logo

trugen jacn
17 Ekim 2020

ÇİN,UYGUR ANA BABALARI HAPSEDİYOR. ÇOCUKLARINI İSE ASİMİLE EDEREK ÇİNLİLEŞTİRİYOR

Araştırmacı Lily KUO, yaptığı araştırmalarında Çin işgal yönetiminin Uygur bölgesinde uyguladığı uzun vadeli sosyal kontrol stratejisini ortaya çıkardığını bildirdi. Araştırmacı Lily Kuo, Bölgeye ait hazırladığı dosyada Çin’in bölgede yaşayan Uygur ana babaların çeşitli suçlamalarla Çin Tipi toplama kamplarına hapsederek aileyi tamamın dağıtarak yok ettiğini,onların ana -babasız ortada kalan çocuklarını eğitim ve öğretim yolu ile asimile ederek Çince konuşan,Çinli gibi giyinen ve Çinli gibi davranan birer Çinli’ye dönüştürdüğünü açıklıyor.

Uygur çocukları, Çin makamları tarafından kapatıldıktan sonra Haziran 2017'de Kaşgar'da bir caminin önünde oturuyor.

Lily KOU ( Araştırmacısı)

Sincan’daki hükümet belgelerinden elde edilen kanıtlara göre, binlerce Uygur çocuğu anneleri veya babaları Çin’deki toplama kamplarına, hapishanelere ve diğer gözaltı tesislerine zorla gönderildikleri için ebeveynleri olmadan bırakılmış görünüyor .

Güney Sincan’daki yetkililer tarafından derlenen ve araştırmacı Adrian Zenz tarafından analiz edilen kayıtlar, 2018’de, çoğunlukla Yarkand ilçesindeki 9.500’den fazla Uygur çocuğunun, ebeveynlerinden birinin veya ikisinin de gözaltına alınmasına bağlı olarak “tek zorluk” veya “çifte zorluk” olarak sınıflandırıldığını gösteriyor. .

Yerel yetkililer tarafından kullanılan çevrimiçi ağlardan 2019 yazında indirilen belgelerin bir parçası olan dosyalar, tüm çocukların cezaevinde, gözaltında veya “yeniden eğitim” merkezinde en az bir ebeveyni olduğunu gösterdi. Listede hiçbir Han Çinli çocuğu yoktu.

Zenz, “Pekin’in Sincan’daki huzursuz azınlıklarını bastırma stratejisi, gözaltından uzaklaşarak uzun vadeli sosyal kontrol mekanizmalarına doğru kayıyor. Bu çabanın ön saflarında, gelecek neslin kalpleri ve zihinleri için verilen bir savaş var. “Soru-Cevap

Uygurlar kimler?

Göstermek

Yetkililerin 1 milyondan fazla Müslümanı yeniden eğitim ve uzak kuzeybatı topraklarındaki diğer toplama kamplarında gözaltına aldığına inanılıyor. Araştırmacıların ve hak savunucularının, yerel kültürü yok etmeyi ve Uygur nüfusunun büyümesini bastırmayı amaçladığını söylediği bir kampanyanın parçası. Çinli yetkililer politikalarını yoksulluğun azaltılması ve terörle mücadele adına savunuyorlar.

Çocuklar genellikle devlet yetimhanelerine veya yüksek güvenlikli yatılı okullara yerleştirilir ve öğrencilerin yakından izlendiği ve neredeyse tüm sınıfların ve etkileşimin ana Uygur dili yerine Mandarin dilinde yürütülmesi gerekir.

Zenz’in araştırmasına göre, 2019 yılına kadar ebeveynleri başka nedenlerle bulunmayanlar da dahil olmak üzere toplam 880.500 çocuk yatılı tesislerde yaşıyordu; bu, Çin’in gözaltı sistemi genişledikçe 2017’ye göre yaklaşık% 76 artış gösterdi.

Tutuklamaların çocuklar ve aile yapıları üzerindeki etkisi, Çin’in Sincan’da giderek daha fazla eleştirilen politikalarının daha az incelenen yönlerinden biridir. Çin dışından gelen şahitlerin ifadeleri, uzmanların söylediklerinin aileleri ayırmanın sistematik bir politikası olduğunu ortaya çıkardı.

