logo

trugen jacn

BURSA’DA “ESARET ALTINDAKİ TÜRK YURDU DOĞU TÜRKİSTAN “ KONULU KONFERANSI YAPILDI

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Ferhat Kurban Tanrıdağlı dahil, iç mekan

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Bursa Merkezli AYYILDIZ Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından düzenlenen  ” Esaret Altındaki Türk Yurdu  : Doğu Türkistan ”  konulu konferans 06 Ekim 2018 Cumartesi günü Bursa kent Merkezi’ndeki tarihi Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Konferansa Üniversite öğretim üyeleri,Siyasi Partilerin İl ve İlçe  Yöneticileri  , AVRASYA Sanat,Kültür  ve Edebiyat Federasyonu  Genel Başkanı Savaş Ünal, Azerbaycanlı Şair ve Halk Ozanı Ferhad Cevadi Yekan Sadı Bey  başta olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarının Temcileri,Öğrenciler katıldı.Ayrıca,Bursa Uludağ Üniversitesinde öğrenim gören Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Öğrenciler de  hazır bulundu.
Konferans, Cumhuriyetimizin kurucusu  Atatürk ve Şehitlerimize saygı ve istiklal marşının okunmasından sonra AYYIYDIZ Gençlik ve Spor Kulübü derneği Başkanı Sayın Kerim Gürsel Çelebi’nin açış konuşması ile başladı.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, ayakta
Başkan Çelebi açılış konuşmasında şunları ifade etti ; ” Bugün Ayyıldız Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak  burada kadim ata yurdumuz Doğu Türkistan’ı gündeme getirmek ve Çin’in Kardeşlerimize karşı uyguladığı baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarına karşı tepkimizi ortaya koymak için   bu konferansı düzenlemiş bulunuyoruz.Bizim sesimizin ulaşabildiği yere kadar Doğu Türkistan’daki Çin soykırımını  başta Çin yönetimine,Türkiye’mize  ve tüm dünya’ya anlatacağız.Çin’in Nazi Kamplarında hukuksuz bir şekilde hapiste tuttuğu  Kardeşlerimizi için protestolarımıza devam edeceğiz. Çin’in Doğu Türkistanlı Kardeşlerimize, Tarihimize kültür ve medeniyetimize yönelik  imha  ve asimile politikalarını en güçlü şekilde kınıyor ve lanetliyoruz.  İnsan haklarını ihlallerini  şiddetle protesto ediyoruz. Kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız.Doğu Türkistan başta  bütün mazlum ve mağdur Türk  ülkeleri  özgür ve bağımsız olana kadar  mücadelemizi devam ettireceğiz. Albayrak’tan Gökbayrağa Selam olsun ! Selam olsun Kazakistan’a,Kırgizistan’a Özbekistan’a Türkmenistan’a Tataristan’a Başkordıstan’a ve tüm Türk Yurtlarına  selam olsun ! Yaşasın Türk Dünyası ! ”  sözleri ile salonda  bulunan izleyicileri  heyecanlandırdı ve bu sözleri uzun uzun alkışlarla karşılandı.

Başkan Çelebi açılış konuşmasından sonra Konferans moderatörü Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdem Özdemir,Konferans konuşmacıları Dr.Ali Ahmetbeyoğlu,Hamit Göktürk ve Dr.Ferhat Kurban Tanrıdağ’nı konferans için sahnedeki yerlerine davet etti ve Moderatör’ümüzün takdim konuşması ile konferansı başlattı.
• Konferans Moderötörü Dr.öğretim Üyesi Erdem Özdemir takdim konuşmasında Doğu Türkistan’da dramatik duruma dikkat çekti ve Çin’in Doğu Türkistan’da tarihin en acımasız ve en vahşi soykırımını uygulamakta olduğunu,Doğu Türkistan Türklerinin bu zorlu döneminde onların en azından yanlarında olmanın insan ve Millet olmanın bir gereği olduğunu belirtti.Türk Milletinin tarihte bir ve beraber olduğuna vurgu yaparak şunları ifade etti ; “…Kaşgarlı Mahmut da hepimizindir Anadolulu Hacı Bektaşi Veli de hepimizindir.  Türkistanlı Hoca Ahmet Yesevi de hepimizindir Türkiyeli Yunus Emre de hepimizindir. Özbek Han da hepimizindir.
Fatih Sultan Mehmet Han da hepimizindir. Osman Batur da bizimdir Mustafa Kemal Atatürk de bizimdir, İsa Yusuf Alptekin de bizimdir Alparslan Türkeş de bizimdir Abdurahim Ötkür de… Neşet Ertaş da bizim değerimizdir Abdurahim Heyit de bizim değerimizdir Aşık Veysel de bizim değerimizdir.Biz bu değerlerimiz üzerinden TÜRK Milletiyiz.”dedi.Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve oturan insanlar
• Dr.Öğr.Üyesi Ali Ahmetbeyoğlu (İstanbul Ün.Öğretim Üyesi)

