logo

trugen jacn

ÇİN’İN İŞGALİNDEKİ DOĞU TÜRKİSTAN’A GİDECEK “TÜRK HEYETİ ” NEYİ BEKLİYOR ?

Bir milletin işkence kamplarında yok edilişine dünyayla birlikte İslam başkentleri de başını çevirdi. Pekin’in ‘eğitim kampı’ yalanıyla örtbas etmeye çalıştığı vahşet merkezlerini incelemek için Türkiye’den gideceği söylenen heyet ise 5 ay geçmesine rağmen adım atmadı. Kültür soykırımı sürerken Doğu Türkistan’ın umudu olan heyete ‘Neden harekete geçmiyor’ çağrıları arttı.

19-12/24/2.png

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin’in Doğu Türkistan’da milyonlarca Müslüman Uygur Türkünü toplama kamplarına kapatarak işkence edip soykırım uygulaması devam ediyor. Yaşanan bu zulüm karşısında en fazla tepki gösteren ABD şimdiye kadar Çinli yöneticilere ve kampların kurulmasında ön ayak olan teknolojik destek sağlayan Çinli şirketlere yaptırım kararı aldı. Birleşmiş Milletler’de yine ABD ve Avrupa ülkelerinin öncülüğünde Çin’i kınayan ve zulmü bitirmesi çağrısı yapılan mektuplar yazıldı. Ki bu belgeler BM nezdinde Çin zulmünün gündeme geldiği ilk resmi belgeler oldu. Ancak bu belgelere Batılı ülkelerin tamamı imza atmasına rağmen Müslüman ülkelerden destek imzası gelmedi. Aksine Çin’in karşı hamlesine Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan başta olmak üzere pek çok Müslüman ülke destek verdi.  

Avrupa Birliği her ne kadar ABD kadar olmazsa da Çin’in zulmüne sert tepki gösterdi. Avrupa Parlemantosu’nda Pekin’i kınayan bildiriler yayınlandı.  Son olarak Avrupa Parlamentosu (AP), Uygur Türklerini Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren kamplarda toplaması nedeniyle Çin’i kınadı. Strazburg’da toplanan AP Genel Kurulunda kabul edilen kararda, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde temel hakların ihlalinden sorumlu Çinli yetkililerinin mal varlıklarının dondurulması istendi.  

19-12/24/10.jpg

Doğu Türkistan’daki zulmü  incelemek üzere bir gözlem heyeti gönderileceğini KARAR gündeme taşımıştı

Kararda, bu kampların kapatılması konusunda Çin’e çağrıda da bulunuldu. Çin’in keyfi tutuklamalara derhal son vermeye ve 2014’ten beri Çin’de hapis tutulan Uygur ekonomist ve aktivist İlham Tohti dahil tüm tutukluları şartsız ve hemen serbest bırakmaya çağrıldığı kararda, bazı bilgilerin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurların ve Müslüman diğer etnik azınlıkların keyfi tutuklamalara, işkenceye, dini yaşama konusunda kısıtlamalara ve yaygın dijital gözetlemelere maruz kaldığını gösterdiği belirtildi. 

KAYNAK : https://www.karar.com/guncel-haberler/uygur-heyeti-neyi-bekliyor-1423291?fbclid=IwAR18NfOVFw(haber Hüseyin İstemil)


Etiketler: » » » » » » » »
Share
1046 Kez Görüntülendi.