logo

trugen jacn
26 Kasım 2014

ÇİN, ÇERÇEN’DE AYNI GÜN DÜZENLEDİĞİ 4 “MEYDAN MAHKEMESİ”DE TOPLAM 12 MÜSLÜMAN UYGURU DAHA MAHKUM ETTİ.

Çerçen

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan çapında statlarda ve meydanlarda adalet ilke ve normlarına aykırı ve yasadışı bir şekilde düzenlediği Sözde “Açık Halk Mahkemeleri” kurarak Müslüman Uygur Türklerini toptan Cezalandırma uygulamasını hız kesmeden sürdürüyor.
Resmi dairelerin ve Okulların tatil ettirilerek memur,işçi ,öğretmen ve öğrencilerin zorla iştirak ettirildiği bu tür Halk Mahkemelerinin kurulmasının bir diğer amacının ise, Müslümanları sindirmek.korku ve dehşet salmak,korkutmak ve tehdit etmek olduğu bildiriliyor.
Bu tür bir Mahkeme de Doğu Türkistan’ın kadim kültür merkezlerinden ve ipek diyarı olarak bilenen Hoten’in Çerçen ilçesinde yapıldığı ve yargılanan kişilerden 12 Müslüman Uygur’un çeşitli cezalara çarptırıldığı bildiriliyor.
Çin’ir resmi “Çin Haberleri(China News) “ internet Sitesinde 20 Kasım’da yer alan bir habere göre Çerçen İlçesinde aynı gün 4 ayrı yerde yapılan “Meydan Mahkemesinde sözde “ Saldırgan Terörcülerin “ Topluma,devlete ve İnsanlığa,Kültür ve Medeniyete Karşı İşlediği Suçları için “ Meydan Mahkemelerinde” cinayetlerinin yüzlerine karşı ve halkın önünde ifşa edildiği bilgisine yer veriliyor.
Haberde ayrıca 10 Terör Dosyasının Mahkemece ele alındığı ve Çin yasalarına göre cezalarının verildiği belirtilmiş ancak,cezalandırılan Müslüman Uygurların isimleri  ve cezaları açıklanmadı.

      Bilindiği üzere,Çerçen İlçesi Teklemakan çölünün iç kısmında yer almakta olup, Müslüman Uygur Türklerinin kadim kültür medeniyeti ve dini değerelerinini en iyi korunabildiği ilçelerden biridir. Çin işgal Yönetimi geçenlerde “Çinliler ile Müslüman Uygurların Evlenmelerini teşvik etmek” kampanyasını bu ilçeden başlatmıştı.Bu uygulamaya karşı şiddet olaylarının meydana geldiği biliniyor. Çin işgal yönetiminin bu kez Açık Halk Mahkemeleri kurarak en kapsamlı Siyasi ve Toplumsal Uygulamaları bu ilçeden başlatması dikkat çekici bulunuyor.

Kaynak : rfa.org.uighur/Kıska Haber- 24.11.2014

Etiketler: » » »
Share
1275 Kez Görüntülendi.