Zenz’in bulgularını ilk yayınlayan Economist’e göre , Yarkand ilçesinden alınan rakamlar bölgeye yayılmış olsaydı , 15 yaşın altındaki 250.000 Uygur’a ebeveynlerinden biri veya her ikisi de dahil edilmiş olabilirdi.

Zenz tarafından elde edilen ve analiz edilen diğer dosyalar, yetimhanelerdeki çocuk vakalarını ayrıntılı olarak anlattı. Ebeveynleri tutukevinde veya cezaevinde olan 10 yaşın altındaki 85 “çifte zorluk” öğrencisi listesinde Yarkand’daki bir yetimhanede yaşayan bir yaşındaki bir çocuk vardı. Başka bir ailede, üç yaşında bir erkek çocuk ve yedi yaşında bir kız, her iki ebeveynin de “yeniden eğitim” merkezinde olması nedeniyle yetimhanedeydi.

Son yıllarda, Sincan’daki eğitim harcamaları, okulların hükümetin muhalefet olasılığını ortadan kaldırma çabalarında kilit bir cephe olarak ortaya çıkmasıyla güvenlik harcamalarını aştı. Okullar genellikle çok seviyeli savunma saldırı sistemleri, tam kapsamlı gözetleme, elektrikli çit ve bilgisayarlı devriye sistemleri içerir.

Sincan’da iddia edilen tacizlere yönelik artan eleştirilere rağmen Pekin, zorla çalıştırma ve Uygur kadınlarının zorla kısırlaştırılmasına ilişkin yeni raporların ortaya çıkmasıyla stratejisini yoğunlaştırmış görünüyor.

Çinli lider Xi Jinping geçen ayın sonlarında yaptığı bir konuşmada bölgeyi yönetme stratejisinin “kesinlikle doğru” olduğunu söyledi.

“Tüm etnik gruplardan insanlar arasında kazanç, mutluluk ve güvenlik duygusu artmaya devam etti” dedi.

Rapora yanıt olarak, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Zenz’i ABD hükümeti için “kiralık bir silah” olarak nitelendirdi.

Cuma günü düzenli bir basın brifinginde, “Sincan sorununun insan hakları, etnik köken ve din meselesi değil, şiddet, terörizm ve ayrılıkçılıkla mücadele meselesi olduğunu defalarca söyledik” dedi. “Müslümanların ve insanlığa karşı işlenen suçların bu sözde bastırılması, Çin karşıtı güçlerin Çin’i bastırmak adına oluşturduğu sansasyonel bir konudur.”

Burada olduğuna göre …

… Sizin gibi okuyuculardan açık, bağımsız gazeteciliğimizi desteklemelerini istiyoruz. Her gün milyonlarca kişi yüksek kaliteli haberler için Guardian’a akın ediyor ve dünya çapında 180 ülkedeki okuyucular artık bizi finansal olarak destekliyor – bu da işimizi mümkün kılıyor.

Her birimizin yetki ve bütünlüğe sahip olgusal bilgi ve analize eşit erişimi hak ettiğine inanıyoruz. Bu nedenle, diğerlerinin aksine, Guardian gazeteciliğini nerede yaşadıklarına veya neyi ödeyebileceklerine bakılmaksızın herkese açık tutuyoruz.

Guardian’ın bağımsızlığı, iktidardakilerin eylemlerini korkmadan araştırmamız, sorgulamamız ve ifşa etmemiz anlamına gelir. Gazeteciliğimiz ticari ve siyasi önyargılardan arındırılmıştır – asla milyarder sahiplerinden veya hissedarlarından etkilenmez. Bu bizi farklı kılıyor. Ezilenlere ve ihmal edilenlere ses verebilir, daha adil bir gelecek isteyenlerle dayanışma içinde olabiliriz.

KAYNAK : https://amp.theguardian.com/world/2020/oct/16/thousands-of-uighur-children-orphaned-by-chinese-detention-papers-show?fbclid=

Share
353 Kez Görüntülendi.