logo

trugen jacn

ÇİN’İN KÜLTÜREL SOYKIRIMI SÜRÜYOR.TARİHİ CAMİLERİN KUBBELERİ YIKILIYOR

Ningxia eyaletinin başkenti Yinchuan'daki ana camide sert değişiklikler gözlemlendi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Yetkililer ülkenin dört bir yanındaki camilerden Arap tarzı soğan kubbeleri ve dekoratif unsurları kaldırdıkça Çin’in İslam’ı bastırma kampanyası hızlanıyor.

Çin’deki Hui etnik Müslüman azınlığın çoğunun yaşadığı Ningxia eyaletinin başkenti Yinchuan’daki ana camide sert değişiklikler gözlemlendi.

Eskiden Nanguan Camii’nin tepesinde gökyüzüne yükselen parlak yeşil soğan şeklindeki kubbeler ve altın minarelerin tamamı aşağı çekildi. Altın İslam tarzı telkari, dekoratif kemerler ve daha önce camiyi süsleyen Arapça yazı da sıyrıldı.

Geriye kalan bilinmez – İngiltere’nin Çin’deki misyon başkan yardımcısı Christina Scott tarafından kısa süre önce yapılan bir gezide çevrimiçi olarak yayınlanan fotoğraflarda gösterildiği gibi Çince yazılmış “Nanguan Camii” yazan, sıkıcı, gri, dikdörtgen bir tesis.

Bayan Scott, Twitter’da “öncesi ve sonrası” fotoğraflarıyla birlikte “TripAdvisor, Yinchuan’daki Nanguan Camii’ni görülmeye değer bir yer olarak önerdi” diye yazdı. “Tadilattan sonra sadece bu şimdi göründüğü gibi. Kubbeler, minareler, hepsi gitti. Elbette ziyaretçilere de izin verilmez. Çok üzücü.”

2015 yılında resmedilen Yinchuan Şehrindeki Nanguan Camii - Xinhua / Alamy Stok Fotoğrafı & nbsp;

İngiltere dış ofisi şunları söyledi: “Çin’deki İslam ve diğer dinler üzerindeki kısıtlamalar konusunda derinden endişeliyiz. Çin’i Anayasası ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda Din veya İnanç Özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz. “

İslami tarzda soğan kubbeleri ve dekoratif unsurlar, Çin’deki İslami inanç ve kültür merkezi olarak tarihi nedeniyle “Küçük Mekke” lakaplı bir şehir olan Linxia’ya ev sahipliği yapan komşu Gansu vilayetindeki camilerden de baltalanıyor.

İslami dekoratif unsurların camilerden silinmesi, Çin makamlarının ‘Sinicise’ dinine yemin eden Komünist Parti lideri Xi Jinping yönetiminde attığı bir başka adım .

Daha yakın zamanlarda, koronavirüs, pek çok camiyi kapalı tutmak için Çinli yetkililere uygun bir koruma sağladı – Pekin, pandemiye karşı zafer kazandığında ve bir hareketlilik yeniden hızlansa bile.  

Çin yıllardır İslami etkiye karşı bir kampanya yürüttü, binalardan, tabelalardan ve kemerlerden dekoratif unsurları ve Arapça yazıyı kaldırdı ve şimdi Ningxia ve diğer eyaletlerdeki camileri hedef aldı.


Sincan’da, tutukluları korkunç fiziksel işkenceye, siyasi telkinlere ve zorla çalıştırmaya maruz bırakan “yeniden eğitim” kamplarıyla işler özellikle uğursuz bir hal aldı. Sakal bırakmak, oruç tutmak ve Kuran okumak, hükümet tarafından şüpheli bir davranış olarak görüldü ve kamplarda hapsedilmek için yeterli sebep oldu.

Eski tutuklular Telegraph’a sığır dürtüleri tarafından elektrik çarptırıldıklarını, iktidardaki Partiye sadakat sözü vermek için yapıldığını ve düşük bir ücret karşılığında eldiven üreten fabrikalarda çalışmaya zorlandıklarını söylediler .

