logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI : 3 MİLYON UYGUR VE KAZAK ÇİN NAZİ KAMPLARINDA TUTULUYOR

Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı, 1949’dan beri Çin’in işgali altında bulunan ve  Çin’in ” Sincan Uygur Özerk Bölgesi” adını verdiği Doğu Türkistan’da   yaklaşık 3 milyon Uygur,Kazak,Kırgiz ve diğer  Müslüman Türklerin   ” Yeniden Eğitim Merkezleri ” adı altındaki NAZİ Almanyası’nın  ölüm kamplarını anımsatan    Toplama Kamplarına yasa dışı şekilde   hapsedildiğini bildirdi.  

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çinli insan hakları kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde milyonlarca Uygurun “yeniden eğitim” gerekçesiyle toplama kamplarında tutulduğunu ileri sürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin (İHOP) Çin’de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla ilgili İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlediği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yerel yöneticilerin siyasi olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği bireyleri siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu öne sürdü.Örgüt temsilcileri, toplantıda yaptıkları sunumlarda, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetinden alıkonulan kişi sayısının 3 milyonu bulduğu ifade etti.

Mutluluğu Gerçekleştirme Araştırma Enstitüsü’nce, Uygurların Çinli etnik azınlıklar içinde en fazla ayrımcılığa uğrayanlardan biri olduğuna dikkat çekildi.

Pekin yönetiminin, son dönemde bölgede “3 şeytan” olarak adlandırdığı  ” Ayrılıkçılık – Etnik ve  Dini aşırılıkçılık – Terörizmle Mücadele ” yi öncelik  haline getirdiği, bu kapsamda Uygur halkının gündelik yaşamındaki her türlü hareketin totaliter rejimlerdeki gibi her an izlendiği belirtildi. Müslüman kültürüne ait her belirtinin şüpheli görüldüğü, Uygurların çocuklarına Müslüman isimleri vermelerinin yasaklandığı ve oruç tutmayacaklarına dair belgeleri imzalamaları istendiği ifade edildi.

Çocuklarına Müslüman Adı Koyan Çift ” Eğitim Kampı”‘na Yollandı

Uygur bir çiftin yeni doğan bebeklerine Müslüman adı taktıkları için yeniden eğitim kampına gönderildiği kaydedildi. 

 Dünya Uygur Kurultayı : 3 milyon kişinin kamplarda tutulduğu tahmin ediliyor

Toplantıda Uygur halkının sorunlarını dile getiren diğer bir kuruluş olan Dünya Uygur  Kurultayı  ( Kongresi ) oldu. Bu kuruluş de Çin yönetiminin Uygur ve Kazak etnik grubundan kişileri siyasi endoktrinasyon (Yeniden Siyasi ve İdeolojik Eğitim)   kamplarında tuttuğunu dile getirdi.

 Kuruluş, Ağustos 2018 itibarıyla yaklaşık 3 milyon insanın yasal savunma hakkına sahip olmadan bu kamplarda tutulduğunun tahmin edildiğini belirtti.

İnsanların kamplarda yargı kararı olmadan alıkonulduğu ve kampta bulundukları sürede aileleriyle irtibat kurmalarının engellendiği  de ifade edildi.

Komite Toplantısı’nda konuşan DUK Temesilcisi Kamplarda alıkonulanlar arasında kendi ailesinden bireylerin de olduğunu ifade etti ve  adil yargılamaya dair kaygılarını dile getirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) : Uygurlar Suçsuz Yere Tutuluyorlar 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir süre önce yayınladığı raporda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbiri” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın “siyasi eğitim merkezleri” denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yer vermişti.

Avrupa  Birliği : Çin’in Toplu Cezalandırma Kamplarından  Erdişe Duyuyoruz  

Avrupa Birliği (AB), Çin ile yapılan İnsan Hakları Diyaloğu toplantısında Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “siyasi eğitim merkezleri”nin endişe kaynağı olduğunu vurgulamıştı.

 Kaynak : http://m.star.com.tr/dunya/cinin-3-milyon-uyguru-toplama-kamplarinda-alikoydugu-iddia-edildi-haber-1374042/

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1837 Kez Görüntülendi.