Doğu Türkistan’ın Türk Tarihindeki yeri ve önemi başlıklı  bildirisinde önemli noktalarına  vurgu yaptı ve Doğu Türkistan’sız bir Türk dünyasının asla düşünülemeyeceği belirterek  özetle şöyle dedi ; ” Eski çağların en önemli ticaret ve medeniyet yolu olan  tarihi  ipek yolunu bulan ve bu ticareti başlatan bugünkü Doğu Türkistan Türkleri ve  bizim  ecdatlarımızdır. Doğu Türkistan , jeopolitik konumu, ve  günümüzde enerji hatları ile Çin’in küresel projesi olan bir kuşak bir yol Projelerinin  düğüm noktası bu ülkede bulunmaktadır.  Ayrıca son yıllarda bulunan zengin petrol,doğal gaz ve diğer önemli stratejik  yer altı kaynakları  bakımından da önemi daha artmıştır. Türk dünyası olarak bunun bilincinde olmalıyız. Çin Doğu Türkistan’ın bu önemi dolayisiyle bu ülkede yaşayan Kardeşlerimizi toptan yok etmek istemektedir. Ancak,her şeye rağmen Çin bu insanlık dışı asla gerçekleştiremeyecektir.”sözleri ile özetledi.Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Kerim Gürsel Çelebi II dahil, oturan insanlar, masa ve iç mekan

Hamit Göktürk : Gazeteci-Yazar ve Doğu Türkistan Vakfı eski Başkanı

”  Çin’in Türklere yönelik  Asimilasyon ve imha politikalarının nedeni ve tarihi ve Son gelişmeler ” konulu bildirisini slayıt eşliğinde sundu ve şöyle özetledi ; ” Çin  homojen ve dünyadan kendisini tecrit ederek yaşamış bir ulustur.  Şövenist ve  faşizan duygu ve düşüncelere sahiptir.Tüm Çin yönetimleri bu politikalarını ısrarla sürdürmüş ve  günümüzde ÇKP.diktatörlüğü de devam ettirmektedir. Komşularını yok etme politikası üzerinden Pax Sinica olarak adlandırılan 3 aşamalı ” Önce Düşmanların (Türklerin) aralarına fitne ve fesat sokarak  parçalara ayırma – Paraçalan düşmanın en uzaktaki ile  ittifak kurarak yakındakini yok etme – daha sonra tek başına ve güçsüz kalan uzaktakı düşmanın  imha” olan bu politika günümüzde Çin’in  başını çektiği ve patronu olduğu ŞİÖ.kanalı ile büyük bir özenle yürütülmektedir. Ancak. Çin’in bu fesattan yararlanma siyaseti Doğu Türkistan’a komşu Türkistan Cumhuriyetleri halkı tarafından geç de olsa farkına varılarak tepkilerine sebep olmaktadır. Çin’in Bir Kuşak-Bir Yol projesi de Çin’in  küresel taşma ve yayılma projesinin devamıdır.” sözleri ile özetledi.Daha sonra ise Doğu Türkistan davasının Türkiye ve dünyadaki  son gelişimeleri hakkında bilgi verdi.Hapisteki Lider ve Uygurların vicdanı Dr.İlham Tohti hakkında bilgiler sundu. 

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, kalabalık ve iç mekan

• Dr.Ferhat Kurban Tanrıdağlı(Türkolog İpek Yolu Medeniyetleri Uzmanı)
Türkiyenin Çin ve Doğu Türkistan Politikası var mi ? konulu tebliğini sundu ve özetle şöyle dedi ; Çin’in tarihi boyunca en çok ilişkide bulunan halkın batı komşusu olan Türk Milleti olduğunu belirtti ve özetle şöyle konuştu : “ Çin güçlü siyasi geleneği olan bir ülkedir.Fırsatları kendi yararına çok iyi kullanır başkasına asla merhamet göstermez. İnsanların ortak bilinci ve değeri olan Adalet ve hakkaniyet anlayışını ancak kendisine ve manfaatına göre yorumlar.Çin’in günümüzde Doğu Türkisan’da yürütmeye çalıştığı baskı,zulüm ve soykıırım  uygulamaları ile Toptan imha politikası Çin’in bu anlayışından kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin bir  Doğu Türkistan politikasının olması gerekir.””şeklinde özetledi.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, Hamit Göktürk ve Ferhat Kurban Tanrıdağlı dahil, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Daha sonra ise,Uludag Üniversitesi öğrencisi Doğu Türkistanlı Abdulkadir Abdulkerim’e söz verildi. Abdulkerim Babası ve Ağabeyinin 2 yıldır Çin Nazi Kamplarında tutulduğunu ve ailesinden hiç haber alamadığı anlatırken duygulandı ve göz yaşlarına boğuldu.İzleyicilerin de çok etkilendikleri ve alkışlarla kendisine destek verdikleri görüldü.  Daha sonra bazı sorular  soruldu ve cevaplandırıldı.Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

En son Konferansın konuşmacılarına AYYILDIZ Derneği Başkanı Kerim Gürsel Çelebi tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca Konferans konuşmacıları da bu konferansın anısına  Başkan’a Uygur Doppası,Ayyıldız Al-Kök Şal ve Bayrak de Kitap  hediye ettiler. Konferans Moderatörü Dr.Erdem Özdemir’e de Doğu Türkistanlı öğrencileri  destek ve  yardımlarına şükran ifadesi olarak   Ay yıldız motifli şal ve kitap  edildi.

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, oturan insanlar, kalabalık ve iç mekan

Konferans hatıra fotoğrafları çekilmesi ile sona erdi.

NOT : Konferansta okunan bildiriler daha sonra Sitemizde yayınlanacaktır.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1754 Kez Görüntülendi.