerine saygı göstererek  sadece insan haklarına  değil, siyasetin kimliği ve gereklerine  ve   bölgede yaşayan Çinli olmayan azınlık halkların kültür ve medeniyetine, dini inançlarına  ve diğer özelliklerine kesinlikle  saygı göstermeli ve bu haklarını güvence altına almalıdır. Ayni zamanda bu Müslüman azınlıklar farklı ve özgün   varlığını toplumun bir parçası olarak sürdürmek fırsatına sahip olabilmelidir.” sözlerini de aktardı.

Share
4950 Kez Görüntülendi.