Telegraph, daha önce Arapça öğreten ve imam yetiştiren okulların da kepenkleri kapatmaya zorlandığını bildirdi. Çin devlet medyasına göre hükümet bunun yerine imamları “doğru siyasi duruşa” sahip olmaları için eğitmek için özel okullar kurdu.

Çin’in etnik azınlık gruplarında uzman ve Pomona Koleji’nde antropoloji profesörü olan Dru Gladney, Çinli yetkililerin “dış dini etki ve otorite konusunda gerçekten endişeli” dedi.  

Dindar olmak “siyasi otoriteye devlete yönelik bir tehdittir; Çinli olmayan bir otoriteye bağlılık veriyorsunuz ”dedi Bay Gladney.

“İster Dalai Lama, ister Papa, ister Falun Gong’un [ruhani bir grup] başkanı, devlet buna müsamaha göstermeyecek.”

Kısa süre önce hükümetin düzenlediği Tibet gezisinde yabancı gazeteciler tarafından gözlemlendiği üzere, sürgündeki Tibet ruhani lideri Dalai Lama’nın resimleri yasaklanmış, ancak Bay Xi’nin fotoğraflarına izin verilmiş ve teşvik edilmiştir.

Manchester Üniversitesi’nde Çin’deki etnik azınlık gruplarını inceleyen bir öğretim görevlisi olan David Stroup, “Xi, otoriteyi merkezileştiriyor ve gücü merkezileştiriyor” dedi.

“Bir ulus-devlet kimliği oluşturma” ilgisi var dedi.

Gerçekten de Bay Xi, “Çin rüyası” ndan söz etti – ortak bir kimliği geliştirme çabası, Komünist Partinin uzun vadede daha fazla siyasi istikrar sağlayacağını iddia ettiği bir hareket.

Ancak uzmanlar, uzun vadede bastırma kampanyasının geri tepeceğini savunuyor.

Bay Gladney, “Müslüman topluluklar arasında daha fazla kızgınlık yaratıyorlar ve daha fazlasını daha radikal çözümlere itecekler” dedi.

2 Mart 2018'de çekilen bu fotoğraf, Çin'in Gansu eyaleti Linxia'da Cuma namazı sırasında Nanguan Camii'nde dua eden etnik Hui Müslüman erkekleri gösteriyor - AFP

Resmi olarak, iktidardaki Parti beş ana dini tanır – Budizm, Taoizm, İslam, Katoliklik ve Protestanlık. Ancak pratikte, hükümet bu inançların uygulanmasını sıkı bir şekilde kontrol eder ve düzenler.

Örneğin Çin, piskopos atamalarını onaylamakta uzun süredir ısrar ediyor ve onları seçmek için mutlak papalık otoritesiyle çatışıyor. Robinson Crusoe gibi çocuk klasiklerinden “Tanrı” ve “İncil” den bahsedilse bile, okul müfredatları için “iyi cennet” ve “birkaç kitap” olarak tercüme edildi.

Nottingham Üniversitesi’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Rian Thum, “baskı sadece İslam’ı hedef almıyor, aynı zamanda İslam söz konusu olduğunda en kuvvetli şekilde yargılanıyor gibi görünüyor” dedi.

Bunun nedeni, terörizmin İslam ile bağlantılı olduğuna dair yanlış bir algı göz önüne alındığında, Çin’deki daha geniş İslamofobi yüzünden olduğunu söyledi.

Diğer bir neden de “Komünist Parti’nin neden Çin’i yöneten örgüt olması gerektiğine dair meşru bir anlatı olarak etno-milliyetçiliğe dönüş”. 

Bu yüzden yabancı olduğu düşünülen dinler hedef alınıyor dedi.

“Bu, etnik Han etnik çoğunluğuyla aynı hizaya gelmemesi nedeniyle yabancı olarak görülen kültürel materyalin etno-milliyetçi bir tasfiyesi.”

Bugün Nanguan Camii, amacını gösteren her türlü sanattan arındırılmıştır.
https://news.yahoo.com/china-destroys-domes-famous-mosques-132401785.html?soc_src=social-sh&soc_trk=fb&tsrc=fb
Share
371 Kez Görüntülendi.