logo

trugen jacn

MALEZYA BAŞBAKANI ENVER İBRAHİM : UYGUR SORUNU ÇİN’İN İÇ MESELESİ DEĞİLDİR

eNVER iBRAHİM rESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

ÇKP İşgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki insanlık dışı baskı zulüm, kollektif asimilasyon ve  etnik soykırım uygulamaları ile Çin Nazi kamplarında hukuksuz olarak tuttuğu 1-3 milyon arasında olduğu tahmin edilen Müslüman Uygur ve Kazak Türklerin durumuna Türk-İslam dünyasından ilk  çarpıcı tepki Malezya’dan geldi. Malezya eski Başbakanı Enver İbrahim Uygur Meselesinin Çin’in İç meselesi  olmadığını açıkladı.
Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre Sabık Başbakan İbrahim Çin-Malezya ortak görüşmelerinde Malezya  Heyeti Doğu Türkistan’daki insani krizi gündeme taşımış ve bu krizin sona erdirilmesini Çin yönetiminden talep ettiğini , ancak Çin tarafının “ Xinjiang meselesi Çin’in İç meselesi ”  olduğunu ileri sürdüğünü bildirdi. Bunun üzerine Malezya Başbakanı Doğu Türkistan’daki   insan hakları ihlalleri ile Toplu Cezalandırma Kamplarının bu kadar yaygın olarak uluslar arası toplumun gündeminde olduğu ve bu konudaki insanı kaygıların yaygın olduğu bir durumda Doğu Türkitsan’daki durumun “Çin’in iç sorunu şeklinde algılanmasının ve bu dramı  dünyadan gizlemenin doğu olmadığını  ifade ettiğini  ve bu durumun Çin’e tekrar anlatılması ve ikna edilmesi gerektiği bildirmiştir.

İslam Dünyası Liderleri Çin’den Korkuyorlar
12 Eylul tarihili Malaysia Times” gazetesinin  konuya ait haberine göre, Malezya eski Başbakanı Enver İbrahim bu açıklamalarını Rohingya Müslümanlarının  sorunu ile ilgili olarak düzenlediği basın toplartısındaRohingya Müslümanlarına karşı uygulamaları için   Myanmar yönetimini sert şekilde eleştirmiş  ve daha sonra aldığı bir soruyu cevaplandırırken sarf ettiğini bildirdi.
Bir Gazetecinin kendisine  “İslam dünyası liderlerinin Doğu Türkistan’daki bu insan hakları ihlallerine niçin sessiz ve duyarsız kalıyorlar ?”  şeklindeki  sorusunu  “ İslam Dünyası Liderleri Çin’den korkuyorlar ve bundan dolayı kimse Çin’e bunu söylemekten çekiniyorlar.”şeklinde cevaplandırdığı belirtildi.

Ä°lgili resim

Etiketler: » » » » » » »
Share
2821 Kez Görüntülendi.