logo

trugen jacn
13 Haziran 2016

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NUR SULTAN NAZARBAYEV’İN KORKUSU

Kazakistan’da kendini hissettirmeye başlayan  muhalefet ve ülkede baş göstermeye başlayan  küçük terör ve saldırı olayları, dikkatleri bu ülke üzerinde yoğunlaştırmış bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev`in kitaplarında çokça dile getirdiği endişe, 1990`lı yıllarda Azerbaycan`da yaşanan faciaların Kazakistan ölçeğinde de yaşanabilir olması. Zira Kazakistan`ın konumunu ve nüfusunu düşündüğünüzde bu distopyanın hiç de olağan dışı olmadığıdır.

Kazakistan`daki Rus yanlısı tehlikeli gelişmeler Nur Sultan Nazarbayev`i korkutuyor

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Geçtiğimiz  aylarda Nazarbayev bir konuşmasında  ülkesinin Ukrayna gibi olmasından çekindiğini dile getirmişti. Onun gibi güçlü bir iktidar figürünü bile ülkesinde çıkacak olası bir etnik karmaşa ya da etnik savaş içine girebilme ihtimalini düşündüren durum, kimi kaynaklara göre ülkede bulunan başta Ruslar olmak üzere 100`ü aşkın etnik grupların varlığından kaynaklanıyor. Sovyetler Birliği döneminde yönetim kimi tehlikeli gördüyse Kazak bozkırına sürmüş. Güney Koreliler, Almanlar, Kürtler vb. Ama bu dağılımda yerini alan en büyük nüfus Ruslar. Öyle ki Kazakistan bağımsız olduğunda kurucu unsuru az olan bir ülkeydi.

Kazakistan bağımsızlığının ardından bütün bu uluslar için ortak yaşanabilir bilir yer olma iddiasıyla hareket etmiştir.

Nazarbayev`in kimi yerde Kazakları sinirlendiren politikasının altında bu ortak yaşam alanı yaratma fikri bulunmaktadır.

Eğer Kazak şarkılarını dinlerseniz duyarsınız “ Tugan Zher / Doğduğum Yer “ temasına yapılan vurguyu. Kazakistan bir tarafta Avrupa ve Amerika`ya sınırlarını açmış doğal kaynaklardan Batılı güçlerinde yararlanmasını sağlamış ve Rusya ile ilişkilerde diğerlerini denge olarak kullanmıştır. Bu politika kimi zaman içeriden kimi zaman da dışarıdan tepki görmektedir.
Geçen aylarda Kazakistan gündemine yabancılara toprak kiralanmasını sağlayacak yasa gündeme geldi. Kazaklar bu yasaya tepki gösterdi ve hep bir ağızdan bu yasaya karşı çıktı. Kimi çevreler bu yasayı toprak satılması olarak algıladı. Bölgenin diğer gücü Çin`in Kazakistan topraklarını tarım yapmak bahanesiyle kiralayacak söylentisi halkta tepkiyle karşılandı. Her ne kadar devlet kiracısını yabancı olarak tanımlasa da halk bu kiracıyı yabancı olarak tanımadı.

5 Haziran günü Aktöbe`de saat 14.00 sıralarında şehir merkezindeki av malzemeleri satan mağaza teröristlerin hedefi oldu. Olayda mağazada bulunan 5 kişiden 3`ü hayatını kaybederken; 2`si yaralandı. Olaya müdahale eden polislerden de yaralananlar oldu. Daha sonra teröristler bir otobüsü hedef aldı. Kaçırdıkları otobüsle de askeri birliğe saldırdılar. 3 asker şehit olurken; 6`sı yaralandı.

Teröristlere düzenlenen operasyonda 18 terörist öldürüldü. Aktöbe`de terör alarmı verildi.9 Haziran yas günü ilan edildi.
Olayın gerçekleştiği yere bakacak olursak Rusya Kazakistan sınırındaki Aktöbe`de sayıca Rus nüfus fazla bulunmaktadır. Olayı gerçekleştirenler her ne kadar radikal dinciler gibi ifade edilse de hatta kendilerine  ” Kazakistan Kurtuluş Ordusu ” adını taksalar da yaratılmak istenen durumun  etnik bir çatışmanın  denemesi olarak yorumlanabilir.

Kaynak : Kurultay gazetesi.com.tr

Etiketler: » » » » » »
Share
2610 Kez Görüntülendi.