logo

trugen jacn
26 Kasım 2014

ÇİN İŞGAL YÖNETİMİ, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ “ SERT DARBE VURMA OPERASYONLAR”NİN “ BAŞARILI SONUÇLARINI ” AÇIKLADI.

14001_697687900329036_8659068346291533339_n

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal Yönetimi geçen Mayıs ayında Urumçi’de gerçekleşen 2 intihar saldırısını bahane ederek 27 Mayıs’ta Hoten merkezli başlattığı “Terörle Savaş ve Sert Darbe Vurma Oprasyanları”nın başarılarla dolu olarak sürdüğünü, bu bastırma ve yok etme uygulamalarının “Başarılı Sonuçları”nı de  açıkladı.
Çin yönetiminin resmi Çin Günlüğü(China Times)gazetesinin 26 Kasım(bugün)tarihli sayısında yer alan bilgilere göre son yapılan “Sert Darbeler Vurma”operasyonlarının ilk 6 aylık blançosu  şöyle ;
• Son 6 ay içinde “Onlarca Terör Saldırıları” önlenmiştir.
• 171 dini içerikli internet sitesi kapatılıp 238 kişi tutuklandı.
• Sosyal medya ve internet üzerinden Patlayıcı Yapımı konusunda eğitim verenler için toplam 44 dava açıldı.
• İnternet ve sosyal medya üzerinden “Şiddeti Teşvik Edici Görüntüler Yayan” Teşvikçileri hakkında 294 suç dosyası hazırlandı ve dava açılması sağlandı.
• Güvenlik güçleri “Dini Radikalizm’e Ait” toplam 18 bin çeşitli malzemeler(Kitap,bröşür, sesli ve görüntü içeren Vc.Dvd,Flash bellek MP3 Vb.) 2bin 600 Video, 777 bilgisayar depolayıcı malzemeleri(Harddısk) ele geçirdi.
Çin yönetiminin bu son raporu Bölge Uzmanlarının dikkatini bir kez daha Doğu Türkistan üzerine yoğunlaşmasını sağlamış durumda. Gözlemciler ve bölge uzmanları ,.Çin devlet başkanı Xi’nin geçen Mayıs ayındaki Doğu Türkistan ziyareti esnasında “Sert Darbeler Vurma-Şiddetli ve Sert Tedbirler Alma(Kattık Kol Boluş)” çağrısından/Talimatından sonra Çin işgal yönetiminin Dini Radikalizmle Mücadele adı altında Müslüman Uygurların temel dini,siyasi ve insani hak ve hukuklarının şiddetli baskılara maruz kaldığı ve sürekli gözetlenip kontrol edildiklerini bildiriyorlar.

     Çin işgal yönetiminin, kendi medyasına de yansıyan, yüzlerce kişinin öldürülmesi ve binlercesinin yaralanması ve tutuklanması ile sonuçlanan şiddet olaylarına söz konusu  raporda yer vermediği ve katliamlarını sinsice ve ustalıkla gizlediği dikkati çekmektedir.

Kaynak : rfa.org.Uighur/Kıska Hewerler- 25.11.2014

Etiketler: » » »
Share
2272 Kez Görüntülendi.