logo

trugen jacn

UYGURLARIN VİCDANI Dr.TOHTİ 2020 YILI NOBEL ÖDÜLÜ OYLAMASINDA İLK 5 KİŞİ ARASINDA

UYGURLARIN VİCDANI Dr.TOHTİ 2020 YILI NOBEL  ÖDÜLÜ OYLAMASINDA İLK 5 KİŞİ ARASINDA

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin Çin anayasası ve sözde Uygur özerk bölgesi yasaları ile verildiği iddia edilen temel insani haklarının uygulamada da verilmesini yasal ve barışçıl yollarla talep ettiği için Milli Bölücülük ve Çin’in Parçalama iftiraları ile 2014 yılında ömür boyu hapis çezasına mahkum edilen Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti 2020 yıllık Nobel Barış ödülü adayları oylamasında ilk 5 aday arasında yer aldığı açıklandı.

Özgür Asla radyosunun bildirdiğine göre Norveç Gazeteci ve Yazarlar Derneği(PEN) 2020 yılı Nobel barış ödülü için Dr.İlham Tohti ile Neytin Lu’yi aday olarak göstermiştir.

Norveç Barış Enstitüsü kurumsal internet sitesinde yer alan bilgilere göre 2020 yılı Nobel Barış ödülü için şu 5 kişi aday olarak .elinlenmiştir.Bu kişiler şunlardır ; DR.İlham Tohti(Doğu Türkistan) Sudanlı öğrenci Ala Salih, Sudan Özgürlük ve Değişim Güçleri Örgütü, Rusyalı rejim muhalifi Aleksardr Navalnı ile onun başkanlığını yürüttüğü Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele derneği,Lübnan ve Somali’de barış için çalışan Aktivist Hacer Şerif ile Gazeteciler Koruma Teşkilatı’ndan İlvan Elman gibi kişi ve kuruluşlar.

İlham Tohti Uygurların Temel Hakları İçin Mücadele Eden Bir Barış Elçisi

Norveç Nobel Barış Enstitüsünün kurumsal internet sitesinde 2020 Nobel Barış Ödülü Aday Listesinde gösterilen İlham Tohti ile ilgili şu bilgiler de yer alıyor ; ” Doç.Dr.İlham Tohti Nobel Barış ödülüne aday gösterilmesinin gerekçesi onun, Çin’in Uygurlar ve diğer Müslüman Türk azınlıklara yönelik baskı,zulüm ve insan hakları ihlallerine karşı verdiği yasal ve barışcıl mücadelesidir. Çin baskı ve zulmüne maruz bulunan Uygurlar ve diğer azınlık halkların insanı sorunlarının tebiti ve duyurulmasında önemli ve değerli katkıları olmuştur.O, bu çalışmaları ile Çin’e karşı ” Uluslararası toplum Senin Bölgedeki Hak ve hukuk İhlalerini Gözetmektedir.” sinyalının verilmesinde katkıları olmuştur. Her ne kadar Çin Hapishanelerinde 6 yıldır hapiste tutulan İlham Tohti hakkında her hangi bir haber alınamıyorsa da onun çalışmaları ve ve mücadele mirası Uygurlar tarafından güçlü şekilde desteklenmektedir. Onun fikirleri ve ortaya koyduğu değerler Uygurları harekete geçiren bir önemli güç ve bir semboldur.

Share
307 Kez Görüntülendi.