logo

trugen jacn

ÇİN VEBASI CORONAYA YAKALANAN TÜRKLERİN SAYISININ 18 KİŞİ OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ

«ۋۇخەن ۋىرۇسى»  تارقالغان مەزگىلىدە، ماشىنانىڭ كەينىگە قىزىل بايراق ئېسىلىپ، «كومپارتىيە ساداقىتى» تەشۋىق قىلىنماقتا. 2020-يىلى 29-يانۋار، ۋۇخەن.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

  Çin’in Wuhan kenti’nde ortaya çıkan ve Çin’in geneline yayılan ve bu  arada Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’a da sıçradığı bildirilen  Çin Virüsü Corona’dan etkilenenlerin sayısının  18 kişi olduğu belirtildi.

Özgür Asya radyosunun haberine göre  Çin işgal yönetimi 2 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada Doğu Türkistan’da toplam 24 kişide Corona virüsüne rastlandığını bunun 18’nın Müslüman Türkler 4 kişinin ise,Çin İşgal yönetiminin Paramiliter Silahlı yasadışı gücü olan ve tamamının Çinlilerin oluşturduğu  Sözde   Üretim ve İnşaat Ordosu(Bing Tüen)’e mensup etnik Han Çinlisi olduğunu bildirildi.  Çin Virüsü  mikrobu taşıyanlardan 10 kişi Urumçi,6 kişi İli bölgesi 1’er kişi ise Aksu ve Turfan’da oturanlardan oluşuyor.

Özgür Asya radyosuna konuşan Doğu Türkisan’ın Çin sınırındaki Kumul Vilayeti 120 Acil Tıbbı Müdahale Ekibinden bir yetkili Corona konusunun “Devlet Sırrı” olduğunu belirterek bilgi vermekten kaçındığı ancak, Corona yoktur şeklinde kesin bir ifade kullanmadığını bildirdi.

Başkent Urumçi’deki bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi de Corona virüsü konusunun “Devlet Sırrı” olduğunu açıkça belirttiği açıklandı.

Kaşgar’da bulunan tarihi Kerimbağ Hastenisi ile Altay’da 1 No.lu Hastane ile Şihenze 2.Hastanesinde Corona virusu bulaşan hastalar için özel bölümler ayrıldığı halkın evlerinden dışarı çıkmasının yasaklandığı ve gıda satın almalarına dahi izin verilmediği bildirildi.

Anılan Hastanelerin yetkilileri Özgür Asya radyosu muhabirlerinin telefonlarına çıktığı ancak Corona virüsü konusunun devlet sırrı olduğu için her hangi bir bilgi veremeyeceklerin açıkladıkları de ifade edildi.

Kaşgar’a bağlı sözde Aktu Kırgiz Özerk İlçesi Acil Tıbbı Madahale Komuta Merkezinden bir yetkili ise, İlçe’de 7 ayrı Acil Müdahale ve Hizmet Gurubu teşkil edildiğini ve Corona virsünün önlenmesi için bazı tedbirlerin alınmakta olduğunu açıkladı. Ancak,bu İlçe’de Vak’a görülüp görülmediği yolundaki soruları cevaplandırmadığı belirtildi.

Çin yönetimi Çin vebası Corona ile ilgili haberleri Devlet Sırrı olarak ilan etmiş ve bu konuda  bilgi ve haber paylaşımı yapanlar tutuklanarak ağır cezalara çarptırılıyor.Hatta Wuhan’daki bu Corona virüsünü keşfeden ve yetkilelere bildiren Çinli doktor da  tutuklanmış ve daha sonra bu Doktorun da Corona virüsüne yakalandığı açıklanmıştı.

Bağımsız gözlemciler  Doğu Türkistan’in dünyadan tamemen izole edilmiş olduğunu,her türlü haberleşmenin yasaklandığını ve ülkeye gidiş gelişlerin de olmadığı için sağlıklı haber almanın adeta imkansız olduğunu  belirtiyorlar. Ancak, Corona Virüsü mikrobu taşıyanların sayısının binlerce olabileceğini tahmin ettiklerini bildiriyorlar. Ayrıca,Virüsün ortaya çıktığı ilk günlerde Wuhan’in ülkenin değir kentlerine seferlerin durdurulmuş olmasına rağmen Urumçi seferlerinin yapılmasına izin verildiğini aynı gün Wuhan’dan Urumçi’ye 5 uçak seferi yapıldığı de biliniyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
803 Kez Görüntülendi.