logo

trugen jacn

ÇİN’İN D.TÜRKİSTANLI EŞİNİN PASAPORTUNA EL KOYDUĞU PROF. AYDIN’IN ÇİLESİ SÜRÜYOR

Ülkemizde   eski Türk dili konusunda tanınmış uzmanlarından olan Malatya- İnönü Üniversitesi  öğretim üyesi   Prof.Dr.Erhan Aydın’ın  çilesi devam ediyor. Doğu  Türkistanlı bir Uygur Türkü ve aynı zamanda bir bilim insanı olan  eşi Mihrinisa Aydın rahatsızlanan   Annesini ziyaret etmek amacı ile  geçtiğimiz Nisan ayında Çin İşgali altındaki ülkesi Doğu Türkistan’a gitti.Ancak, Çin işgal yönetimi  pasaportuna el koyarak  Urumçi’de kendisini rehin aldı. Prof. Dr.Erhan Aydın  Hocanın bütün resmi başvuruları  ise hala  olumlu sonuçlanmadı. 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Ferdi Durdu’nun haberine göre, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aydın’ın aynı üniversitede öğretim üyesi olan eşi Mihriban Tursun Aydın, annesinin rahatsızlığı dolayısıyla 9 Nisan’da Çin’in Doğu Türkistan (Sincan Uygur Özerk) Bölgesi’nin başkenti Urumçi’ye gitti. Prof. Dr. Erhan Aydın, 10 günlüğüne Urumçi’ye giden eşinin 5 aydır dönüşüne izin verilmediğini belirterek, sosyal medyadan yardım talebinde bulundu.

SOSYAL MEDYADAN YARDIM İSTEDİ

Aydın, sosyal medya hesabından, “Son beş aydır bir sıkıntı ile uğraşmaktayım. Devletimin bütün organlarından yardım istedim ama bir sonuç elde edemedim. Eşim Çin vatandaşı. 2013-2014 yıllarında Pekin’de bulunan Minzu University of China’da çalışırken hem Çin hem de Türkiye yasalarına göre evlendik ve 5 yıldır evliyiz. Annesinin rahatsızlığı sebebiyle 1 haftalığına Urumçi’ye gitmişti. Ancak Çin makamları, evli olmamızı ve Türkiye’de akademisyen olarak çalışmasını hiçe sayarak geri dönüşüne izin vermedi. Evliliğimizi ve Türkiye’de çalıştığını gösteren evrakları Çin büyükelçiliğine onaylatıp aylar önce gönderdim ancak hala bir sonuç elde edemedim. Hem eşim hem de ben Çin-Türkiye ilişkilerine zarar verecek siyasi oluşumlar içerisinde yer almadık. Bugün 3 Eylül hala bir sonuç yok” paylaşımında bulundu.

Erhan Aydın
@proferhanaydin
Değerli hocalarım, dostlarım, beş aydır bir sıkıntı ile uğraşıyorum. Devletimin bütün organlarından yardım istedim ama kimse oralı olmadı. Şimdi sanal dünya ile paylaşmak zorunda kaldım. Sizden ricam RT yapmanızdır. Teşekkür ederim.
Saygılarımla, Prof. Dr. Erhan AYDIN

Çin’den skandal karar: Türk Profesör’ün eşi alıkonuldu!

“‘RAHAT OLUN, BEKLEYİN’ DEDİLER”

Habertürk’ün ulaştığı Prof. Dr. Erhan Aydın, ortada somut bir neden olmadığını belirterek, “Oradaki yetkili kişiler, ‘Herhangi bir problem yok. Eşiniz dönecek, rahat olun, bekleyin’ dediler. Ama bu beklemenin de bir süresinin olması gerekir. İlk günden bugüne gerek Çin hükümeti gerekse de devletimizden tüm yollarla çok yardım istedim. Milletvekilleriyle, bir kaç kere Çin Büyükelçiliğiyle görüştüm. Olumlu şeyler duydum fakat bir türlü olmadı. Evliyiz, ayrıyız, eşim işine dönemiyor. Yabancı uyruklu pozisyonunda olduğu için belki işi feshedilecek. Devlet büyüklerimizden yardım talep ediyorum” diye konuştu.

“ÇİN RESMİ MAKAMLARI NEZDİNDE DİPLOMATİK NOTAYLA GİRİŞİM YAPTIK”

Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Malatya İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aydın’ın Urumçi’ye giden Çin vatandaşı eşi Mihriban Tursun Aydın’ın 5 aydır Türkiye’ye dönememesine ilişkin, “Çin resmi makamları nezdinde diplomatik notayla girişim yaptık” dedi.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, 2 Mayıs’ta Çin resmi makamları nezdinde diplomatik notayla girişim yaptıklarını belirterek, “Prof. Dr. Erhan Aydın’ın 25 Nisan tarihli eşinin yaşadığı sıkıntıyı anlatan ve yardım talep eden mailine binaen gerekli çalışmayı başlattık. Sincan Uygur Özerk Bölgesi yerel güvenlik makamlarıyla aynı gün temas kurup eşi hakkında bilgi aldık. Erhan Beye aldığımız bilgileri ilettik. Bu sürecin ardından Erhan Bey’in eşinin Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olmasından kaynaklanan yetki ve müdahale sınırlarımıza rağmen, 2 Mayıs’ta Çin resmi makamları nezdinde diplomatik notayla girişim yaptık ve sürekli durumu takip ettik. Durumdan da sürekli haberdar ettik. Aile bütünlüğünün yeniden sağlanması amacıyla Türk Devleti ve Dış İşleri Bakanlığımız adına girişimlerimizi sürdürüyoruz. Ancak bu sabah sosyal medyada Prof. Dr. Erhan Aydın’ın yetkililerin bu durumla ilgilenmediğine dair sitemleriyle karşılaşmak oldukça üzücü oldu. Erhan Beyin üzüntüsünü ve çabasını anlamakla birlikte, kamuoyu oluşturma çabasında insaflı davranması, süreçleri perdelemeden anlatmasının daha hakkaniyetli olacağı kanısındayım. Prof. Dr. Erhan Aydın’ın Türk Devleti her daim vatandaşının yanındadır” dedi.

 

Kaynak :  https://www.haberturk.com/turk-profesorun-cin-vatandasi-esi-turkiye-ye-donemiyor-2131252

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1404 Kez Görüntülendi.