logo

trugen jacn

ABD.UYGUR İŞÇİLERİN ZORLA ÇALIŞTIRILMASI İLE ÜRETİLEN MALLARIN İTHALINI YASAKLADI !

New York Limanı'ndaki ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) yetkilileri, Çin'den ithal edilen ve Uygur bölgesindeki hapishanelerde veya toplama kamplarında işçiler tarafından yapıldığından şüphelenilen sahte saç ve aksesuarları araştırıyor.  29 Haziran 2020.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ABD Federal Çalışma Bakanı Eugen Scalia, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da toplama kamplarındaki Uygur tutukluların köle/işçi olarak çalıştırılması ile üretilen her türlü mal ve ürünün ithalinin yasaklandığını ve bu tür malların ABD.gümrüklerinde el konulacağını açıkladı.

Özgür Asya radyosnun haberine göre, 30 Eylül’de ABD Çalışma Bürosu, “Çocuk İşçiliği veya Zorla Çalıştırma sonucu Tarafından Üretilen Ürünlerin Listesi” başlıklı yüzlerce sayfadan oluşan bir rapor yayınladı. Raporun iki yılda bir yayınlanacağı bildirildi.

Raporda, 2005’ten 30 Eylül 2020’ye kadar, Çin ve Kamboçya dahil 77 ülkeden Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilen çocuk işçiliği veya zorla çalıştırma yoluyla üretildiği kanıtlanmış 155 ürünün listesi yer alıyor.

Uluslararası Çalışma Ofisi’nin web sitesinde yer alan bilgilere göre, ABD Çalışma Bürosu’nun listesi, dünya çapında zorla çalıştırma ve çocuk işçiliği konusundaki farkındalığı artırmayı ve köle iş gücü karşıtı stratejileri güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu raporun , herhangi bir ülkeyi cezalandırmak amacı ile yayınlanmadığı bilgisi de yer alıyor. Ancak, bunun yerine zorla çalıştırma konusunu ele almaya çalışanlar arasında daha stratejik ve hedefe yönelik bir işbirliğini teşvik etmek için kullanılabilir.” ifadeleri yer alıyor.

ABD,Uygurların Köle/İşçi olarak Çalıştırılmasının önleneceğini umuyoruz.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Egan Wright, “Bu rapor aracılığıyla, bireylerin ve işletmelerin Uygurların zorla çalıştırılmasıyla üretilen ürünler hakkındaki farkındalıklarını artıracağını umuyoruz” dedi. Rapor, çeşitli şirket ve işletmelere ithal ettikleri ürünlerin üretildiği alanlarda neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Bildiğimiz kadarıyla, bir milyondan fazla Uygur ve diğer etnik grup toplama kamplarında tutuluyor ve çalışmaya zorlanıyor. “

ABD Çalışma Bürosu tarafından yayınlanan rapor, zorla çalıştırma kategorisine dahil edilme koşullarını açıkça belirtiyor:

1- Üzerinde anlaşılan iş ile alınan iş arasındaki fark.

2-  İkincisi, işçilerin kimliklerine el konulması.

3- Üçüncüsü, işçilerin çalışmaktan, yani fazla mesai yapmaktan başka seçeneği yoktur. 

4-Dördüncüsü, işçilerin ücretlerini alamaması veya ücretlerin sık sık kesilmesi. 

5-Beşinci olarak, işin doğası tahminden farklıdır. 

6-Altıncısı, işçiler fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.

7-Yedinci olarak, işçilerin işlerini bırakma veya dışarıdakilerle iletişim kurma özgürlüğü yok. 

8-Sekizincisi, işçilerin işlerinden istifa etme hakkına sahip olmadıkları vediğer hususlar .

Raporda, zorla çalıştırma yoluyla üretilen toplam 17 ürünle Çin, zorla çalıştırmayı zorunlu kılan ülkeler listesinin başında yer alıyor. Bu 17 ürün: yapay çiçekler, yapı malzemeleri, yılbaşı süsleri, kömür, pamuk, elektronik ürünler, havai fişek, balık, ayakkabı, giyim, eldiven, saç ürünleri, tırnak ürünleri, tekstil, iplik, domates ürünler ve diğerlerini İçerir.
Rapor iki yılda bir yayınlanıyor ve 2009’dan beri Çinli şirketlerde yayınlanıyor. Bu yılki listede, Çinli şirketler tarafından Uygurlar tarafından kamplarda zorla üretildiği onaylanan eldiven, iplik, pamuklu giysiler, saç ürünleri ve domates ürünleri gibi ürünler yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Eugene Scalia raporda “İşçilerin güvenliği ve mutluluğu, bakanlığımızın misyonunun merkezinde yer alıyor” dedi. Bu yüzden bunu sağlamaya çalışacağız. “ABD pazarında çocuk işçiliği, zorla çalıştırma veya insan kaçakçılığı yoluyla yapılan ürünlere yer yoktur.”dedi.

Geçtiğimiz hafta ABD.Parlamentosunda Uygur İşgücü Yasağı Yasa Tasarısı kabul edildi ve ABD Temsilciler Meclisi, 30 Eylül’de ABD Temsilciler Meclisi’nde Virginia milletvekili Jennifer Wakiston tarafından sunulan bir yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısı ABD.Senatosundan da oy çokluğu ile kabul edilmiş bulunuyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi tarafından da oybirliğiyle kabul edilen tasarı, ABD borsasına kayıtlı şirketlerin zorunlu çalıştırma zincirini aktif bir şekilde araştırmasını gerektiriyor. Ayrıca, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Uygur bölgesinde veya bölgedeki kaynaklardan zorla çalıştırma yoluyla yıllık olarak ithal edilen ürünleri açıklamasını gerektiriyor.

Tasarı kabul edildikten sonra Jennifer Waxton şunları söyledi: “Önerdiğim bu yasa tasarısı, Başkan McGovern’un ‘Uygur Zorunlu Çalışma Yasası’na uygun ve oy birliğiyle kabul edildi. ABD ekonomik ve finansal sisteminin insan hakları ihlallerine müsamaha göstermediğini bu yasanın kabulü ile kanıtlamış oldu. ” açıklamasında bulundu.

ABD. tarafından Uygurların Zorunlu Çalıştırmasının Yasaklanması öngören bu yasa Uygur zorla çalıştırılması sonucu üretilen mal ve hizmetlerin ithalatına son veren ve yasaklayan ve insan hakları standartlarını uygulayan dünyadaki ilk yasa olarak biliniyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından Mayıs ayında yayınlanan bir rapor, Çin’in 2017-2019 yılları arasında 83 fabrikada 80.000’den fazla Uygur’u dünyaca ünlü markaların mallarını üreten fabrikalarda köle/işçi olarak çalıştırıldığını ortaya koymuştu.

Share
434 Kez Görüntülendi.