logo

trugen jacn

UYGURLAR KÜLTÜREL DEĞERLERİ VE ŞEREFLİ TARİHLERİ İLE ÖZGÜR OLMAYI HAK EDİYOR

Fotoğraf açıklaması yok.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 İngiltere’de yaşayan Uygur   müzik sanatçı ve Araştırmacısı şair, yazar senarist, Film yönetmeni ve Uygur insan hakları aktivisti Aziz İsa Elkun : ” Uygur Türkleri, Türk ve insanlık  kültür ve medeniyetine yaptığı çok değerli katkıları ve onurlu ve muhteşem  tarihleri  ile kendi ana yurtlarında özgür ve bağımsız  yaşamayı  hak eden bir  şerefli bir halktır.”  açıklamasında bulundu.
Uygur şairi ve kültür araştırmacısı Aziz İsa Elkun, bu sözleri yurtdışındaki  ÇKP rejim muhalifi Çin diasporasının   TV kanalı  olan “Yeni Şafak” ile yaptığı sohbette  dile getirdi.
Uygur aydını Elkun  röportajında Uygur şiirinin Uygur kültürünü korumadaki önemli rolünden  söz  etti ve şunları söyledi : ”  ÇKP Lideri ve  Devlet Başkanı Xi Jinping son yıllardaki açıklamaları ve  soykırım  uygulamalarına Uygur kültür ve sanatını binlerce yıllık örf adet, gelenek ve göreneklerini yasaklayarak   başlamış bulunuyor. Uygurlar   ilk yerleşik hayatına geçen ve şehir kültür ve medeniyeti şekillendiren çok önemli kültür ve medeniyet örneklerini Türk ve insanlığa  armağan eden  muhteşem geçmişi   barışçıl ve onurlu yaşamları ile  kadim ana yurtları Doğu Türkistan’da  özgür ve bağımsız yaşamayı hak eden şerefli bir halktır. ÇKP Yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik  2017’den sonra  başlattığı  toplum tutuklamalar ve Hitler Faşizminden ilham ve örnek alarak  ülke genelinde kurduğu bin 200 adet Çin tipi  Çin Nazi Kamplarında şu anda içlerinde   binlerce  şair, yazar sanatçı, öğretim üyeleri din adamları Rektörler ve dünya çapında tanınmış  bilim insanları ve sporcular başta olmak üzere 1-3 milyon arasında  olduğu tahmin edilen  Uygur, Kazak, Kırgiz ve diğer Türk halklarından insanlar  haksız ve hukuksuz olarak hapiste tutulmaktadır.

Çin Etnik Soykırımla Birlikte Ekonomik Soykırım de Yapmaktadır. 

Çin işgal yönetimi Uygurlara yönelik etnik soykırım uygulamalarına ek olarak  Doğu Türkistan’da  vahşi ve acımasız bir ekonomik soykırım ve sömürge siyaseti icra etmektedir. Doğu Türkistan’in yeni bulunan her türlü yer altı ve yer üstü kaynakları etnimk Han  Çinlilerinin  bu ülkeye getirip yerleştirilmesi için bir araç konumundadır. Ayrıca.  Aksu, Korla, Kaşgar,Yarkent ve  Hotan vb. yerlerde  tamamen Çin Şirketlerine ait yeni sanayi ve ekonomik kalkınma bölgeleri inşa etmektedir. Uygur Türkleri ise, etnik Çinlilere ait bu tesislerinde  Köle/İşçi veya çok  ucuz iş gücü olarak çalıştırılmaktadır.  Buna ek olarak merkezi Çin’deki  modasi geçmiş geri teknoloji ile çalışan işletme ve Fabrikalar da Doğu Türkistan’a nakledilmektedir. Bu   Çinlilere ait işletmelerde çalışanların çoğunluğu ise,babaları ve eşleri Toplama kamplarına hapsedilen aşsız ve işsiz bırakılan Uygur ailelerin eşleri, kızları ve küçük yaştaki çocuklarıdır.  En çok ezilen, bastırılan ve zülmedilenler  ve  Çinli işgalcilerin hedefindekiler ise  Uygur çocuklar ve kadınlardır. b  Aziz İsa Alkun ayrıca Uygur şiirinin Uygur dili ve kültürünün korunmasındaki önemli rolüne de değindi.

Fotoğraf açıklaması yok.

 

Uygur  Şiiri ve Edebiyatı  Uygurların Tek Tesellisi ve Yaşam Kaynağıdır

Uygur aktivist Aziz İsa Elkun Tv.daki programında  Uygur şiiri ve edebiyatının Uygurların varlıklarını koruma ve devam ettirmesindeki en büyük güç ve dayanak olduğuunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Uygur dilini ve kültürünü yaşatmanın temel  ve en önemli yollarından biri  şiir  ve edebiyata dört elle sarılmaktır. ” sözleri ile Uygur sanatı ve edebiyatı hakkında ayrıntılı bilgiler sunarak konuşmasını  sonlandırdı.

Aziz İsa Elkun   kendi  şiirleri başta olmak üzere şu anda Toplama kamplarında tutuklu  Uygur şair ve yazarlarının eserlerini  İngilizceye çevirerek  ” Penguin Press ” yayınları arasında yayınlamış bulunuyor. Elkun’un bu çevirileri  İngiltere’de ingilizce olarak yayınlanan   ilk  “Uygur Şiirleri Koleksiyonu” olmaktadır.

Bu  Koleksiyon  kitap  Uygur dili ve kültürünü tanıtan ve  önemini anlatan bir ilk eserdir.

Share
394 Kez Görüntülendi.