logo

trugen jacn

İŞTE, ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ 51 ADET NAZİ TOPLAMA KAMPI VE YERLERİ

Çinli Araştırmacı Shawn Zhang, Nisan 2017 öncesi ve bugünün uydu görüntülerini karşılaştırarak Çin rejiminin toplama kamplarının nasıl inşa edildiğini ve genişletildiğini gözler önüne serdi.

 Uygur Haber Ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çinli araştırmacı Shawn Zhang, Doğu Türkistan’daki toplama kampları üzerine yaptığı çalışmalara dair çarpıcı bilgiler verdi. 51 kampı tek tek tespit eden Zhang, yaptığı araştırmalar sonucunda “1 milyon Uygur Türkünün  toplama kampında olduğu ” iddiasının gerçeği yansıttığını savundu.

Toplama kamplarını haritada tek tek işaretleyen Zhang, bu kampların 3 haneli rakamlardan 10 bin üzerindeki kapasitelere sahip olduğunu belirtti. Doğu Türkistanlıların sadece toplama kampında olmadığını da hatırlatan Çinli araştırmacı, hapisahanelerin de dolu olduğunu hatırlattı.

Doğu Türkistan’da 1 milyon kişinin toplama kamplarında tutulduğuna dair açıklamalar Çin devleti tarafından yalanlanırken Shawn Zhang toplama kamplarının varlığını uydu görüntüleri ile kanıtladı. Shawn Zhang, Nisan 2017 öncesi ve bugünün uydu görüntülerini karşılaştırarak toplama kamplarının nasıl inşa edildiğini ve genişletildiğini gözler önüne serdi.

Shawn Zhang yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Şu ana kadar elliden fazla toplama kampı saptadım. Kampların kapasitesi birkaç yüz (kişiden) 10 bin (kişinin) üstüne kadar değişiyor. Doğu Türkistan’daki 105 yerleşim biriminden sadece 25’ini inceleme fırsatım oldu. Ayrıca hapishaneleri bu hesaba katmadım. Böylece 1 milyon (kişi) tahmininin hiç de akıl dışı olmadığı ortaya çıkıyor.Resim-1  Aksu ilinde kurulan büyük toplama kampı

Resim-2 Aksu ilinde yer alan başka büyük toplama kampı

Resim-3  Kaşgar’ın Artuş’ta ilçesinde yer alan yukarıdaki toplama kampının yanına yeni bir toplama kampı daha inşa edilmiş.

Resim-4 Doğu Türkistan’ın  batısında  yer alan Kızılsu Kırgız Özerk İline bağlı Atuş ilçesindeki devasa toplama kampı

Resim-5 Kaşgar vilayetindeki Yenişehir ilçesindeki toplama kampı ise böyle tespit edildi

Resim-6 Doğu Türkistan’ın Hotan iline bağlı Karakaş ilçesinde yer alıyor. Bu kapasitesi az olan toplama kamplarından.

Çinli Araştırmacı Shawn Zhang’ın hazırladığı toplama kamplarının listesi için ekteki bağlantıya bakılabilir ;

Shawn Zhang@shawnwzhang
List of Re-education Camps in Xinjiang 新疆再教育集中营列表 – Shawn Zhang – MediumI removed camp №11 because it is more likely a prison.

Shawn Zhang https://t.co/QGJfhcpfVQ

Kaynak :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/iste-dogu-turkistan-da-tespit-edilen-51-toplama-kampi/173807/

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1800 Kez Görüntülendi.