logo

trugen jacn

AB.DIŞ İLİŞKİLER BAŞKANI : ÇKP’NİN PATRONU CHEN’E YÖNELİK YAPTIRIMLAR DESTEKLENMELİ

ياۋروپا ئىتتىپاقى ئەمەلدارى چېن چۈەنگونى جازالاشنى قوللايدىغانلىقىنى بىلدۈرگەن

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Avrupa Parlamentosu ile İlişkiler Delegasyonu Başkanı Reinhard Bütikofer, Çin’in Doğu Türkistan’da Hitler Almanyasının Yahudileri yok etmek için Toplama Kamplarını örnek alarak inşa ettikleri Çin tipi toplama Kamplarının Mucidi ve Mimarı ÇKP.’nin Urumçi’deki Bölgesel Patronu Chen Quanguo’nun insan haklarının korunması için yeni AB mekanizması kapsamında cezalandırılması gerektiğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu ile İlişkiler Delegasyonu Başkanı Reinhard Bütikofer, ayrıca Uygur Bölgesindeki ağır derecede sürdürülen insan hakları ihlallerinin  Suçluların bir listesi üzerindeki çalışmaların kısa süre içinde tamamlanacağını ve bundan sonra AB.mekanizması olarak girişimlere başlanacağını de ifade etti.

Avrupa Parlamentosu ile İlişkiler Delegasyonu Başkanı Reinhard Bütikofer  AB.merekezi Brüksel’de yaptığı konuuşmasında şunları da ifade etti:  ” Uygur Bölgesinde Çin yönetiminin mutlak hakimi olarak bilinen Çin Komünist Partisi Bölgesel Sekreteri Chen Quanguo’yu insan haklarının korunması ve ihlallerin sona erdirilmesi için AB mekanizmasının yaptırımlar uygulamasında en seçkin Hedef/aday olarak  görüyorum ve bu kişilere karşı uygulanacak cezaların fiilen uygulamanmasını çok önemsiyorum. Avrupa Parlamentosu üyeleri, Komisyon ve insan hakları ihlal edenlerin hedef alınmasını önermekten sorumlu üye devletlerin hükümetleriyle birlikte çalışacak. Yeni enstrümanın gerçekten de tereddüt etmeden kullanılmasını sağlamada kamuoyunun önemli bir rol oynayacağına da güveniyoruz. AB yasama organı önümüzdeki günlerde bu konuda Küresel İnsan Hakları Yaptırım uygulamalarını kabul edeceğini umuyorum.” şeklinde konuştu.

AB’den Çin’e Yönelik Yeni Yaptırım Kararları

Geçtiğimiz aylarda ABD Kongresi tarafından Uygur bölgesindeki İnsan Hakları İhlallerinin baş sorumlularını cezalandırmak için kabul edilen Magnitsky Yasası’ndan esinlenen yeni yaptırımlar planı, AB’nin ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu kişi ve kuruluşları hedef almasına olanak tanıyor. Yasa kabul edildiği takdirde Uygurlara karşı insanlık suçu işleyen Çinli sorumlularına karşı AB’ye seyahat yasağı uygulanacak ve AB’de bulunan mal varlıklarına el konulabilecektir.

Bir AB sözcüsü  yyaptırımlar ile ilgili olarak  henüz kimsenin hedef alınmadığını söyledi. Avrupa Konseyi, onaylanmasının oy birliğiyle alınması gereken, yaptırım uygulanacak kişilerin bir listesini çıkarmak için kısa süre içinde görüşmelere başlayacaktır.

ÇKP Bölgesel Diktatörü Chen ve Suçları

ÇKP’nin Urumçi’deki Bölgesel patron/Diktatörü Chen Quanguo, Uygur nüfusunu kontrol etmek için bir toplama kampları sistemi düzenlemekle suçlanıyor . Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan uzman verilerine göre, yerel halkın Doğu Türkistan dediği Sincan’da bir milyondan fazla Uygur ve diğer Türkçe konuşan Müslüman gruplar keyfi olarak gözaltına alındı. Chen, 2011’den 2016’ya kadar parti sekreteri olduğu Tibet’te Tibet halkına yönelik ÇKP terörü ve şiddet uygulamaları ile tanınmakta ve Tibet’de kurduğu müdahaleci bir sosyal kontrol sistemi ile öne çıkmaktadır.

Çin’in Uygurlara yönelik muamelesi, Avrupa Birliği ile bir anlaşmazlık kaynağı oldu. Blok ve Çin, ikincisinin insan haklarına saygı göstermemesi konusunda anlaşmazlığa düştü. AB, Çin’de hukukun üstünlüğünü, sivil toplumun gelişimini ve ifade, örgütlenme ve din özgürlüğünü desteklediğini söylüyor.

Sincan’daki ihlallere ek olarak, Avrupalılar Hong Kong ve Tibet’teki durumla ve Çin ana karasındaki insan hakları aktivistlerine yönelik baskılarla ilgili endişelerini dile getirdiler. Bununla birlikte, bazı gözlemciler, AB liderlerinin Çin rejiminin insan hakları ihlallerine karşı şimdiye kadar etkili bir adım atmadığına işaret ediyor.

Kaynak : http://www.asianews.it/news-en/EU-leader-backs-sanctions-against-CCP-boss-in-Xinjiang-51827.ht

Share
411 Kez Görüntülendi.